Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ ως προς τη συνιδιοκτησία οικοπέδων

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου 2022 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

ΕΝΦΙΑ

Τα μπερδέματα στον ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους με μικρά ποσοστά συνιδιοκτησίας επί οικοπέδων «σβήνει» στο «παρά πέντε» της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων, τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση αφορά περίπου 13.000 άτομα με ποσοστά συνιδιοκτησίας επί οικοπέδων έως 5% και για τους οποίους λόγω του «κενού» στο νόμο δεν έχουν εκδοθεί ακόμα τα εκκαθαριστικά του φόρου τα οποία αναμένεται να λάβουν σήμερα. Οι συγκεκριμένοι παρά την καθυστέρηση αποστολής του λογαριασμού από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου έως τις 31 Μαΐου 2022 όπως οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που έχουν λάβει το «ραβασάκι» για την ακίνητη περιουσία τους.

Πιο συγκεκριμένα με βάση την τροπολογία δεν καταβάλλουν το πρόσθετο φόρο 0,20% – 1% όταν η αξία κάθε ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ όσοι έχουν δικαίωμα σε οικόπεδο με ή χωρίς κτίσμα, και το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του συγκεκριμένου οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 5%. Ωστόσο το δικαίωμα αυτό λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αξίας της περιουσίας του φορολογούμενου που όταν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ επιβαρύνεται με προσαύξηση φόρου από 5% – 20% ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας

Παράλληλα η διάταξη ορίζει ότι ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ έτους 2022, εφόσον η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί μέχρι και την 20ή Μαΐου 2022, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 31η Μαΐου 2022.

Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε έως 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Ετσι, με βάση το χρονοδιάγραμμα η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου 2022 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop