Αμαλιάδα: Δεν κλείνει το Πρωτοδικείο – Δέσμευση Τσιάρα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να γίνει τίποτα που θα αιφνιδιάσει τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να έχει προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση και χωρίς να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια.

Αμαλιάδα: Δεν κλείνει το Πρωτοδικείο - Δέσμευση Τσιάρα

Στη διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να κλείσει το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας, προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Νικολακόπουλου, επισημαίνοντας πως ο νέος δικαστικός χάρτης θα είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής μελέτης και διαβούλευσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως αντιλαμβάνομαι ότι εξαιτίας του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών που συζητείται στη Βουλή έχουν δημιουργηθεί κάποια ερωτήματα και ορισμένοι μπορεί να ανησυχούν, αλλά αυτό που επιχειρείται είναι να προσδιοριστούν οι όροι και οι συνθήκες για το εάν και πότε μπορεί να συμβεί ένα άνοιγμα ή κλείσιμο ενός δικαστηρίου.

Υπογράμμισε πως η αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας είναι μια αναγκαιότητα καθώς ο υφιστάμενος αναφέρεται σε μια κοινωνική πραγματικότητα προηγούμενων δεκαετιών, αλλά και γιατί οι ενσωματώσεις που έχουν γίνει στη Δικαιοσύνη απαιτούν έναν ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο, ξεκάθαρο δικαστικό χάρτη της χώρας.

Ο υπουργός, πάντως, διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να γίνει τίποτα που θα αιφνιδιάσει τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να έχει προηγηθεί εξαντλητική διαβούλευση και χωρίς να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια.

Ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος, αναγνώρισε πως με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που αφορά το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις με ό,τι ισχύει σχετικά με την ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση δικαστικών υπηρεσιών, πρωτοδικείων, δικαστηρίων, προσθέτοντας ότι οι έντονες ανησυχίες για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας έχουν προκύψει και ενισχύονται από το γεγονός ότι υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, όπως και σε άλλα δικαστήρια της χώρας. «Αυτό είναι που δημιουργεί και τις έντονες ανησυχίες» είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε πως ο Αρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αυτά που αποφασίζουν για τον Χάρτη των δικαστηρίων της χώρας και όχι ο κάθε υπουργός Δικαιοσύνης. Η σταθερή βούληση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να υποστηρίξει και το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, όπως όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας, επισήμανε ο κ. Τσιάρας. Σχετικά με την υποστελέχωση των δικαστικών υπαλλήλων, είπε πως στο υπουργείο Δικαιοσύνης καταβάλλεται διαρκής προσπάθεια προκειμένου να αναβαθμιστούν και να βελτιωθούν οι υποδομές των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας μέσω των υλικοτεχνικών και ανθρώπινων πόρων που διαθέτουμε.

Στο Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας σήμερα υπηρετούν έντεκα μόνιμοι υπάλληλοι σε σύνολο δεκαεπτά οργανικών θέσεων και συγκριτικά με άλλα δικαστήρια της χώρας, δεν είναι μεγάλο το έλλειμμα καθώς συνολικά έχουμε περίπου 2.5000 κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, ανέφερε ο υπουργός και προσέθεσε: Γι’ αυτό και ένα από τα νομοσχέδια που θα ψηφίσουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είναι η ίδρυση της νέας Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων, για να μπορέσουμε επιτέλους συνολικά να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που έρχεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: Στο Νοσοκομείο εκτάκτως βρέφος, συνοδεία Αστυνομίας
Αχαΐα: Που θα γίνονται δωρεάν rapid test σήμερα 30 Ιουνίου
Θερμοκρασία πάνω από τα κανονικά επίπεδα - Ο καιρός στην Πάτρα
Κυψέλη: Στο...«μπουντρούμι» έκλεισαν 22χρονη επειδή είχε σχέση - Την άρπαξαν με βία και την κλείδωσαν