Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ – Αναμονή για νέα μείωση το φθινόπωρο
Σε στάση αναμονής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά τη μείωση του Ιουνίου – Εντός στόχου ο πληθωρισμός, υψηλή η αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον
Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση της Πέμπτης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αγορών και πατώντας «φρένο» στον κύκλο μειώσεων που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2024. Τότε, η ΕΚΤ είχε μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25%, εγκαινιάζοντας μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική μετά από περίοδο έντονης σύσφιξης.
Τα βασικά επιτόκια παραμένουν ως εξής:
- Επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων: 2,00%
- Επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης: 2,14%
- Επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης: 2,40%
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ: Στο 2% ο πληθωρισμός, υποχωρούν οι πιέσεις στις τιμές
Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, ενώ τα νεότερα δεδομένα είναι εναρμονισμένα με τις προβλέψεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές μειώνονται, ενώ η αύξηση των μισθών συνεχίζεται αλλά με βραδύτερο ρυθμό.
Όπως τονίζει η Τράπεζα, η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει ανθεκτική, παρά τις διεθνείς προκλήσεις και την υψηλή αβεβαιότητα, η οποία εντείνεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις εμπορικές εντάσεις – με έμφαση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών για τους δασμούς.
Προς νέα μείωση το φθινόπωρο;
Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τη σταθεροποίηση των επιτοκίων, ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν πιθανό ένα νέο βήμα χαλάρωσης το φθινόπωρο – ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο – με το επιτόκιο καταθέσεων να υποχωρεί στο 1,75%, υπό την προϋπόθεση ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν θα μεταβληθούν δραματικά.
Η διατήρηση των επιτοκίων σε αυτά τα επίπεδα δείχνει την πρόθεση της ΕΚΤ να σταθμίσει προσεκτικά τις εξελίξεις προτού προχωρήσει σε νέα μείωση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν διακυβεύεται.
Διαρκής παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων
Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού και την επιμονή της ανάπτυξης σε θετικά εδάφη, η ΕΚΤ εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους εξωτερικούς κινδύνους, όπως η επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ – ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι ότι η Ε.Ε. έχει ήδη επικυρώσει αντίμετρα ύψους 93 δισ. ευρώ σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για την αποτροπή των νέων αμερικανικών δασμών.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα προσδιορίσει εάν το περιθώριο για περαιτέρω μείωση επιτοκίων είναι εφικτό εντός του 2024 ή εάν η Τράπεζα θα επιλέξει μεγαλύτερη περίοδο σταθερότητας.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Πρέπει να πλένεις τα καινούρια σου ρούχα πριν τα φορέσεις;
Όλα όσα φέρνει η τελική αναβάθμιση The Naturalist Update στο Ball x Pit
Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη έρχεται στην Αρχαία Ολυμπία
Σαλμονέλα: Τελικά πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο ή όχι;
PlayStation Plus Αυγούστου: Τρία παιχνίδια που δεν θυμίζουν σε τίποτα το ένα το άλλο
Θεία Λειτουργία για την Αγία Παρασκευή στο Παλαιό Πάος ΦΩΤΟ
Το μοιραίο λάθος που κάνουμε με το καρπούζι και χαλάει αμέσως: Πώς να το διατηρήσετε φρέσκο και τραγανό
Κωνσταντίνος Βασάλος: Δημοσίευσε για πρώτη φορά φωτογραφία της συντρόφου του ΦΩΤΟ
