Ανάδειξη πλεονεκτημάτων για ενίσχυση του Τουρισμού και τόνωση της περιοχής

Ο Ανδρέας Τσώκος είναι πολιτευτής Αχαΐας ΝΔ.

Ενώ έχει ξεκινήσει η περίοδος που η χώρα μας δέχεται επισκέπτες για το κλασικό μοντέλο τουρισμού στην Ελλάδα, «ήλιος και θάλασσα», γίνονται τοποθετήσεις και συζητήσεις για την ανάπτυξη του Τουρισμού, ιδιαίτερα στα Καλάβρυτα, στη βάση ενός διαφορετικού μοντέλου, ορεινού, αθλητικού και φυσιολατρικού.

Η περιοχή είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς που διαθέτει η πατρίδα μας. Γνωρίζουμε, όλοι, τη σπουδαία ιστορία, την πλούσια παράδοση, το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία, που συνθέτουν μια μοναδική τοποθεσία.

Οι ειδικές και εναλλακτικές μορφές Τουρισμού, που έχουν αναπτυχθεί ήδη στοχεύουν, κυρίως, στην αύξησή του, τόσο κατά τη χειμερινή, αλλά και την καλοκαιρινή περίοδο.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις και τη βάση για ανάπτυξη εναλλακτικών και ειδικών μορφών Τουρισμού: Η ενίσχυση του φυσιολατρικού αθλητικού, η ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, ο θρησκευτικός, η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, πρέπει να είναι ανάμεσα στις προτεραιότητές μας.

Στο επίκεντρο του τουριστικού προϊόντος των Καλαβρύτων είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο, οι εγκαταστάσεις του οποίου μπορούν να αξιοποιηθούν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, με δραστηριότητες όπως η ορεινή ποδηλασία το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και την άνοιξη, η πεζοπορία, επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο ή άλλες δραστηριότητες βουνού.

Η δυνατότητα μετατροπής των Καλαβρύτων σε προορισμό για Τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο προϋποθέτει σημαντική επένδυση στο ΧΚ, την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει, δεδομένου ότι υπάρχει ανταπόκριση και επιθυμία της τοπικής κοινωνίας.

Αναμφίβολα, πρέπει να κάνουμε σημαντικά βήματα στον εμπλουτισμό του τουριστικού μοντέλου, με εναλλακτικές και ειδικές μορφές, με σκοπό να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ως περιοχή, πλεονέκτημα που ως φυσικό περιβάλλον αναμφίβολα διαθέτουμε, αλλά πρέπει να αναδείξουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση γίνονται αυτή την περίοδο τοποθετήσεις και συζητήσεις, όπως η καίριας σημασίας ημερίδα, που διοργανώνεται στο Πολύκεντρο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και την ιστοσελίδα «ΚalavrytaNews», υπό τον τίτλο «Βιώσιμη Ανάπτυξη στην ορεινή Αχαΐα». Τα συμπεράσματα των εργασιών αυτής θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να μετουσιωθούν σε πράξεις, με οφέλη για την περιοχή.

Tο ζήτημα τέθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στηρίζει και προωθεί την ενίσχυση των υποδομών στην περιοχή. Οι υποδομές αυτές, φυσικά, ενισχύουν και τον Τουρισμό.

Ωστόσο, υπάρχει κι ένα ακόμα ζήτημα στην ανάπτυξη του Τουρισμού. Η ανάδειξη και η προβολή της περιοχής μας οφείλει να συνοδεύεται με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, με μέτρο και ορίζοντα τις επόμενες γενιές. Οι υποδομές, φιλικές στο περιβάλλον και οι συνεργασίες με γνώμονα το κοινό μας συμφέρον, πολιτών και επιχειρήσεων, πρέπει να προωθηθούν. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε σε ενέργειες για την τόνωση της επισκεψιμότητας, ενισχύοντας τις υποδομές και παρουσιάζοντας τα σημαντικά πλεονεκτήματα, που διακρίνουν τα Καλάβρυτα.

Οφείλουμε να εργαστούμε για να αποκτήσει η περιοχή ιδιαίτερη και ελκυστική ταυτότητα, με περισσότερη εξωστρέφεια και αντίστοιχα περισσότερη επισκεψιμότητα, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο τόπος μας, ως προορισμός, προσφέρει αυτό, που περισσότερο χρειαζόμαστε στη σύγχρονη συγκυρία: μια εμπειρία ευεξίας για τους επισκέπτες, ημέρες χαλάρωσης, αλλά και αθλητικών δραστηριοτήτων, φιλικών στο περιβάλλον, που είναι μοναδικό στην πατρίδα μας!