Αναδρομικά: Ποιοι πληρώνονται Ιούνιο και ποιοι Σεπτέμβριο

Για τους παλαιούς συνταξιούχους οι αυξήσεις για τα αναδρομικά μεσοσταθμικά θα κυμαίνονται από 40 έως 50 ευρώ το μήνα, ωστόσο σε αντίθεση με τους νέους συνταξιούχους δεν θα τα λάβουν εφάπαξ αλλά σε 5 ετήσιες δόσεις μέχρι το 2024.

Αναδρομικά: Ποιοι πληρώνονται Ιούνιο και ποιοι Σεπτέμβριο

“Ζεστό” χρήμα θα δουν στην τσέπη τους τις επόμενες ημέρες χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς, καθώς ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δρομολογήσει την καταβολή των πρώτων αναδρομικών σε όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και ευνοούνται από τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Παράλληλα, οι απόμαχοι της εργασίας θα δουν σταδιακά και τη μηνιαία σύνταξη τους να αυξάνεται, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2021 οι συντάξεις του Δημοσίου του e-ΕΦΚΑ, για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/10/2019, απονέμονται με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του ν.4670/2020. Οι παραπάνω συνταξιούχοι πληρώνονται ήδη με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης από τον Μάρτιο 2021 ενώ τον Απρίλιο 2021 καταβλήθηκαν και τα οφειλόμενα αναδρομικά τους. Ωστόσο, το νέο σχέδιο πληρωμών του υπουργείου Εργασίας θα υλοποιηθεί σε δύο ή και παραπάνω φάσεις.

Συγκεκριμένα, οι πρώτοι που θα δουν το χρώμα του χρήματος είναι περίπου 50.000 συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάϊο του 2016. Ειδικότερα, στις 29 Ιουνίου 11.000 ασφαλισμένοι του δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016 και πριν από την 1η Οκτωβρίου 2019 θα δουν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους. Η μέση αύξηση που θα δουν οι συνταξιούχοι αυτή είναι 74 ευρώ, ενώ σε επιμέρους κατηγορίες ειδικών μισθολογίων οι αυξήσεις μπορεί να αγγίξουν και τα 451 ευρώ.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 30 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί εμβόλιμη πληρωμή προκειμένου να λάβουν τα αναδρομικά τους οι περίπου 40.000 νέοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Αυτή η ομάδα αφενός θα πάρει τα αναδρομικά, αφετέρου θα περιμένει τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο μήνα προκειμένου να δει την αύξηση στη μηνιαία σύνταξη.

Πιο πίσω πηγαίνει το δεύτερο κύμα πληρωμών για τους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την ψήφιση του ν. Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Αυτές οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν πιθανότατα τέλος Αυγούστου, ίσως και Σεπτέμβριο. Φυσικά υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΚΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν σταδιακά κάποιες πληρωμές παλαιών συνταξιούχων με πάνω από 30ετια ασφάλισης και από τα τέλη Ιουλίου.

Για τους παλαιούς συνταξιούχους οι αυξήσεις μεσοσταθμικά θα κυμαίνονται από 40 έως 50 ευρώ το μήνα, ωστόσο σε αντίθεση με τους νέους συνταξιούχους δεν θα τα λάβουν εφάπαξ αλλά σε 5 ετήσιες δόσεις μέχρι το 2024.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Amazon: Προσλήψεις 150.000 εποχικών υπαλλήλων για την εορταστική περίοδο
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας το 27,5% των Ελλήνων
Νέες ψηφιακές υπηρεσίες του myAADE με ηλεκτρονικές υπογραφές
«Ελεύθερη πτώση» στις πωλήσεις αυτοκινήτων και τον Σεπτέμβριο – Έσπασαν ρεκόρ 26 ετών