Ανασχηματισμός: Παίζει και η Αχαΐα για υπουργείο

Αν το νέο σχήμα είναι εκλογικό, θα έχει εντονότερη παρουσία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και γεωγραφικά κριτήρια, καθώς υπάρχουν μεγάλοι Νομοί, όπως η Λάρισα, η Αχαΐα και ο Εβρος, οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται σε επίπεδο κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Παίζει και η Αχαΐα για υπουργείο Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ήδη γράψει στο χαρτί του τα ονόματα των προσώπων που θα περιλαμβάνει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο

Η διέξοδος από την κρίση που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές διά του ανασχηματισμού συζητήθηκε εκτενώς τις τελευταίες εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρά την αρχική πρόθεση του πρωθυπουργού, να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, τα όσα συνέβησαν σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο επιτάχυναν την ανάγκη αποφάσεων και την εκπομπή συνθήματος για φυγή προς τα εμπρός.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την άποψη στενών συνεργατών του για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν και την αξιολόγηση προσώπων και καταστάσεων, όχι μόνο ως προς την διαχείριση των πυρκαγιών, αλλά και, το συνολικό lifting του κυβερνητικού σχήματος. Πληροφορίες από διαφορετικές πηγές κατατείνουν ότι απόρροια αυτών των συζητήσεων ήταν η ανάγκη για μια συνολική αναδόμηση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν τη ΔΕΘ. Μάλιστα, έχοντας ήδη εισέλθει στο δεύτερο μισό της κυβερνητικής του θητείας, είναι επόμενο ο
πρωθυπουργός να σκέφτεται τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, που θα οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στο προσεχές εκλογικό ραντεβού.

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Αρα, ο ανασχηματισμός δεν αναμένεται, με βάση τις εισηγήσεις που έχουν γίνει στον πρωθυπουργό, μόνο στην πολιτική διαχείριση των πυρκαγιών με τις αναμενόμενες αλλαγές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά, σε ένα γενικότερο ανακάτεμα της τράπουλας.

ΟΙ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ

Οι υπουργοί που θεωρούνται αμετακίνητοι από την θέση τους είναι ο Νίκος Δένδιας στο Εξωτερικών, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Αμυνας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Κώστας Καραμανλής στο
Υποδομών. Επίσης, δεδομένο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του ακόμα και από στενούς συνεργάτες και δεν είναι περισσότερα από δύο ή τρία πρόσωπα που έχουν γνώση των αποφάσεων του πρωθυπουργού.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Για αυτό και στα σενάρια που κυκλοφορούν για μετακινήσεις και αποχωρήσεις προσώπων εμπλέκονται σχεδόν όλα τα υπόλοιπα υπουργεία.

Πιο έντονα, όπως είναι φυσικό, χτυπά η καμπάνα για την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς με κάποιο τρόπο θα πρέπει να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες για τις πρόσφατες πυρκαγιές. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρονται σε δομικές αλλαγές με αναδιαρθρώσεις υπουργείων και αρμοδιοτήτων. Η κλιματική κρίση και η ανάγκη
αντιμετώπισής της, κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης, θα
μπορούσε να είναι μία από αυτές τις αλλαγές. Μεγάλες αλλαγές δρομολογούνται σε επίπεδο υφυπουργών, με τις
αναπληρώσεις να προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εκτιμάται πως το κόμμα, ειδικά αν το νέο σχήμα είναι εκλογικό, θα έχει εντονότερη παρουσία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και γεωγραφικά κριτήρια, καθώς υπάρχουν μεγάλοι Νομοί, όπως η Λάρισα, η Αχαΐα και ο Εβρος, οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται σε επίπεδο κυβέρνησης.

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Το μεγάλο ζητούμενο είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα ανακοινωθεί το νέο υπουργικό σχήμα. Το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, 31 Αυγούστου, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι πολύ πιθανό η συνεδρίαση να γίνει με τα νέα πρόσωπα που θα αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Κι αυτό γιατί με μια ματιά στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ημερομηνίες, δεδομένου ότι θα είναι δύσκολο οι ανακοινώσεις να γίνουν την εβδομάδα 6 έως 12 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα γίνουν τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός αναχώρησε την Παρασκευή για την Αμερική, σε ένα ταξίδι αστραπή για προσωπικούς λόγους.

Το πρωί της Δευτέρας θα βρίσκεται πίσω στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και το βράδυ της Τρίτης θα μεταβεί στη Σλοβενία όπου θα πάρει μέρος στο Bled Strategic Forum, την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της Βορείου Ελλάδος ενόψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα βρεθεί στη Μασσαλία για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Το γεμάτο πρόγραμμα δίνει χρονικό περιθώριο για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος αύριο, Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να γίνει η ορκωμοσία των νέων μελών του και η παραλαβή παράδοση. Θεωρείται, λοιπόν, πιθανό, μόλις επιστρέψει αύριο ο κ. Μητσοτάκης στο γραφείο του, να ξεκινήσει τον γύρο τηλεφωνημάτων για την συγκρότηση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε την Τρίτη να γίνει η ορκωμοσία και αμέσως μετά να συνεδριάσει υπό νέα σύνθεση και να ξεκινήσει η προετοιμασία για τη ΔΕΘ.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ