Αναστασία Ντόντη: «Τα έργα μου αντανακλούν την αισιόδοξη ματιά μου για τη ζωή»

Μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα με το πρώτο της βιβλιαράκι με τίτλο «Το μυστικό των αστεριών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Το Δόντι». Ενα τρυφερό παραμύθι με πρωταγωνίστριες δύο κοριτσάκια που παρότι απολαμβάνουν την άπλετη αγάπη ολάκερης της φύσης, νιώθουν μοναξιά μέχρι που… Την έμμετρη ιστοριούλα πλαισιώνουν 24 υπέροχα ζωγραφικά έργα της, μια έκρηξη χρωμάτων, πινελιές αισιοδοξίας στη σημερινή γκριζάδα. Γι’ αυτό και το βιβλίο θα ενθουσιάσει όλους τους μικρούς και μεγάλους που χαίρονται τα μαγικά ταξίδια σε κόσμους ονειρικούς. Η Αναστασία Ντόντη συστήνει στην «ΠτΚ» τη νέα της δημιουργία.

Σας ξέρουμε ως δασκάλα γιόγκα και ζωγράφο, και να που τώρα αποκαλύπτετε ακόμα μία πτυχή σας. Γράψατε το πρώτο σας βιβλίο, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά, ενώ δεν αφήνει ασυγκίνητους τους μεγάλους. Πώς, λοιπόν,  προέκυψε το «Μυστικό των αστεριών»;

Στο σχολείο ήμουν «καλή» στην Εκθεση, στα Εικαστικά και στη γυμναστική! Αυτά τα τρία καλλιεργώ μέχρι σήμερα. Οταν γεννήθηκε η πρώτη μου εγγονή, η Ηλιάνα, αυθόρμητα έγραψα τους πρώτους στίχους. Με τη γέννηση της δεύτερης εγγονής μου της Στέλλας η ιστορία συνεχίστηκε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

Εν τω μεταξύ, ήρθαν στη ζωή κι ο Σταύρος και ο Κωστής οπότε νέα αστέρια εμπλούτισαν τη ζωή μου και τον κόσμο μου.

Το γραπτό πάντως έμεινε χρόνια πολλά στο συρτάρι και κατά την πλέον δημιουργική περίοδο της καραντίνας, σκέφτηκα ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου να το ολοκληρώσω, να τυπωθεί και να το δώσω στα εγγόνια μου και σε όποιον άλλον ενδιαφερθεί.

Επιλέξατε να γράψετε σε έμμετρο. Τι σας παίδεψε, τι σας ιντρίγκαρε, κατά την πλέξη των στίχων;

Δεν ήταν ακριβώς επιλογή, ήταν ενστικτώδης κίνηση από αποθησαυρισμένα  παιδικά και μη ακούσματα. Πάντα, για μένα, ο λόγος ήταν εικόνα και ήχος μαζί, και με γοητεύει ότι κινείται σ’ ένα τέτοιο φάσμα. Η ελληνική γλώσσα άλλωστε είναι τόσο πλούσια και μαγική, που εμπεριέχει τη μουσικότητα, ούτως ή άλλως.

Τα έργα τέχνης με την υπογραφή σας, που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο σας, επιλέχθηκαν με ποιο κριτήριο;

Η αρχική σκέψη ήταν να προτείνω σε άλλα καλλιτεχνικά μέλη της οικογένειάς μας, την εικονογράφηση. Μετά αποφάσισα, και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Ανδρέα Τσιλίρα (των εκδόσεων «Το Δόντι»), να επιλέξω από υπάρχοντα ζωγραφικά έργα μου, κάποια που θεωρούσα ότι λειτουργούσαν αρμονικά με το κείμενο και με το ύφος του.

Με αυτόν τον τρόπο, και οι δύο μου αυτές δημιουργικές δραστηριότητες προβάλλονται και συνυπάρχουν.

Τι θελήσατε, λοιπόν, να ψιθυρίσετε στους μικρούς αναγνώστες μέσα από την τρυφερή ιστορία σας, με πρωταγωνίστριες την Ηλιάνα και τη Στελλίτσα;

Πρόθεσή μου είναι βασικά η δημιουργία. Το σύνολο των έργων μου αντανακλά την αισιόδοξη ματιά μου για τη ζωή, το φως και την αγάπη. Αν μια ακτίνα αγγίξει κάποια τρυφερή καρδιά, θα αισθανθώ πλήρης και ευτυχής.

Πιστεύετε ότι στις μέρες μας έχουν οι λέξεις αρκετή δύναμη για να κάνουν τα παιδιά να αφήσουν τάμπλετ, κινητά κ.λπ.;

Η γλώσσα, οι λέξεις δεν αντιμάχονται τη εικόνα. Χρειάζεται φαντασία στην εκπαίδευση για να προβληθεί η δύναμη και των δύο, σαν μια ιερή συμμαχία με σκοπό την παρακίνηση των νέων ανθρώπων στο να εκτιμήσουν αυτές τις δυνατότητες και να τις χρησιμοποιήσουν στη ζωή τους. Αυτό προσπάθησα εμπράκτως να αποδείξω με αυτό το παραμυθάκι.

Η ιδέα να ξαναγράψετε σας κεντρίζει;

Χρησιμοποιήσατε τη λέξη «κεντρίζει»… Ναι, λοιπόν, ο οίστρος είναι ζωντανός και με επισκέπτεται συχνά-πυκνά και με ωθεί σε πράξεις που υλοποιούνται ποικιλοτρόπως σε καλλιτεχνικά πλαίσια πάντα. Απλώς, είμαι της άποψης ότι είναι καλό να αφηνόμαστε στη ροή των πραγμάτων, όπως τα σύννεφα στον άνεμο, και να μη βιάζουμε τίποτα. Για το κάθε τι, έμαθα πια, υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για να πάρει σάρκα και οστά.

Με ποιες αρχές μεγαλώσατε και περάσατε έπειτα στα παιδιά και στα εγγόνια σας;

Πιστεύω στο παράδειγμα και στην πράξη. Απλότητα, αισθητική, ήθος, αλληλεγγύη, δημιουργικότητα. Ευγνωμονώ αυτούς που μου τα δίδαξαν και είμαι ευτυχής που τα μετέδωσα και στους νεότερους.

Πώς λειτουργούν η γιόγκα, η ζωγραφική και τώρα το γράψιμο στην καθημερινότητά σας;

Εξισορροπιστικά, για να απαντήσω με μια λέξη. Επίσης, δίνουν νόημα, ουσία και χαρά στην ύπαρξή μου.

Στους ζόρικους καιρούς που ζούμε, τι δοκιμάζει τις αντοχές σας και τις σας δίνει φτερά;

Δοκιμάζομαι όταν δοκιμάζονται  αγαπημένοι μου και επίσης νιώθω ανάλαφρη όταν όλοι είναι καλά. Τα φτερά είναι πια στέρεα στις πλάτες μου και τα δοκιμάζω συχνά-πυκνά, πετώντας πάνω από θάλασσες, κάμπους και βουνά.

Ζείτε στην Πάτρα και την Κεφαλονιά, όπου μάλιστα συμμετείχατε, πρόσφατα, σε έκθεση εικαστικών. Τι αγαπάτε στην καθεμιά τους, και τι, ίσως, σας ενοχλεί;

Επειδη η διάθεση είναι έτσι χαλαρή, δεν θα σας πω τι με ενοχλεί, γιατί με ενοχλεί που τόσα με ενοχλούν. Η Πάτρα είναι ένα φάντασμα για μένα, ζει στη μνήμη μου την επιλεκτική. Αυτή αγαπώ κι αυτή επιζητώ. Επίσης είναι το σπίτι μου, οι φίλοι μου και κάποιες δραστηριότητες που ακόμα με ευχαριστούν.

Η Κεφαλονιά είναι επιλεγμένος τόπος διαμονής, ακόμα αυθεντική σε ικανοποιητικό βαθμό και με μια φύση που με μαγεύει.

Κι έτσι πετάω από την πόλη στο νησί, κι από το νησί στην πόλη και νιώθω τυχερή και πάλι θα το πω, ευγνώμων!

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ