Αναστασιάδης – Κυπριακό: «Η ουκρανική κρίση κάνει αναγκαία την επίλυσή του από ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ»

Είπε ότι «έχω την εντύπωση ότι η ουκρανική κρίση προσφέρεται ως μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους, τους Αμερικάνους, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη να δημιουργήσουν συνθήκες, ώστε εκκρεμούντα προβλήματα που έχουν σχέση με τις αιτίες του ουκρανικού πολέμου να επιλυθούν».

Αναστασιάδης - Κυπριακό: «Η ουκρανική κρίση κάνει αναγκαία την επίλυσή του από ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ»

Πρωτοβουλία από ΕΕ, ΗΠΑ και ΟΗΕ για το Κυπριακό, δήλωσε ότι επιθυμεί ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει ήδη ενημερώσει κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ και την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Είπε ότι «έχω την εντύπωση ότι η ουκρανική κρίση προσφέρεται ως μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους, τους Αμερικάνους, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη να δημιουργήσουν συνθήκες, ώστε εκκρεμούντα προβλήματα που έχουν σχέση με τις αιτίες του ουκρανικού πολέμου να επιλυθούν».

Είναι καλά γνωστό, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ότι η ΕΕ ζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

Αυτές οι πηγές ενέργειας, πρόσθεσε, «προσφέρονται στη λεκάνη της Λεβαντίνης, στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε από τα ισραηλίτικα, τα αιγυπτιακά είτε και τα κυπριακά κοιτάσματα και όχι μόνο. Διότι μπορεί οι αγωγοί να βοηθήσουν ώστε να έχουμε και από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου».

Συνεπώς, πρόσθεσε, «είναι η ευκαιρία, εάν ο κ. Ερντογάν εννοεί αυτά που είπε χθες για λόγους εντυπώσεων, και μακάρι να διαψευστώ, να αναλάβουν πρωτοβουλίες».

Και ήταν η πρόθεση μου, επισήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «πέραν των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να εισηγηθώ την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας και από πλευράς ΕΕ προ του πολέμου».

«Τώρα καθίσταται ακόμη επιτακτικότερο να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από πλευράς ΕΕ, Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ΗΠΑ, οι οποίες διεμήνυσαν ότι θα ήθελαν να δουν την Τουρκία να εμπλέκεται στη Μεσόγειο», είπε.

Να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ανέφερε, «έτσι ώστε πρώτον, να οριοθετηθεί η ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας».

Δεύτερο, πρόσθεσε, «τα τετελεσμένα, να αρθούν οι παράνομες και έκνομες ενέργειες που αποτελούν πρόκληση και τρίτο, υπάρχουν οι παράμετροι των Ηνωμενων Εθνών που δίδουν τη συνταγή λύσης, όχι αυτή που προβάλλει η Τουρκία, δηλαδή των δύο ξεχωριστών κρατών, αλλά αυτής της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, αρκεί οι όροι να είναι τέτοιοι που να επιτρέπουν τη λειτουργικότητα του κράτους, την ανεξαρτησία του κράτους ή την απεξάρτηση από εγγυήσεις και, συνεπώς, την εξάρτηση από επιρροές τρίτων χωρών».

Δεν θέλουμε, σημείωσε, «να βιώσουμε συνθήκες Βοσνίας Ερζεγοβίνης ή Λιβάνου, όπου ανάλογες ρυθμίσεις με τις επιδιωκόμενες έχουν αποδώσει δύο μη λειτουργικά και εν τη ουσία νεκρά κράτη».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «είναι προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας η λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και αξιών της ΕΕ». Αν το συνειδητοποιήσει αυτό η Τουρκία, είπε, «αίρονται πολλά των προβλημάτων που σήμερα υπάρχουν είτε στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, εκσυγχρονισμός Τελωνειακής Ένωσης, θεώρηση διαβατηρίων, πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πρόοδος στα θέματα ενέργειας, πρόοδος στα θέματα που ενδιαφέρουν την περιοχή, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας».

Σε σχόλιο ότι δεν υπάρχουν τέτοιες θετικές ενδείξεις από πλευράς Τουρκίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «δυστυχώς, όχι».

Αντίθετα, είπε, «αυτό που έχει διαμηνυθεί σε εμάς, παρά τα όσα χθες είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, είναι ότι μέχρι τις τουρκικές εκλογές δεν υπάρχει από πλευράς τους πρόθεση να αναληφθεί η οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου για την επίθεση φιλίας της Τουρκίας προς χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, χώρες του αραβικού Κόλπου και δημοσιεύματα για αγωγούς μέσω κατεχομένων και ερώτηση αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι αυτοί οι σχεδιασμοί δεν θα υλοποιηθούν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «οι τριμερείς συνεργασίες που αναπτύξαμε εδώ ακριβώς δείχνουν και το μέγεθος μια σωστής εξωτερικής πολιτικής η οποία αποτρέπει ανάλογα φαινόμενα».

«Η τυχόν βελτίωση σχέσεων είτε με Ισραήλ είτε με Αίγυπτο, εάν και εφόσον επιτευχθεί, αποτρέπει από μονομερείς ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν το θέμα της πρωτοβουλίας θα τεθεί στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος είπε ότι «το είχα υπόψη μου για το Συμβούλιο του Μαρτίου, όπου ήταν εγγεγραμμένο το θέμα, αλλά μετά τα γεγονότα ανατράπηκαν οι προτεραιότητες δυστυχώς».

Όμως, ανέφερε, «έχω ενημερώσει τόσο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ όσο και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και την κ. Νιούλαντ κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments