Αναστενάζουν κρεοπώλες και καταναλωτές: Κατσίκια, αρνιά και μοσχάρια από… χρυσάφι!

Η θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων αιγοπροβάτων λόγω πανώλης και ευλογιάς έχει οδηγήσει στη μείωση της προσφοράς του κρέατος κι έτσι, στην αύξηση της τιμής του, ακόμη και κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Ειδικοί από τον χώρο της αγοράς κρέατος μιλούν στην «Π» για το φαινόμενο, ενώ οι καταναλωτές δηλώνουν σοκαρισμένοι.

Αναστενάζουν κρεοπώλες και καταναλωτές: Κατσίκια, αρνιά και μοσχάρια από... χρυσάφι! Εκρηκτική είναι η αύξηση των τιμών στην αγορά των κρεάτων

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει τον τελευταίο μήνα ο… πληθωρισμός στην αγορά των κρεάτων.

Πολλοί είναι, μάλιστα, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κατάσταση, ειδικά τον τελευταία μήνα και για τις τιμές του αρνιού, του κατσικιού και του μοσχαριού, βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα που έκανε η εφημερίδα «Πελοπόννησος», η τιμή του αρνιού και του κατσικιού έχει αυξηθεί ακόμη και 20% σε σχέση με πέρσι (!), με τον βασικό λόγο να εντοπίζεται στο γεγονός ότι από πέρσι έως φέτος έχουν θανατωθεί περισσότερα από 350.000 αιγοπρόβατα λόγω πανώλης (πέρσι) και ευλογίας (φέτος). Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, η τιμή του αιγοπρόβειου κρέατος ανέρχεται αυτήν τη στιγμή στα 15 έως 17 ευρώ το κιλό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές.

Πού οφείλονται τα παραπάνω; Στη θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων αιγοπροβάτων, η οποία με τη σειρά της έχει οδηγήσει στη μείωση της προσφοράς του κρέατος κι, έτσι, στην αύξηση της τιμής του. Με απλά λόγια, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης «χτύπησε» για μια ακόμη φορά παραγωγούς και καταναλωτές.

Το τοπίο είναι ομιχλώδες και δυστυχώς μπορεί να γίνει ακόμη πιο σκοτεινό, καθώς στο τραπέζι υπάρχουν και πιο σκοτεινά σενάρια. Πηγές από τον χώρο της αγοράς κρεάτων δεν αποκλείουν περαιτέρω αύξηση της τιμής, καθώς όλα τα σφαγεία της Θεσσαλίας και του Εβρου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, λόγω της ευλογίας που πλήττει αυτές τις κτηνοτροφικές περιοχές αυτήν την περίοδο. Φανταστείτε να συμβεί κάτι ανάλογο και στη δική μας περιοχή μετά από όλα όσα κατεγράφησαν τα τελευταία 24ωρα στη Δυτική Αχαΐα!

Παράλληλα, η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος έχει αυξηθεί μόνο κατά τις τελευταίες 30 ημέρες κατά 10% με 15%, ενώ έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με πέρσι, με συνέπεια η τιμή του ακόμα και στο σούπερ μάρκετ να ανέρχεται σε 17 ή ακόμα και σε 20 ευρώ το κιλό. Ο βασικός λόγος για την εκτίναξη της τιμής του μοσχαρίσιου κρέατος, είναι η μείωση των παραγωγών ιδίως στην Ευρώπη, από όπου προέρχεται ο συντριπτικά μεγάλος όγκος της προσφοράς στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον, η άνοδος της τιμής στο χοιρινό κρέας, είναι ακόμη μικρή, αλλά με τα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική κρίση και η εξάπλωση των ζωικών ασθενειών, ποτέ δεν μπορεί να κοιμάται κανείς ήσυχος.

Ακολουθούν μερικά ενδεικτικά παραδείγματα για το πόσο έχει ανέβει σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ η τιμή σε μοσχάρι και χοιρινό:

Βόεια ελιά (χωρίς κόκαλο) ελληνικό: 2024: 11 ευρώ – 2025: 16 ευρώ.

Χοιρινή μπριζόλα (με κόκαλο) εισαγωγής: 2024: 4,5 ευρώ – 2025: 6 ευρώ.

Χοιρινό 4 κιλά: 23 ευρώ από 17 ευρώ.

Μοσχάρι 4 κιλά: 60 ευρώ από 50 ευρώ.

«Με την τιμή του κρέατος να έχει πάρει τον ανήφορο, θα μας κάνουν χορτοφάγους» σχολίασε στην «Π» η κυρία Αλεξάνδρα, συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα και πρόσθεσε: «Εδώ σκεφτόμαστε πώς θα βγει ο μήνας και πώς θα πάρουμε τα φάρμακά μας με τις πενιχρές αποδοχές μας και βλέπουμε τις τιμές στο κρέας να εκτοξεύονται». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίσης συνταξιούχος Ν.Τζ.: «Τα πάντα ανεβαίνουν. Μόνο οι συντάξεις μένουν χαμηλά. Πώς θα ζήσει μια οικογένεια με αυτές τις τιμές;».

Οπως διαπιστώνει κανείς, το φαινόμενο αρχίζει να παίρνει διαστάσεις και είναι πολύ πιθανό το αμέσως επόμενο διάστημα να απαιτηθούν δραστικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.

Βασίλης Παναγιωτόπουλος: «Πρωτόγνωρη έλλειψη»

«Δυστυχώς η μισή Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν σφάζει. Δεν υπάρχει η απαιτούμενη επάρκεια κρεάτων. Ερχεται τώρα και η ευλογιά και περιορίζει σε δραματικά επίπεδα τους παραγωγούς». Αυτό δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Λιανοπωλητών Κρεοπωλών Πατρών και Προαστίων Νομού Αχαΐας, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έδειξε εμφανώς προβληματισμένος από την κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί.

«Η αύξηση της τιμής στα αμνοερίφια υπάρχει ούτως ή άλλως λόγω εποχής. Η έλλειψη αμνοεριφίων, όμως, που παρατηρείται αυτό το διάστημα είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Ούτε το Πάσχα δεν ήταν έτσι η κατάσταση» δήλωσε ο Β. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Καλούμε τους καταναλωτές να επιλέγουν και να ζητούν από τους κρεοπώλες τους ντόπια ελεγμένα κρέατα. Ο καταναλωτής επιβάλλεται να εμπιστεύεται κρεοπωλεία που φέρνουν κρέατα από ελεγμένα σφαγεία. Εμείς ως Σύλλογος θα περιφρουρήσουμε την ποιότητα των κρεάτων μαζί με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει αυτό που πρέπει και όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία».

Κώστας Φιλόπουλος: «Σοβαρό πρόβλημα»

Ανήσυχος εμφανίζεται και ο πατρινός κρεοπώλης Κώστας Φιλόπουλος. «Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό και οι παρενέργειες ήδη επιδρούν και στον δικό μας κλάδο και φυσικά στη συνέχεια στους καταναλωτές.

Για να το πω με απλά λόγια: Ο,τι υπάρχει αυτήν την περίοδο στο μαντρί, πρέπει να ελέγχεται. Και ένα προβληματικό αρνί ή κατσίκι να βρουν οι ελεγκτές, τα πήραν όλα. Αυτό μεταφράζεται σε ολοκληρωτική καταστροφή για τον παραγωγό και σε ταυτόχρονο τσουνάμι και στην αγορά με βάση τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Οι τιμές ανεβαίνουν και οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα».

Ο Κώστας Φιλόπουλος πρόσθεσε και τα εξής: «Φυσικά και πρέπει να γίνονται έλεγχοι για την προστασία των πολιτών. Εμείς από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να ελέγχουμε την ποιότητα των κρεάτων μας. Για την ώρα προμηθευόμαστε από την Ηλεία. Τέλος, οι καταναλωτές οφείλουν να ρωτούν τους κρεοπώλες που εμπιστεύονται για την προέλευση των κρεάτων και για τους ελέγχους που έγιναν σε αυτά».