«Ανατροπή» από ΣτΕ και φόβος αγκύλωσης στους Δήμους – Τι μπορεί να φέρει η απόφαση για τις Επιτροπές

Η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ φέρνει το «χάος» ή θα ρίχνουν όλοι «νερό στο κρασί τους» για να λαμβάνονται αποφάσεις σημαντικές για τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

ΠΑΤΡΑ Θα υποχρεωθεί η δημοτική αρχή σε συναινέσεις με... το μαύρο μέτωπο όπως έχει χαρακτηρίσει  την αντιπολίτευση

Ως «αντισυνταγματικές» κατέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις διατάξεις που δίνουν υπερενισχυμένη εκπροσώπηση επί των εδρών στην διοικούσα παράταξη των Δήμων στην Οικονομική επιτροπή και την επιτροπή Ποιότητας Ζωής έναντι των εδρών της αντιπολίτευσης. Μετά τις εκλογές του 2019 ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με δύο κομβικής σημασίας διατάξεις ουσιαστικά είχε «παρακάμψει» την απλή αναλογική.

Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου αφορά συγκεκριμένα διατάξεις του 2019 με τις οποίες μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των δήμων.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Η αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών ήταν άμεση, καθώς πλέον αναμένεται να δημιουργηθούν πολλά λειτουργικά ζητήματα για τους ΟΤΑ. Στην ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει ότι επί του παρόντος ισχύει η υφιστάμενη νομοθεσία, καθώς δεν του έχει νομίμως επιδοθεί ακόμη η σχετική απόφαση. Διαβεβαιώνει πάντως ότι θα μελετήσει τη συγκεκριμένη απόφαση «προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες ενίσχυσης της αποτελεσματικής διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης».

ΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και έχουν να κάνουν με το μέλλον, αλλά και το παρελθόν. Αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία των δήμων της χώρας, όπου δεν είχε εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή άρα δεν έχει και την πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να παίρνει σημαντικές αποφάσεις για τη λειτουργία των Δήμων. Επομένως, θα χρειαστούν συγκλίσεις μεταξύ παρατάξεων για τις όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται από εδώ και στο εξής. Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα σε προεκλογική χρονιά που το επίπεδο αντιπαράθεσης ανεβαίνει στα ύψη; Η απάντηση θα δοθεί στο άμεσο μέλλον και αφού τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του ΣτΕ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΡΩΡΟΥ

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η δημοτική παράταξη «Ωρα Πατρών», η οποία μέσω του επικεφαλής Γιώργου Ρώρου, έχει «καταγγείλει» τις διατάξεις Θεοδωρικάκου πως δημιουργούσαν «πλαστές πλειοψηφίες» στις επιτροπές μέσω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο.

«Η απλή αναλογική δημιουργούσε την κουλτούρα συνεργασίας, συναίνεσης και συμπράξεις στη βάση προγραμματικών αρχών. Είμαστε η μόνη παράταξη που επανειλημμένα κατάγγειλε την κατάργηση της απλής αναλογικής που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Στον Δήμο Πατρέων, ο Κ. Πελετίδης ακολούθησε πιστά τις μεθοδεύσεις Θεοδωρικάκου και πήρε την ευκαιρία μέσα από την οικονομική επιτροπή και την ποιότητα ζωής να ψηφίσει σειρά αντιδημοκρατικών αποφάσεων» τόνισε ο κ. Ρώρος.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της «Ωρα Πατρών» ανέφερε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που δεν εφαρμόστηκαν, όπως η δημιουργία διαδημοτικού φορέα για το φράγμα ή τις αποφάσεις συμπαράστασης σε εργαζομένους της κοινωφελούς εργασίας, σημειώνοντας επίσης ότι «μέσα από την οικονομική επιτροπή ψήφισε με την πλαστή πλειοψηφία που διέθετε από τις διατάξεις Θεοδωρικάκου εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις έγινε πρωταθλητής σε όλη την επικράτεια».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments