Ανδρέας Φίλιας: Με έργο μετρήσιμο – «Πατάω στη γη… δεν έχω αλλοτριωθεί»

Ο αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου κάνει τον απολογισμό της θητείας του στην Περιφέρεια

Φίλιας

Τον απολογισμό του έργου του, από τις θέσεις ευθύνης του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, αλλά και αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κάνει σήμερα στην «Π» ο Ανδρέας Φίλιας, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου με τον συνδυασμό του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη «Μπροστά για όλους».

– Κύριε Φίλια, ποια εκτιμάτε ότι ήταν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη θητεία που πέρασε;

Το 2019 παραλάβαμε μία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που χαρακτηριζόταν από χαμηλούς δείκτες σε πολλούς τομείς. Από την πρώτη μέρα, με σκληρή και μεθοδική δουλειά βελτιώσαμε όλους αυτούς τους δείκτες και θα ξεκινήσω από το χαρακτηριστικό παράδειγμα του ΕΣΠΑ, όπου η απορροφητικότητα κυμαινόταν μόλις στο 20%. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης έχει ξεπεράσει το 90% και είναι σίγουρο ότι μέχρι το τέλος του έτους δεν θα έχει μείνει ούτε 1 € ανεκμετάλλευτο. Αυτό σημαίνει νέα έργα και «ζεστό» χρήμα που πέφτει καθημερινά στην αγορά και βεβαίως νέες θέσεις εργασίας.

Δεν πρέπει φυσικά κανείς να ξεχνά ότι τα παραπάνω, και πλήθος άλλων, έλαβαν χώρα μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Η πανδημία του κορονοϊού, το ξέσπασμα του πολέμου και η οικονομική κρίση ήταν παράγοντες που δυσκόλεψαν το έργο μας. Παρ’ όλα αυτά, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κατέληξαν στις τοπικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας καθοριστικά στο να παραμείνουν ανοιχτές και να εξακολουθούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας και χρηματοδοτώντας προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξοπλίζοντας τα νοσοκομεία.

– Ποια σημεία θεωρείτε σταθμούς σε ό,τι αφορά τη δική σας δραστηριότητα από θέσεις ευθύνης στην περιφερειακή αρχή;

Δεν θα μπορούσα παρά να ξεκινήσω από την πρώτη αρμοδιότητα που μου ανέθεσε ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης και δεν ήταν άλλη από τον συντονισμό των εορτασμών των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση. Χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία, αλλά, με τη βοήθεια της κοινωνίας στην οποία απευθύνθηκα, με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ταυτόχρονα, καταφέραμε να διοργανώσουμε 130 εκδηλώσεις με πολιτικούς πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. Ταυτόχρονα, ήμασταν η μοναδική Περιφέρεια που κατασκευάσαμε ένα μοναδικό Ψηφιακό Μουσείο. Ενα πρωτοποριακό έργο που περιόδευσε σε 10 πόλεις και αυτή τη στιγμή βρίσκεται το μισό στο Μεσολόγγι και το άλλο πίσω στην Κλειτορία Καλαβρύτων ως υποδομές που αναδεικνύουν το ιστορικό απόθεμα της Δυτικής Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και μοχλό ανάπτυξης. Στο ίδιο έργο αναπτύχθηκε και το σύστημα ξενάγησης με το οποίο αναδεικνύεται το πολιτιστικό μας απόθεμα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα σύστημα τουριστικής προβολής.

– Στη θητεία σας ως αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ποια ήταν τα σημεία που ξεχωρίζετε;

Μπορώ εύκολα να ξεχωρίσω τον «Ηλεκτρονικό Οδηγό του Πολίτη» που δημιουργήθηκε με μηδενικό κόστος, από συμβασιούχους υπαλλήλους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον οποίο οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν πληροφορίες για οποιαδήποτε διεργασία αφορά την Περιφέρεια, σημεία επικοινωνίας, αλλά και φόρμες απαραίτητες για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Δεν θα μπορούσα να λησμονήσω την προμήθεια 32 νέων αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας με τη μέθοδο leasing με την οποία οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθημερινά κινούνται με ασφάλεια εξοικονομώντας ταυτόχρονα πάνω από 400.000 €.
Στον τομέα της οικονομίας είμαι υπερήφανος για την αύξηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από 250 εκατ. ευρώ το 2019 σε 380 εκατ. ευρώ το 2023, μια δουλειά η οποία φυσικά είναι συλλογική. Το επίτευγμα της οικονομικής υπηρεσίας βέβαια που φέρει και την προσωπική μου σφραγίδα έχει να κάνει με την ταχύτητα των πληρωμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, από τα 220 δεσμευμένα για έργα εκατομμύρια ευρώ, το 2022 ενταλματοποιήθηκαν 180 εκατ. ευρώ και πληρώθηκαν 180 εκατομμύρια € μέσα στο ίδιο έτος.

Τέλος, δεν θα μπορούσα να λησμονήσω τις μεταφορές των μαθητών. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε από πολύ νωρίς προσωρινό ανάδοχο για καθημερινές μεταφορές 15.000 μαθητών που αφορούν 5.000 δρομολόγια. Εικόνες του παρελθόντος. όπου οι μαθητές έμειναν στις στάσεις και περίμεναν το μεταφορικό μέσον. είναι πλέον παρελθόν.

– Γιατί να σας ψηφίσουν εσάς προσωπικά οι πολίτες;

Ανήκω στους ανθρώπους με μακρά πορεία στην πολιτική και με συγκεκριμένο παραγόμενο αποτέλεσμα απόλυτα μετρήσιμο. Το έργο δηλαδή που έχει μείνει πίσω ως παρακαταθήκη είναι αυτό που πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να επικοινωνηθεί από πλευράς μου και αυτό κάνω και στο τέλος θεωρώ ότι θα μου δώσει τη δυνατότητα να έχω για ακόμα μια φορά την έγκριση για να συνεχίσω την πορεία μου στα κοινά.

Τέλος, ένα δεύτερο στοιχείο που θεωρώ ότι με χαρακτηρίζει, είναι ότι παρότι όλα αυτά τα χρόνια βρίσκομαι σε θέση ευθύνης, δεν έχω αλλοτριωθεί, πατάω γερά στη γη και ως απλός στρατιώτης από μια διαφορετική θέση απλώς προσπαθώ με ηρεμία, γνώση, σύνεση και νηφαλιότητα να κάνω τη δουλειά μου, σεβόμενος ταυτόχρονα και τον τελευταίο πολίτη με τον οποίο προσωπικά έρχομαι σε επαφή.