Ανησυχία για πιθανές ελλείψεις σε αντιπηκτικό φάρμακο

Η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εξαίρεση της ηπαρίνης από την καταβολή clawback για το 2022, δεν συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους», γεγονός που ίσως φέρει ελλείψεις.

Ανησυχία για πιθανές ελλείψεις σε αντιπηκτικό φάρμακο

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τις ρυθμίσεις στο Φάρμακο.

Στην τροπολογία προβλέπονται δύο κατηγορίες clawback για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, για φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και για φάρμακα κοινότητας, με βάση τους αντίστοιχους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ. Στο άρθρο 6, αναφέρεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2022 ορίζεται για τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας που διαθέτουν φαρμακευτικά σκευάσματα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μέγιστο ποσό επιστροφής, ανάλογα με την αξία των φαρμάκων, δηλαδή τη νοσοκομειακή τους τιμή μείον την υποχρεωτική έκπτωση (rebate) 5%, πλέον ΦΠΑ, ως εξής:

– Για φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας προμήθειας από 0,01 έως 5 ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροψής (clawback) 0%.
– Για φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας προμήθειας από 5,01 ευρώ έως 15 ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής έως 20%.
– Για φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας προμήθειας από 15,01 ευρώ έως 30 ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής έως 40%.

Για την περίοδο 2020 – 2022, τα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ διαμορφώνονται ως εξής:
Φαρμακευτική δαπάνη ύψους 2.088 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 87 εκατομμύρια ευρώ για νοσοκομειακή ψαρμακευτική δαπάνη των ψαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (ψάρμακα υψηλού κόστους) και 2.001 εκατομμύρια ευρώ για λοιπή ψαρμακευτική δαπάνη.

-Δαπάνη υπηρεσιών Υγείας ύψους 1.553 εκατομμυρίων ευρώ.

-Το όριο νοσοκομειακής ψαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” ορίζεται στα 528 εκατομμύρια ευρώ.

Ελλείψεις σε ηπαρίνη
Η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εξαίρεση τους από την καταβολή clawback για το 2022, δεν συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους», το οποίο αναμένεται εισήχθη σήμερα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής με αποτέλεσμα να επικρατεί ανησυχία στην αγορά των ηπαρίνων.

Τι είναι η ηπαρίνη
Πρόκειται για ένα παρεντερικό αντιπηκτικό φάρμακο με ταχύτερη δράση από την βαρφαρίνη ή τα παράγωγά της. Αποτελείται από πολυσακχαρίτες που αναστέλλουν την πήξη, σχηματίζοντας μία αντιθρομβίνη που αποτρέπει την μετατροπή της προθρομβίνης σε θρομβίνη και αποτρέποντας την απελευθέρωση θρομβοπλαστίνης από τα αιμοπετάλια. Επειδή η ηπαρίνη απορροφάται φτωχά από την γαστρεντερική οδό, συνήθως χορηγείται ενδοφλέβια ή υποδόρια ως άλας νατρίου ή ασβεστίου.

H ηπαρίνη χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό στην πρόληψη και τη θεραπεία θρόμβωσης και εμβολής. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην θεραπεία των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων (όπως ασταθής στηθάγχη ή οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου). Επειδή τα σκευάσματα ηπαρίνης είναι αρκετά ευμεγέθη για να διασχίσουν τον πλακουντικό φραγμό, είναι τα προτιμώμενα αντιπηκτικά σε έγκυες γυναίκες. Ο ανταγωνιστής για υπερβολική δόση είναι η θειική πρωταμίνη. H πιο συχνή παρενέργεια της ηπαρίνης είναι η παθολογική αιμορραγία.

Όπως επισημαίνεται μπορεί το γεγονός οτι δεν συμπεριλήφθηκαν να προκαλέσει ελλείψεις στην Ελλάδα, καθώς λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής των ηπαρινών τα τελευταία τρία χρόνια (επιδημία αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα) και των εγχώριων clawbacks και rebates έγιναν τα προϊόντα μη κερδοφόρα έως και ζημιογόνα, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να δυσκολεύονται να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την ελληνική αγορά.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ