Αννα Μαστοράκου- Πρ. Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας: «Το σελφ τεστ έπρεπε να είναι επικουρικό»

image 548976

«Το σελφ τεστ είναι επικουρικό μέτρο δημόσιας υγείας. Η υποχρεωτικότητα το αναδεικνύει σε κύριο κι αυτό δεν είναι ασφαλές» επισημαίνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.

Η ίδια μιλώντας στην «Π» καταθέτει τις επιφυλάξεις του ιατρικού κόσμου για τη συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου.  

«Σε όλες τις άλλες χώρες το σελφ τεστ χρησιμοποιείται ως ένα επικουρικό εργαλείο ελέγχου του κορονοϊού. Στη χώρα μας έχει πάρει άλλο χαρακτήρα από τη στιγμή που έχει γίνει υποχρεωτικό» αναφέρει η κ. Μαστοράκου και προσθέτει:

«Δεν έχουμε επιστημονικές ενδείξεις ότι το σελφ τεστ έχει αυτή την επιστημονική αξία ώστε να χρησιμοποιείται σε τέτοια ευρύτητα για τον έλεγχο του πληθυσμού.

Σε όλες τις χώρες έχει χρησιμοποιηθεί ως επικουρικό εργαλείο. Θα έπρεπε και στη χώρα μας να είναι επικουρικό και όχι υποχρεωτικό».

Η ίδια αναλύει ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ το ρινικό επίχρισμα, πάνω στο οποίο στηρίζεται το σελφ τεστ, καθώς το δείγμα ελέγχου λαμβάνεται από τη ρινική κοιλότητα, έχει μικρότερη ευαισθησία στον ιό. Αντίθετα το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα έχει μεγαλύτερη και μπορεί να εντοπίσει ακόμα και το πιο χαμηλό ιϊκό φορτίο.  

«Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στο χρονικό παράθυρο ανίχνευσης του ιού. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ο ιός εκδηλώνεται από την 4η-5η μέχρι και τη 10η μέρα από τη στιγμή που κάποιος έρχεται σε επαφή με ασθενή. Η ιατρική κοινότητα συστήνει σε όλους τους πολίτες να διενεργήσουν το τεστ σε αυτό το χρονικό παράθυρο ώστε να μπορέσει να ανιχνευτεί ο ιός. Από κει και πέρα εάν κάποιος έχει συμπτώματα και έχει ένα αρνητικό σελφ τεστ δεν θα πρέπει να βασιστεί σε αυτό αλλά πρέπει να προχωρήσει σε μοριακό τεστ.  Επίσης οι ασυμπτωματικοί που έχουν θετικό σελφ τεστ επίσης πρέπει να προχωρήσουν σε επιβεβαίωση του αποτελέσματος με μοριακό. Και φυσικά όταν υπάρχει σύγχυση η απορία επικοινωνούμε άμεσα με τον γιατρό μας ώστε να μας δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις».     

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ