«Άνω – Κάτω» η εστίαση: «Πικρός» καφές, με πιο ακριβό «σερβίρισμα» τριπλής αύξησης

Απανωτά κύματα ανατιμήσεων σε όλες τις πρώτες ύλες του καθημερινού ροφήματος – Δύσκολο χειμώνα προεξοφλεί η εστίαση.

Άνω

Αυξήσεις «φωτιά» έρχονται σε πολλά προϊόντα που θεωρούνται είδη πρώτης ανάγκης εξαιτίας των διεθνών ανατιμήσεων. Ανάμεσα σε αυτά που αναμένεται να δουν τις τιμές τους να φτάνουν στα ύψη είναι και ο καφές, ο οποίος ήδη έχει υποστεί κάποια κύματα ανατιμήσεων.

Οπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το άλμα στην τιμή του προϊόντος μαζί με τις αυξήσεις στο κόστος της ζάχαρης και του γάλακτος, καθιστούν το ρόφημα, σχεδόν είδος πολυτελείας.
Με βάση τα όσα ανακοίνωσε η Eurostat, οι τιμές του καφέ κατά μέσο όρο κατέγραψαν άλμα 16,9% τον Αύγουστο συγκριτικά με έναν χρόνο νωρίτερα.

Το φρέσκο πλήρες γάλα κοστίζει τώρα 24,3% πιο ακριβά κατά μέσο όρο, ενώ οι καταναλωτές πλήρωσαν 22,2% περισσότερο για φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών, ανέφερε η Eurostat. Η ζάχαρη κατέγραψε επίσης τη μεγαλύτερη αύξηση, με τη μέση τιμή να σημειώνει άλμα 33,4%.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν για τα τέσσερα αυτά προϊόντα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, εκτός της Μάλτας.

Οι επιχειρηματίες στον κλάδο του καφέ δηλώνουν ότι δέχονται μεγάλες πιέσεις από την αύξηση του κόστους ενέργειας και στις πρώτες ύλες. Ο υπεύθυνος του καφέ Κύβος Θωμάς Τσάκος τόνισε στην «Π» ότι το κύμα ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τον κλάδο.

Άνω

Η κατανάλωση τον καφέ take away έχει πέσει από 3 φορές ημέρα σε 1-2. Σύμφωνα με τον κ. Τσάκο, ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλους.

Ο επιχειρηματίας της εστίασης και ταμίας του ΣΚΕΑΝΑ Δημήτρης Φάκαλος, δήλωσε στην «Π» ότι οι πληθωριστικες τάσεις στις πρώτες ύλες είναι παράγωγο της αύξησης της ενέργειας κατά κύριο λόγο.

Άνω

Δημήτρης Φάκαλος

Με την παραδοχή ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια «έχουν έρθει για να μείνουν» και δεν είναι κάτι πρόσκαιρο και παροδικό, τότε το μοναδικό συμπέρασμα μπορεί να ειναι ότι οδηγούμαστε σε μια νέα εποχή. Ενα νέο οικονομικό περιβάλλον! «Το τέλος της αφθονίας» το ονόμασε πρόσφατα ο Μακρόν.

Σε απλή μετάφραση, όλα θα γίνουν ακριβότερα και η συχνότητα κατανάλωσης θα μειωθεί δραματικά.
Θα βγαίνουμε έξω για φαγητό και διασκεδαση σπάνια, θα αγοράζουμε καταναλωτικά είδη με φειδώ, θα προμηθευόμαστε αγαθά πρώτης ανάγκης με κριτήρια περισσότερο οικονομικά πάρα ποιοτικά.

Η αρχή μιας νέας εποχής, όπου όλοι κλαδοι της οικονομίας θα πρέπει να επανασχεδιαστουν και να επαναπροσδιοριστούν. Και μέχρι οι οικονομικές μας απολαβές «αναταχθούν» στα επίπεδα του πληθωρισμού και του τιμάριθμου, θα περάσουμε δύσκολα. Πολυ δύσκολα…», είπε ο Δημήτρης Φάκαλος.