Ανοιγμα Μπούρα σε Πελετίδη: «Γυρίζουμε σελίδα, κοιτάμε μπροστά»

Υπάρχει η αίσθηση πως οι σχέσεις Δήμου-Πανεπιστημίου βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Η «Π» προκαλεί σήμερα εξελίξεις, ρωτώντας ευθέως τι έχει ενοχλήσει τον πρύτανη Χρήστο Μπούρα και φαίνεται πως υπάρχει «αχτίδα» αισιοδοξίας για το μέλλον των σχέσεων.

Ανοιγμα Μπούρα σε Πελετίδη: «Γυρίζουμε σελίδα, κοιτάμε μπροστά»

Η «Π» ανέλαβε δράση. Οι σχέσεις Δήμου-Πανεπιστημίου το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως βρίσκονται στη χειρότερη φάση τους. Μία τα αδέσποτα, μία το οικόπεδο για τον δρόμο στο ΠΓΝΠ, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και πρύτανης Χρήστος Μπούρας είτε ανταλλάσσουν «καρφιά», είτε επιλέγουν να αγνοούν την αντίπερα όχθη.

Εκεί που όλα έδειχναν πως σημείο επαφής δεν υπάρχει, η «Π» αποφάσισε να προσεγγίσει -πρώτα την πλευρά του κ. πρύτανη- για να δει τι ακριβώς συμβαίνει αλλά και αν υπάρχει διάθεση συνεννόησης.

Τι συμβαίνει με τον Δήμο Πατρέων; Γιατί είμαστε σε αυτό το σημείο;
Στις σχέσεις Πανεπιστημίου-Δήμου έχουν γίνει λάθη και αβλεψίες και από τα δύο μέρη. Εμείς, πιστεύουμε και τηρούμε πως δεν πολιτευόμαστε. Κάνουμε σήμερα το πρώτο βήμα μέσω της «Π» και λέμε πως οι πόρτες και τα γραφεία μας είναι ανοιχτά.
Σας ενημερώνω πως δεχτήκαμε αίτημα από τον Δήμο να παραχωρήσουμε για άλλη μια χρονιά ένα κτίριο εντός του Πανεπιστημίου για να λειτουργήσει ο βρεφονηπιακός σταθμός με τον Δήμο να αναλαμβάνει τα κόστη συντήρησης και λειτουργίας, εμείς θα τον προσφέρουμε τον χώρο, αλλά θα θέλαμε σε δέκα χρόνια ο Δήμος να φροντίσει να βρει ένα κτίριο πιο κατάλληλο εκτός της πανεπιστημιούπολης.
Δεύτερο, σε σχέση με τα αδέσποτα, προσφερόμαστε να ανοίξουμε τη Μέριμνα για να γίνουν στειρώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι ο Δήμος θα φροντίσει ό,τι στειρωθεί να απομακρυνθεί από το Πανεπιστήμιο. Θα καλύψουμε και τα έξοδα. Αν δεν μπορεί ο Δήμος να ανταποκριθεί, εμείς μπορούμε να προσλάβουμε μια εταιρεία να το αναλάβει να συγκεντρώσει τα αδέσποτα παρουσία του δημάρχου και φιλόζωων. Ο,τι κάνουμε, να το κάνουμε μαζί. Επιπλέον, παραχωρούμε χώρο στον Δήμο στον Ριγανόκαμπο για να κάνει και εκεί καινούργια δομή για να υπάρχει περισσότερος χώρος αν δεν αρκεί η δομή του Δρεπάνου.

Η «κόντρα» με τον Δήμο όμως δεν προέκυψε από τα αδέσποτα. Πότε έγινε η αρχή;
Δεν έχουμε κόντρα. Δεν λέμε πως δεν κάναμε λάθη ή πως δεν σταθήκαμε με άλλο τρόπο σε ορισμένα θέματα. Προσωπικά δεν έχω διαμάχη με κανέναν. Οταν εκλέχθηκα ως Πρύτανης, επισκέφθηκα τον δήμαρχο. Ομως, ακόμα και όταν ήμουν αντιπρύτανης, δεν μας είχε τιμήσει ο δήμαρχος. Τον καλώ στην εκδήλωση της Κυριακής 28 Νοεμβρίου να καθίσουμε δίπλα-δίπλα στη γιορτή για τα 57 χρόνια του Πανεπιστημίου σε ένδειξη πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα». (σ.σ. προς αποφυγή παρεξηγήσεως, ο κ. Μπούρας τόνισε πως έχει αποσταλεί επίσημη πρόσκληση στον κ. Πελετίδη και πως δεν θα το μάθει διαβάζοντας μας).

Ο Δήμος σάς είχε καλέσει στα εγκαίνια του νέου δρόμου παραπλεύρως του ΠΓΝΠ χθες, γιατί δεν πήγατε;
Πρέπει να υπερασπιστώ το Πανεπιστήμιο. Από τη στιγμή που δεν υπήρχε μια δημόσια αναγνώριση της προσφοράς, δεν μπορούσα να είμαι εκεί. Εκπροσωπώ μια σύγκλητο και δέχθηκα πολλά τηλέφωνα από ανθρώπους που ψήφισαν την παραχώρηση του οικοπέδου για τον δρόμο. Ως έκφραση δυσαρέσκειας του Πανεπιστημίου που δεν αναγνωρίστηκε αυτό που κάναμε, δεν πήγα.

Πείτε μου ένα παράπονο που έχετε από τον Δήμο.
Υπάρχουν και άλλα θέματα όμως, από το ποτάμι προς τη Μαγούλα και από τη Μαγούλα προς το Νοσοκομείο, υπάρχουν δύο δρόμοι. Ξέρει ο κόσμος ποιος τους φωτίζει και τους φροντίζει; Τους συντηρούμε εμείς, ενώ είναι ευθύνη του Δήμου ή της Περιφέρειας. Εχω στείλει επιστολή πως έχω αδυναμία να τους καλύπτω οικονομικά και δεν έχω πάρει απάντηση. Ζητάμε από την πόλη και την Περιφέρεια να σταθούν στο πλάι μας. Από την αρχή του χρόνου δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Από πότε έχετε να μιλήσετε με τον κ. Πελετίδη;
Πριν πέντε ημέρες και χαιρετηθήκαμε. Αλλά σαν θεσμικοί φορείς, πάρα πολύ καιρό.

Ας πούμε για το θέμα των αδέσποτων που είναι πρόσφατο, σκεφτήκατε να τον καλέσετε;
Για πρώτη φορά το λέω. Τον πήρα. Πλέον όμως, με έχει καλέσει ο ανακριτής να καταθέσω στις 2 Δεκεμβρίου για την κατάσταση. Μετά από κάθε περιστατικό ενημέρωνα τον δήμαρχο και τον Εισαγγελέα. Αν είμαι υπεύθυνος, θα καθίσω στο σκαμνί. Εγώ δεν πολιτεύομαι, θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν είναι μόνο η ολιγωρία του Δήμου να αντιμετωπίσει το θέμα, αυτό είναι ένα μέρος του προβλήματος. Υπάρχουν και οι «φιλόζωοι» που χρησιμοποιούν τους χώρους ως αποθετήριο και έχουν μεγάλη ευθύνη.

Τι θα θέλατε να αλλάξει ώστε να υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων;
Θα θέλαμε να συμμετείχαμε σε οποιεσδήποτε μεγάλες πρωτοβουλίες. Δεν θα έπρεπε θεσμικά να συμμετέχει το τμήμα Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών στο Θαλάσσιο Μέτωπο; Στην επιτροπή συμμετέχουν καθηγητές του Πανεπιστημίου, δεν λέω πως θα στέλναμε άλλους, αλλά θεσμικά ρωτήθηκε το Πανεπιστήμιο; Θα ήταν καλό και για τον Δήμο να έλεγε πως ρωτήθηκε το Πανεπιστήμιο.
Επίσης, στα μεγάλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το τρένο, την υπογειοποίηση, το φυσικό αέριο, το Πανεπιστήμιο είναι εδώ. Θα μπορούσαν συνάδελφοι ως εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου να βοηθήσουν.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών πώς θα μπορούσε να βοηθήσει την πόλη;
Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην πόλη είναι τεράστια. Εχουμε 1.500 μόνιμους υπαλλήλους και 3.500 συμβασιούχους. Δηλαδή είμαστε μια «βιομηχανία» 5.000 ανθρώπων. Τα χρήματα που υπολογίζω είναι πάνω από 1 εκατ. την ημέρα στην πόλη. Δεύτερον, η πόλη γεμίζει με νέα παιδιά, με την πόλη να μπολιάζεται με αυτούς τους νέους ανθρώπους. Τρίτον, έχουμε το καλύτερο συνεδριακό κέντρο στη Δυτική Ελλάδα, που μπορούμε να φιλοξενούμε και να κάνουμε πολλές εκδηλώσεις. Εχουμε εγκαταστάσεις ολυμπιακών επιπέδων και διαστάσεων. Εχουμε ένα τεράστιο campus που θέλουμε να είναι ανοικτό και προσβάσιμο στην πόλη τα σαββατοκύριακα, όπως είναι στα πραγματικά δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης η πόλη μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη. Είμαστε το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας και ένα από 1.000 καλύτερα του κόσμο».

Πού θεωρείτε πως έχετε κάνει λάθος;
Στο θέμα με τα αδέσποτα, η αγωνία μου από τους τραυματισμούς των φοιτητών πιθανά έχει εκληφθεί από τη δημοτική αρχή ως αντιπολίτευση. Δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά αισθάνομαι ως πατέρας 30.000 ανθρώπων. Οταν τρέχαμε με τον κ. Μαραγκό στα νοσοκομεία είναι πιθανό να υπερβάλλμε. Δεύτερο, και ξεκάθαρο, το ότι πιθανά δεν συμφωνούμε πολιτικά με τη δημοτική αρχή δεν σημαίνει κάτι. Πρέπει να συζητάμε, ο καθένας θα στοχαστεί τι έκανε. Εμείς ερχόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις για να γυρίσουμε σελίδα και να κοιτάξουμε μπροστά.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ