Ανοίγονται νέες προοπτικές

Ο Ανδρέας Τσώκος είναι πολιτευτής Αχαΐας ΝΔ.

Μεμονωμένες περιπτώσεις φανατικού οπαδισμού έχουν μάλλον παρεξηγήσει το νόημα και έχουν διαστρεβλώσει στην κοινωνική συνείδηση τη μεγάλη αξία του αθλητισμού στην κοινωνία μας. Αναμφίβολα, ο αθλητισμός, όταν υπηρετεί τις αξίες του Ολυμπισμού, τα αρχαία ελληνικά ιδεώδη του «ευ αγωνίζεσθαι» και την ευγενή άμιλλα, μπορεί να προσφέρει πραγματικά τα μέγιστα σε όλους, αλλά και να ανοίξει νέες προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή μας. Για αυτό, ήταν απαραίτητη η γόνιμη συνεργασία και η συνάντηση που πραγματοποίησα με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση.

Στη συζήτηση που είχαμε, έθεσα όσα απασχολούν τον τομέα του αθλητισμού στην Αχαΐα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχορήγηση του Υπουργείου για μεγάλη αναβάθμιση του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Κέντρου Πατρών (ΠΕΑΚ), που φέτος επιχορηγείται με 1.500.000 ευρώ για εργασίες αναβάθμισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η επιχορήγηση, τακτική και έκτακτη, για τις εργασίες αναβάθμισης έφτασε συνολικά το ποσό των 1.350.000 ευρώ. Πέραν του μεγάλου έργου αναβάθμισης του ΠΕΑΚ, με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει για τα θέματα της Αχαΐας, συζητήσαμε για πρωτοβουλίες του, όπως την πλατφόρμα e-Kouros, που ψηφιοποιεί και χαρτογραφεί όλο τον ελληνικό αθλητισμό, για κάθε άθλημα σε κάθε περιοχή της χώρας, με σκοπό τη σύνδεση με χορηγίες και τη βέλτιστη υποστήριξη αθλητών.

Οι υποδομές για τον αθλητισμό και εν προκειμένω το ΠΕΑΚ αποτελεί κομβικό αθλητικό κέντρο για την περιοχή της Αχαΐας και για αυτό η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση του προϋπολογισμού για ευρείας κλίμακας εργασίες αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων, έπειτα από πολλά χρόνια χρήσης τους, χωρίς να έχουν γίνει συντηρήσεις ή άλλα έργα.

Η άθληση άπτεται άμεσα της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων μιας περιοχής, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ολοι κατανοούμε τη σημασία του αθλητισμού για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης, όπως και για την εξωστρέφεια, με προσέλκυση επισκεπτών στο πλαίσιο αθλητικών γεγονότων και διοργανώσεων.

Είναι οι επόμενες γενιές που θα απασχοληθούν σε αναβαθμισμένες αθλητικές υποδομές, που θα μπορέσουν να βρουν τον χώρο, (κυριολεκτικά και μεταφορικά) το «γήπεδο» για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να διακριθούν, κάνοντάς μας υπερήφανους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εντάξει, στο πρόγραμμα που υλοποιεί, κατασκευές και αναβαθμίσεις αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως και αναπλάσεις Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, που δεν μπορούν να μένουν ανεκμετάλλευτες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι διεκδικούμε και διοργανώνουμε αθλητικές διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας.

Στην Πάτρα, ένα πολύ καλό παράδειγμα, που συνδυάζει την καθημερινότητα των κατοίκων με την εξωστρέφεια, είναι ο Ημιμαραθώνιος, όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 3.000 αθλητές και αθλήτριες, ανάμεσά τους εκπρόσωποι 27 διαφορετικών χωρών. Βλέποντας τις εικόνες από τους δρόμους στα social media, αρκεί για να καταλάβουμε τη σημασία του για όλους και τις προοπτικές που ανοίγονται, καλλιεργώντας τις αξίες του αθλητισμού και αναβαθμίζοντας εγκαταστάσεις.

Ομως, συνολικά, η Αχαΐα διαθέτει τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα και τον φυσικό πλούτο, που αποτελούν τις βάσεις για μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως και την προσέλκυση επισκεπτών για αθλητικό τουρισμό. Το παραλιακό μέτωπο για θαλάσσια αθλήματα και, από την άλλη πλευρά, οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ως ιδανικές για πεζοπορία, τα εμβληματικά Καλάβρυτα για χιονοδρομικά σπορ, η Πάτρα με εγκαταστάσεις για φιλοξενία αγώνων για τα μεγάλα ομαδικά αθλήματα και τα τουριστικά καταλύματα σε κάθε περιοχή, μπορούν να φιλοξενήσουν χιλιάδες επισκέπτες.

Τη μεγάλη σημασία του Χιονοδρομικού Κέντρου στα Καλάβρυτα και εν γένει την ανάπτυξη του Ορεινού Αθλητισμού στην Αχαΐα έχει θέσει ως προτεραιότητα και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, σε πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή μας, τόνισε ότι οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προσδοκώντας σε πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας.

Οι επενδύσεις σε αθλητικές υποδομές αλλά και η καλλιέργεια των αξιών του αθλητισμού στην κοινωνία μας πρέπει να αποτελούν οδηγούς για τα σχέδια για την περιοχή μας, προσβλέποντας στη μακροπρόθεσμη ευημερία της κοινωνίας μας και στις επόμενες γενιές.

Εχουμε καθήκον να ανοίγουμε νέες προοπτικές, να σχεδιάζουμε με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας, για ένα καλύτερο αύριο στην Αχαΐα.