Ανθή Τσιμά: «Ό,τι έχουμε είναι ο ένας τον άλλο»

«Η δικηγορία είναι “τέχνη”, είναι λειτούργημα, διεκδίκηση και δημιουργία. Αν την αγαπήσεις, γίνεται κομμάτι του εαυτού σου» σημειώνει μεταξύ άλλων η Ανθή Τσιμά.

Ανθή Τσιμά: «Ό,τι έχουμε είναι ο ένας τον άλλο»

Ηθελε ανέκαθεν να γίνει δυναμική, επιτυχημένη και ανεξάρτητη, επέλεξε να ακολουθήσει τη νομική, και η επιλογή της την αντάμειψε. Μέλος σήμερα του νέου ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, η Ανθή Τσιμά μιλά για την πορεία της.

Εντονες μνήμες από τα παιδικά σας χρόνια;

Είχα την τύχη να μεγαλώσω και να γαλουχηθώ στην αγκαλιά της «παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας», να απολαύσω μια παιδική ηλικία ξέγνοιαστη και ανέμελη που μου άφησε «προίκα» τη Χώρα (του δικού μου) Ποτέ. Είναι εκεί που γυρίζω για να βρω αγάπη, γαλήνη και παρηγοριά όταν την έχω ανάγκη, δύναμη και αποφασιστικότητα πάντα, ζεστασιά και ελπίδα για κάθε μου αύριο. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που μπορούν να ανασύρουν και να διηγηθούν ολόκληρες ιστορίες από εκείνο το παιδικό «κουτάκι» που όλοι έχουμε φυλαγμένο, στο μυαλό μου όμως μένουν πάντα χαραγμένα χρώματα, ήχοι, αρώματα, αναμνήσεις ζεστές που -εν πολλοίς- θεωρώ ότι προσδιόρισαν και την μετέπειτα πορεία μου.

Βλέπατε τον εαυτό σας ανέκαθεν στις δικαστικές αίθουσες;

Ως μαθήτρια, αναζητώντας τον δρόμο μου, πέρασα από διάφορα επαγγελματικά όνειρα για το μέλλον. Δεν φανταζόμουν τον εαυτό μου μέσα σε μια δικαστική αίθουσα, ήξερα όμως πάντα ότι θέλω να γίνω δυναμική, επιτυχημένη και ανεξάρτητη. Διάλεξα την νομική ως επιστήμη λόγω του εύρους των γνωστικών αντικειμένων που προσφέρει η φοίτηση στη συγκεκριμένη σχολή, αλλά και των επαγγελματικών δρόμων που ανοίγονται μετέπειτα. Δεν ήξερα ακριβώς τι σημαίνει το να είσαι δικηγόρος, χαίρομαι όμως που το ανακάλυψα!

Πώς θα περιγράφατε την πορεία σας σε έναν χώρο που απαιτεί γερά κότσια;

Η δικηγορία είναι «τέχνη», είναι λειτούργημα, διεκδίκηση και δημιουργία. Αν την αγαπήσεις, γίνεται κομμάτι του εαυτού σου. Τα «κότσια» και η μαχητικότητα γίνονται τελικά δομικά στοιχεία της προσωπικότητας όσων την ασκούν. Από τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα είχα την τύχη να ενταχθώ σε ένα πολυπρόσωπο σχήμα αξιόλογων δικηγόρων, με παράλληλες φιλόδοξες διαδρομές, ένταξη η οποία με βοήθησε πολυεπίπεδα στο να ασκώ τελικά τη δικηγορία των ονείρων μου. Κάθε επιλογή ζωής -όπως είναι η επαγγελματική- απαιτεί «κότσια», προσήλωση, προσπάθεια και αφοσίωση. Κάνω μικρά, μελετημένα και σταθερά βήματα, δουλεύω σκληρά και δράττομαι των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον επαγγελματικό μου δρόμο. Δεν επαναπαύομαι και κάθε επιτυχία την αντιλαμβάνομαι ως ένα σκαλοπάτι για το επόμενο βήμα. Δεν σταματώ να ονειρεύομαι και με επιμονή, υπομονή, -ίσως και λίγη τύχη- ευελπιστώ σε μια μακρά και συναρπαστική επαγγελματική διαδρομή.

Διαφορές αντιμετώπισης γυναικών έναντι ανδρών συναδέλφων σας, έχετε διαπιστώσει;

Ίσως υπήρξα τυχερή, μπορεί και πιο «αθώα», όμως όχι, δεν θα έλεγα ότι έχω αντιμετωπίσει κάποιου είδους δυσμενή διακριτική μεταχείριση ως γυναίκα δικηγόρος. Ισως κάποιες φορές να με «ενοχλεί» το γεγονός ότι θα πρέπει να προσπαθήσω περισσότερο και να αποδείξω ότι είμαι ενδεχομένως καλύτερη από έναν άντρα συνάδελφο, η αλήθεια είναι όμως ότι το επάγγελμά μας είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό, χωρίς να παίζει ρόλο το φύλο. Το πεδίο της μάχης είναι ανοιχτό για όλους και, εφόσον αποδέχεσαι την πρόκληση, η επιλογή να αγωνιστείς είναι μονόδρομος. Ισως μάλιστα να είναι και η ανταγωνιστικότητα αυτή που με εξελίσσει, μου δίνει ώθηση να προσπαθήσω περισσότερο, να αφοσιωθώ στην επιστήμη και στο επάγγελμά μου, αλλά και να αυτοκαθοριστώ στον χώρο.

Τι σας γοητεύει στη δικηγορία;

Η μάχιμη δικηγορία προσφέρει δυνατές συγκινήσεις και πολλές φορές, συνιστά για τον ίδιο τον δικηγόρο εσωτερικό δραματικό γεγονός. Η προσπάθεια του δικηγόρου να επιδράσει στη «μοίρα» κάθε νομικής υπόθεσης που διαχειρίζεται, είναι συναρπαστική και η επίτευξη της ανατροπής δημιουργεί συναισθήματα που δύσκολα μπορούν να περιγραφούν. Η πολυπλοκότητα, η δημιουργία, η σύνθετη σκέψη, οι καθημερινές «μάχες» που κερδίζεις ή χάνεις, είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια της επαγγελματικής μου ζωής που με κάνουν να αγαπώ τη δικηγορία και να μην μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου σε οποιοδήποτε άλλο επαγγελματικό πεδίο.

Εκλεχθήκατε πρόσφατα στο νέο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών. Με τι ευθύνες και προκλήσεις σάς «φορτώνει» η ανάδειξή σας;

Η ανάδειξή μου στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών αποτέλεσε για εμένα ιδιαίτερη τιμή, δημιουργώντας μου παράλληλα αυξημένο αίσθημα ευθύνης για την επόμενη μέρα. Η δική μου μικρή -ή μεγάλη- φιλοδοξία, είναι να προσπαθήσω να συμβάλω με τις δικές μου δυνάμεις στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δικηγορικό σώμα, αλλά και να συνδράμω τον κοινό αγώνα. Είναι τιμή μου να υπηρετήσω τους συναδέλφους μου, θέλω να φανώ αντάξια των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης τους κι αυτό από μόνο του αποτελεί πρόκληση αλλά και ευθύνη.

Τα «δυνατά χαρτιά» σας στα δύσκολα;

Η ψυχραιμία μου και η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων είναι αυτές που με έχουν «σώσει» από πολλές δύσκολες καταστάσεις επαγγελματικά, αλλά και προσωπικά. Προσπαθώ να βρίσκω λύσεις στα προβλήματα χωρίς να απελπίζομαι και να οπισθοχωρώ. Προσαρμόζομαι, ελίσσομαι και ενεργώ ώστε να βρίσκω και να αναδεικνύω τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

Στόχοι-όνειρα για το 2022; -και όχι μόνο…

Η προηγούμενη ήταν αδιαμφισβήτητα μια δύσκολη χρονιά για όλους μας και για εμένα σε προσωπικό επίπεδο. Δύσκολη αλλά διδακτική. Με δίδαξε την φθαρτότητα και το εφήμερο της υπάρξεώς μας και μου έμαθε ότι το μόνο που έχουμε είναι το τώρα. Το σκληρό αυτό μάθημα επέλεξα να το μετουσιώσω σε τρόπο ζωής. Εθεσα ως στόχο να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στους δικούς μου ανθρώπους, να φροντίζω και να αγαπώ περισσότερο τον εαυτό μου, να κάνω και να λέω σήμερα αυτό που θέλω και νιώθω, αλλά και να απαλλαγώ από ό,τι με βαραίνει. Ονειρεύομαι μια χρονιά ευτυχισμένη και επιτυχημένη. Ονειρεύομαι μια χρονιά καλύτερη για όλους. Μια χρονιά με λιγότερο «εγώ» και περισσότερο «εμείς». Ονειρεύομαι, στην εποχή του απόλυτου ωχαδερφισμού και του εκκωφαντικού εγωκεντρισμού, να ανοίξουμε τις κεραίες μας και να αφουγκραστούμε τον συνάνθρωπό μας γιατί, τελικά, ό,τι έχουμε είναι ο ένας τον άλλο

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΛΑΜΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΛΑΜΗΣ
8 μήνες πριν

Εξαιρετική συνέντευξη….!


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

GNTM: «Σφάχτηκαν» Καράβας και Σοφρωνίου - Στα πατώματα η Σοφία Χατζηπαντελή - ΒΙΝΤΕΟ
Κορονοϊός: Πέθανε το 97,7% των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ - Η νέα μελέτη Λύτρα
Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Τζίτζι Χαντίντ μαζί στο Μιλάνο 
Χρύσα Ρώπα για Ανδρέα Βούλγαρη: «Τι γλύκας είσαι εσύ... Έπρεπε να είμαι 55 χρόνια νεότερη»