Ανθρωπιστικές Οργανώσεις για Ιράν: Πλησιάζουν τους 3.000 οι νεκροί
Οι κινητοποιήσεις έχουν εξαπλωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπου 180 πόλεις και κωμοπόλεις και στις 31 επαρχίες
Στο Ιράν ο απολογισμός των νεκρών κατά τις διαδηλώσεις έχει φθάσει τους 2.571 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση για τα δικαιώματα HRANA, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ.
Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τους θανάτους 2.403 διαδηλωτών, 147 προσώπων που συνδέονται με την κυβέρνηση, 12 ανθρώπων ηλικίας κάτω των 18 ετών και εννέα πολιτών οι οποίοι δεν ήταν μεταξύ των διαδηλωτών. Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί – η πρώτη φορά που οι αρχές έδωσαν ένα συνολικό απολογισμό των νεκρών από την καταστολή των διαμαρτυριών, που διαρκούν ήδη περισσότερο από δύο εβδομάδες σε όλη τη χώρα.
Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Οι κινητοποιήσεις έχουν εξαπλωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπου 180 πόλεις και κωμοπόλεις και στις 31 επαρχίες του Ιράν. Αρχικά πυροδοτήθηκαν από την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος και το εκρηκτικό κόστος ζωής, ωστόσο σύντομα εξελίχθηκαν σε ανοιχτές πολιτικές διεκδικήσεις.
Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει το θεοκρατικό καθεστώς μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε δραματικά την περασμένη Πέμπτη, όταν οι αρχές απάντησαν στις διαδηλώσεις με θανατηφόρα βία. Η καταστολή συνοδεύτηκε από σχεδόν πλήρη διακοπή του διαδικτύου και των τηλεπικοινωνιών, γεγονός που δυσχεραίνει την ανεξάρτητη επιβεβαίωση των γεγονότων.
Άλλη οργάνωση, η νορβηγική Iran Human Rights, ανέφερε ότι έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο τουλάχιστον 734 διαδηλωτών.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
10 φυτά που δεν φοβούνται τον καύσωνα – Το μπαλκόνι σου θα μείνει καταπράσινο όλο το καλοκαίρι
Η AI μεταμορφώνει το Google Earth και μπορείς να δείς τον Παρθενώνα πριν 2500 χρόνια
7ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στην κεντρική Πλατεία Δερβενίου
Τουρισμός για Όλους 2026: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις – Τα νέα διευρυμένα όρια, τα bonus και τα voucher έως 600 ευρώ
Το σκάφος διασώστης της NASA χρειάζεται τώρα το ίδιο διάσωση
Στο 1ο BLUE ACHAIA FORUM, η PLESSAS BROS SA Πάτρας ΦΩΤΟ
Το λάθος με το κρέας που κάνουν πολλοί στο μπάρμπεκιου
Εκδηλώσεις ικανοτήτων και ενίσχυσης γνώσεων και δεξιοτήτων στην ποιότητα του εδάφους ΦΩΤΟ
