Αντι-εμβολιαστές – Ο «προτεσταντισμός» δεν μας κάνει καλό

Διαφαίνεται ότι το μέτωπο στην εκπαίδευση θα είναι πιο οξύ από αυτό της υγείας. Στελέχη του κυβερνητικού χώρου θα προτιμούσαν μια λιγότερο μετωπική προσέγγιση του αντι-εμβολιαστικού ρεύματος. Ενοχλημένοι και εμβολιασμένοι που άλλα άκουγαν για το εμβόλιο και άλλα ακούν τώρα.

ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ Συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στην πλατεία Γεωργίου. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές υγειονομικά και πολιτικά

«Είμαστε ακόμα στην αρχή». Το σχόλιο έρχεται από αχαιούς του φιλοκυβερνητικού χώρου, που προβληματίζονται, διαβλέποντας επερχόμενο πολιτικό κόστος από την ανακατωσούρα που έφερε η παρενέργεια του εμβολίου.

 • Ποιας τάξης θα είναι το κόστος αυτό και σε ποια κατεύθυνση; Αυτό θα το δούμε στην ώρα του. Ενδιαμέσως θα δούμε πολλά άλλα. Που τώρα ξεκινά η διαμόρφωσή τους.
 • Οι συνομιλητές μας εκτιμούν ότι ζούμε ένα σκηνικό που έχει ομοιότητες -και πολλά κοινά πρόσωπα και ρεύματα- με την εποχή των Αγανακτισμένων. Που εκφράστηκε πολιτικά και επηρέασε το τοπίο σχεδόν κατεδαφιστικά.
 • Μπορεί το σημείο τριβής αυτή τη στιγμή να είναι ο υγειονομικός χώρος -την περασμένη εβδομάδα η Πάτρα είχε δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας, μαζικές υπογραφές σε εξώδικα κ.λπ.- αλλά εκτιμάται ότι το μεγάλο ντέρμπι για την κυβέρνηση θα έρθει τις επόμενες ημέρες και θα είναι στο γήπεδο της εκπαίδευσης.
 • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μάζα των αντιεμβολιαστών -διαφωνούντων με την υποχρεωτικότητα- εμβολιασμένων που διαφωνούν με τα εμβόλια (υπάρχουν και αυτοί), είναι αχαρτογράφητη με βάση τους συμβατικούς όρους πολιτικής και ιδεολογικής ταξινόμησης των πολιτών, όπως άλλωστε συνέβαινε και το 2010-11.
 • Ενα ποσοστό είναι οι απαξιωτικώς καλούμενοι «ψεκασμένοι», που ρέπουν σε τρελές ερμηνείες. Ενα ποσοστό ρέπει στη συνωμοσιολογία. Ενα άλλο είναι ευαίσθητοι σε ζητήματα δημοκρατικότητας. Και ένα συγγενές έχει δυσανεξία με τη στέρηση ελευθεριών. Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που αναζητούν αφορμές για να συστήσουν έναν αυτόνομο αντικυβερνητικό πόλο. Και αν μεν το 2010 οι «Αγανακτισμένοι» φάνταζαν σαν μια εξημμένη γραφικότητα, δεν άργησαν να γίνουν πολιτικά υπολογίσιμοι.
 • Στους κόλπους του κυβερνητικού χώρου σοβούν ενστάσεις για την «προτεσταντική» (τύπου Σόιμπλε) αντιμετώπιση της μάζας αυτής. Θα ήταν προτιμότερο, εκτιμούν οι συνομιλητές μας, να υπάρξει μια πολιτική που θα αναδεικνύει τη σοβαρότητα ως προτιμότερη επιλογή: Να ρωτηθούν οι πολίτες αν θέλουν τη χώρα ευρωπαϊκή ή τριτοκοσμική.
 • Ταυτόχρονα, πρέπει οι «προτεστάντες» της κυβέρνησης -στελέχη όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης- να καταλάβουν ότι δεν είναι όλοι οι ανεμβολίαστοι «αντιεμβολιαστές». Αλλοι έχουν ανασφάλειες λόγω παθήσεων ή ιδιοσυστασίας ή θέλουν λίγο χρόνο ακόμα -καλώς ή κακώς – προκειμένου να βεβαιωθούν ότι το εμβόλιο είναι αβλαβές. Συνεπώς, εάν τσουβαλιάζονται και αποκηρύσσονται καταγγελτικά, διασυρόμενοι, εύλογο είναι να αντιδρούν και να αντισυσπειρώνονται κάτω από σημαίες ευκαιρίας. «Πρόκειται για λάθος στρατηγικό» λένε οι ενιστάμενοι κυβερνητικοί.
 • Οι ίδιοι διατείνονται ότι το εμβόλιο έπρεπε να περάσει σαν μέσο προστασίας και όχι σαν κριτήριο τιμωρητικής μεταχείρισης πολιτών, η οποία διχάζει την κοινωνία και προκαλεί μικρούς εμφυλίους που μπορεί να γενικευθούν και αυτό δεν θα έχει δυσμενή ανάκλαση στην κυβέρνηση, που φέρει και την ευθύνη της υγειονομικής πολιτικής.
 • Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ράπιντ τεστ: Από τη στιγμή που και ένας εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό, γιατί να μην υποχρεώνονται όλοι οι εκπαιδευτικοί σε ράπιντ τεστ που επιβαρύνει την τσέπη τους με 20 ευρώ την εβδομάδα, αλλά μόνο οι ανεμβολίαστοι; Το εκλαμβάνουν ως τιμωρία, οι τελευταίοι, όπως και οι οπαδοί της μη υποχρεωτικότητας.
 • Ναι, αλλά δεν θα εισπράξει πολιτικά κέρδη η κυβέρνηση από τους πολίτες που εμβολιάστηκαν και απεχθάνονται τον ανορθολογισμό; «Μας μέμφονται και οι εμβολιασμένοι» έρχεται η απάντηση. «Τους είπαμε ότι κάνοντας το εμβόλιο θα πάρουν πίσω τη ζωή τους. Και τώρα τους λέμε ότι μπορεί και να νοσήσουν;».
 • Οι απόψεις αυτές συζητούνται πολύ στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά προς το παρόν δεν γίνονται τμήμα του δημόσιου διαλόγου. Αλλά αν διαμορφωθούν όροι σοβαρής πολιτικής φθοράς -θα φανεί στις δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου- τότε θα αλλάξουν οι όροι της διατύπωσης των ενστάσεων. Ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που υπολογίζει τους αριθμούς.
Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

lae drasi kataggelia
kart
bar 780x451 1
kart 1