Αντιδρά η ΟΙΚΙΠΑ: Ούτε σκέψη για νέα παράταση της λειτουργίας των Λατομείων Αράξου

Για αποκατάσταση του κύρους της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και προστασίας στην πράξη του Εθνικού Πάρκου κάνει λόγο η οικολογική οργάνωση της Πάτρας.

 

Αντιδρά η ΟΙΚΙΠΑ: Ούτε σκέψη για νέα παράταση της λειτουργίας των Λατομείων Αράξου

Η ανακοίνωση της ΟΙΚΙΠΑ (Οικολογική Κίνηση Πάτρας) αναφέρει:

Η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δια της αρμόδιας επιτροπής της, «εξετάζει και αίτημα που έχουν καταθέσει οι λατομικές εταιρείες του Αράξου, για επανακαθορισμό της περιοχής Μαύρα Βουνά σε λατομική ζώνη»!

Αυτό έγινε επίσημα γνωστό  κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, της επερώτησης της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» για το τι θα γίνει με τα Λατομεία Αράξου.

Φαίνεται πως για τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη και τον  Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημητρογιάννη δεν αρκεί η παράταση της λειτουργίας των λατομείων Αράξου (που περιβάλλονται από Α’ ζώνη του Εθνικού Πάρκου), με τραβηγμένη από μαλλιά ερμηνεία για τη λήξη του ΕΣΠΑ (2023) και  αντί της πρόβλεψης του νόμου του 2014 για λήξη της τον Δεκέμβρη του 2021, θέλουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Φαίνεται πως εξετάζουν, αντί να απορρίψουν από χέρι, για λόγους μη εξευτελισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, το ενδεχόμενο νέας πολυετούς παράτασης των Λατομείων αυτών! Λατομείων που κατεδαφίζουν ένα αναπόσπαστο στοιχείο του πλούτου των βιοτόπων του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων  Κοτυχίου-Στροφυλιάς και  Κυπαρισσιακού κόλπου, τα Μαύρα Βουνά και που όφειλαν, σύμφωνα με την ΚΥΑ που ίδρυσε το Εθνικό Πάρκο, να έχουν κλείσει ήδη από το 2011.

Τα περί μη ανεύρεσης λατομικών ζωνών σε μια Περιφέρεια γεμάτη βουνά, ας μας επιτραπεί να τα αντιμετωπίζουμε με άκρα δυσπιστία και επιφύλαξη. Η Επιτροπή οφείλει να διενεργήσει, και να εποπτεύεται γι’ αυτό, τις έρευνές της για καθορισμό λατομικών ζωνών ή μεμονωμένων λατομείων με επιστημοσύνη και ανεξαρτησία.

Η οριστική λήξη της λειτουργίας των Λατομείων Αράξου οφείλει να οριστικοποιηθεί και καμιά παράταση να μην «εξετασθεί» διότι αυτό βολεύει τις εταιρίες που τα εκμεταλλεύονται, ήδη μια επιπλέον δεκαετία με τις συνεχείς παρατάσεις για την αποκατάσταση του τοπίου. Αρκετά έβγαλαν τόσα χρόνια.

Καιρός να αποκατασταθεί το κύρος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και να προστατευτεί στην πράξη το Εθνικό Πάρκο.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: Δεκαπενθήμεο αιμοδοσίας έως Κυριακή 12/12 από τους δασκάλους και νηπιαγωγούς
Παράσυρση άνδρα από εμπορική αμαξοστοιχία
Κορονοϊός: 1 στα 4 κρούσματα σε παιδί - Πάνω από 10.000 μολύνσεις την τελευταία εβδομάδα
Πάτρα: Στα «κόκκινα» φωταγωγήθηκε το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» - ΦΩΤΟ