Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Έως 710 ευρώ η «επιστροφή» -Με ποια ΑΦΜ ανοίγει τη Τρίτη η πλατφόρμα

Σε λειτουργία θα τεθεί από αύριο, Τρίτη, η πλατφόρμα του προγράμματος απόσυρσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών.

επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Λεπτομέρειες για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών έδωσαν το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα φτάσει έως και τα 710 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία της συσκευής που θα αντικατασταθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κατανάλωση ανά νοικοκυριό αναμένεται να μειωθεί έως 40% και το κέρδος σε ετήσια βάση για ένα νοικοκυριό μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ.

O Kώστας Σκρέκας υπενθύμισε ότι η αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα γίνεται μόνο με την χρήση του κωδικού TAXIS και τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης ενώ δικαιούχοι είναι όλοι και όσοι έχουν κύριες αλλά και μη κύριες κατοικίες.

Ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με σύστημα μοριοδότησης με τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις οικογένειες ΑμεΑ να έχουν αυξημένη μοριοδότηση.

Με τα ΑΦΜ που καταλήγουν σε 1 και 2 ξεκινά αύριο Τρίτη η διαδικασία αιτήσεων για την επιδότηση της αγοράς έως τριών ηλεκτρικών συσκευών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για το «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» ανοίγει αύριο και θα παραμείνει ενεργή έως τις 5 Ιουλίου.

 

 

Παράλληλα σημείωσε πως όσοι βρεθούν εκτός του αρχικού αριθμού δικαιούχων λόγω μοριοδότησης παραμένουν επιλαχόντες ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος να μπορούν να γίνουν δικαιούχοι σε επόμενο χρόνο.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας το ενεργειακό κέρδος από την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών υπολογίζεται σε 209.000 μεγαβατόρες το χρόνο, ποσότητα ενέργειας που, όπως είπε, είναι ίση με αυτήν που καταναλώνει συνολικά μια πόλη 100.000 κατοίκων

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιες αφορά

Όπως αναφέρεται στον οδηγό του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών «οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης θα πρέπει να βρίσκονται πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Ειδικά για την περίπτωση των κλιματιστικών

Γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που αφορούν τα κάτωθι ψυκτικά υγρά

 • R22
 • R407C
 • R410A

Ειδικά για την περίπτωση των ψυγείων και καταψυκτών γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες

 • 92/75/22.09.92 με εφαρμογή από το 1993
 • 94/2/21.01.94 μ εφαρμογή από το 1995
 • 1060/2010/28.09.10 με εφαρμογή από 30/11/2011

Το βάρος του ελέγχου και της βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει

 • Στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση
 • Στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλαιά συσκευή

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Η αίτηση

Για να υποβάλλει αίτηση ένα φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να:

 • διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του,
 • έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι μένουν εκτός

Διευκρίνιση ειδικών περιπτώσεων:

 • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2020) ως κάτοικοι εξωτερικού.
 • Επίσης, δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2020) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.
 • Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύναται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορονοϊός: Έκτακτη αποστολή φαρμάκων σε νησιά λόγω της έξαρσης κρουσμάτων
ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι
Θεοκλής Ζαούτης: Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού ΒΙΝΤΕΟ
Φωτιά στην Αργολίδα: Η ανακοίνωση για το ξενοδοχείο Amanzoe