Απαγορεύτηκε η χρήση του ChatGPT στην Ιταλία – Ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Η Ιταλία απαγορεύει το ChatGPT λόγω ανησυχιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Απαγορεύτηκε η χρήση του ChatGPT στην Ιταλία - Ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Στην απαγόρευση του chatbot τεχνητής νοημοσύνης, ChatGPT, προχωρά για πρώτη φορά μια χώρα της Δύσης. Ειδικότερα η ιταλική ρυθμιστική αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής διέταξε σήμερα την απαγόρευση χρήσης του ChatGPT λόγω φερόμενων παραβιάσεων των προσωπικών δεδομένων.

Οπως αναφέρει υπήρχαν ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σχετικά με το μοντέλο, το οποίο δημιουργήθηκε από την αμερικανική νεοφυή εταιρεία OpenAI, και υποστηρίζεται από τη Microsoft. Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι θα απαγορεύσει και θα εξετάσει την OpenAI άμεσα.

Συγκεκριμένα, η εθνική αρχή προστασίας δεδομένων ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει έρευνα για την OpenAI, την αμερικανική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να διαπιστώσει αν επεξεργάζεται δεδομένα Ιταλών χρηστών. Η εντολή για απαγόρευση είναι προσωρινή έως ότου η εταιρεία, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, σεβαστεί τον ευρωπαϊκό νόμο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, δηλαδή τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR).

Η αρχή ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία δεν διαθέτει νομική βάση που να δικαιολογεί «τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων για την “εκπαίδευση” των αλγορίθμων» του ChatGPT. Στη συνέχεια, η ρυθμιστική αρχή τόνισε ότι η εταιρεία επεξεργάζεται δεδομένα «με ανακρίβεια», τη στιγμή που η OpenAI δεν επαληθεύει την ηλικία των χρηστών και «εκθέτει τους ανηλίκους σε απολύτως ακατάλληλες απαντήσεις».

Σημειώνεται ότι η OpenAI δεν έχει γραφείο στην ΕΕ, αλλά ο αντιπρόσωπός της στην Ένωση έχει 20 ημέρες προθεσμία για να ανακοινώσει πώς σκοπεύει να συμμορφώσει το ChatGPT με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ή να αντιμετωπίσει πρόστιμο που θα φτάνει έως και το 4% των συνολικών εσόδων της.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα μια δυσλειτουργία (glitch) του ChatGPT, σύμφωνα με την OpenAI, επέτρεψε σε ορισμένους χρήστες να δουν τίτλους συνομιλιών άλλων χρηστών.

Η παραδοχή αυτή ήρθε καθώς χρήστες άρχισαν να κυκλοφορούν εικόνες από ιστορικά συνομιλιών με το chatbot ισχυριζόμενοι ότι αυτές οι συνομιλίες δεν ήταν δικές τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν αφού παραδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος δήλωσε ότι η εταιρεία αισθάνεται «απαίσια» για την εξέλιξη αυτή τονίζοντας ότι το σφάλμα έχει πλέον διορθωθεί.

Πολλοί χρήστες, ωστόσο, εξακολουθούν να ανησυχούν για την προστασία των δεδομένων τους στην πλατφόρμα. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το ChatGPT για να συντάσσουν μηνύματα, να γράφουν τραγούδια, ακόμη και κώδικα, από τότε που έκανε «πρεμιέρα» για το κοινό τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ