ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ Σέρβιρε… μυρμήγκια σε σορμπέ! – Αντιμέτωπος με φυλάκιση σεφ βραβευμένου εστιατορίου Michelin
Ο σεφ χρησιμοποιούσε μυρμήγκια ως γαρνιτούρα σε επιδόρπια, παρά τη νομοθεσία της Νότιας Κορέας που δεν τα επιτρέπει.
Σε δικαστική περιπέτεια με ορατό το ενδεχόμενο φυλάκισης βρίσκεται ο ιδιοκτήτης εστιατορίου δύο αστέρων Michelin στη Σεούλ, μετά την αποκάλυψη ότι σέρβιρε μυρμήγκια στους πελάτες του, παραβιάζοντας την υγειονομική νομοθεσία της Νότιας Κορέας.
Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν επιθεωρητές του Υπουργείου Ασφάλειας Τροφίμων εντόπισαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες και κριτικές πελατών, οι οποίες απεικόνιζαν επιδόρπια πασπαλισμένα με τα συγκεκριμένα έντομα.
Οι εισαγγελικές αρχές ζητούν πλέον:
-
Ποινή φυλάκισης ενός έτους για τον ιδιοκτήτη.
-
Πρόστιμο 20 εκατομμυρίων γουόν (περίπου 12.000 ευρώ).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρχών, το εστιατόριο χρησιμοποίησε εντός τετραετίας περίπου 49.000 μυρμήγκια, τα οποία εισάγονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊλάνδη. Μάλιστα, από τους εργαστηριακούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι τα έντομα περιείχαν συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων έως και 55 φορές υψηλότερες από τα επιτρεπόμενα όρια για την ανθρώπινη κατανάλωση.
Ο ιδιοκτήτης παραδέχθηκε τη χρήση των εντόμων ως γαρνιτούρα σε σορμπέ (στο πλαίσιο μενού γευσιγνωσίας 15 πιάτων), υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι πελάτες ενημερώνονταν εκ των προτέρων. Όπως ανέφερε, περίπου το 60% των συνδαιτυμόνων επέλεγε να δοκιμάσει τα μυρμήγκια, ενώ στους υπολοίπους προσφέρονταν εναλλακτικές επιλογές, όπως βρώσιμα λουλούδια.
Η υπεράσπιση επικαλέστηκε τη διεθνή πρακτική της υψηλής γαστρονομίας, σημειώνοντας ότι η χρήση μυρμηγκιών είναι διαδεδομένη σε κορυφαία εστιατόρια της Δανίας, της Αυστραλίας και της Βρετανίας, ενώ αποτελούν παραδοσιακό έδεσμα σε πολλές περιοχές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Ωστόσο, η νομοθεσία της Νότιας Κορέας είναι αυστηρή: επιτρέπει την κατανάλωση μόλις 10 συγκεκριμένων ειδών εντόμων (όπως ακρίδες και γρύλοι), στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα μυρμήγκια, καθώς δεν έχουν λάβει τη σχετική υγειονομική έγκριση.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Πώς να γλιτώσετε από τα κουνούπια το καλοκαίρι: Η Νο1 κίνηση
Ο νέος σχεδιασμός Liquid Glass αναβαθμίζει το WhatsApp στο Mac
Το κόλπο των 5 λεπτών στο μπαλκόνι που θα σε σώσει από τα κουνούπια αυτό το καλοκαίρι
«Αυτό το φαγητό σας βοηθά να παραμείνετε νέοι», λέει ειδικός
Το Apple Music έρχεται στα Volvo
