Από Δευτέρα οι πολίτες βαθμολογούν το ΕΣΥ – Πως θα γίνεται η διαδικασία, για ποιους προβλέπονται τιμωρίες

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της εμπειρίας του εσωτερικού ασθενούς -δηλαδή του νοσηλευόμενου- στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Από Δευτέρα οι πολίτες βαθμολογούν το ΕΣΥ - Πως θα γίνεται η διαδικασία, για ποιους προβλέπονται τιμωρίες

Η ώρα της κρίσεως φτάνει για τα νοσοκομεία και τους διοικητές. Οι πολίτες από την ερχόμενη Δευτέρα έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Για να είναι βέβαια αυτό αποτελεσματικό απομένει να αξιοποιηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και να μην αποτελεί απλώς ένα έργο για την απορρόφηση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Την παρουσίαση της νέας εφαρμογής της πλατφόρμας έκανε ο υπουργός υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της εμπειρίας του εσωτερικού ασθενούς -δηλαδή του νοσηλευόμενου- στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, για το οποίο ο υπουργός Υγείας είπε: «Εχουμε μεγάλες φιλοδοξίες από την εφαρμογή αυτή. Θα εφαρμοστεί αρχικά σε όλα τα νοσοκομεία και στην συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς Υγείας».

«Η αξιολόγηση θα γίνεται από τους ασθενείς άνω των 18 ετών που παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Δίνουμε φωνή στους χρήστες, μαθαίνουμε όσα βίωσαν στο νοσοκομείο, από το αν υπήρχε χαρτί τουαλέτας ή σεντόνια έως τον χρόνο εξυπηρέτησης από το προσωπικό» είπε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι πλέον θα υπάρχουν δεδομένα σε επίπεδο νοσοκομείου αλλά και κλινικής. «Με αυτό τον τρόπο θα βγάζουμε σκορ για τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε κλινική και τα στοιχεία αυτά θα δημοσιοποιούνται για να γινόμαστε καλύτεροι» κατέληξε, επισημαίνοντας ότι πλέον ο ασθενής θα έχει φωνή.

Για 7 ημέρες μετά το εξιτήριο, οι ασθενείς θα μπορούν να απαντούν σε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο στο οποίο θα μπαίνουν από σύνδεσμο που θα φτάνει στο κινητό τους με sms. Τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών έχουν διασφαλιστεί και μέσω ΑΜΚΑ και άλλων στοιχείων θα προκύπτει ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν όντως νοσηλευτεί.

Ο ΣΤΟΧΟΣ
Στόχος είναι να γίνει μέτρηση της ικανοποίησης όσων ασθενών έχουν νοσηλευθεί και έχουν λάβει εξιτήριο από κάποιο νοσοκομείο της χώρας, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5, όπως καταλήγει το ερωτηματολόγιο, για να καταγραφεί και μια γενική αξιολόγηση πέρα από τα ειδικά δεδομένα που θα συλλέγονται από πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις. Η απάντηση στο ερωτηματολόγιο δεν διαρκεί πάνω από 3 λεπτά, είπε ο υπουργός Υγείας και κάλεσε τους πολίτες που θα πάρουν εξιτήριο από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουλίου, να ανταποκριθούν στο μήνυμα που θα λάβουν στο κινητό τους.

Η μέτρηση της ικανοποίησης των πολιτών που έχουν νοσηλευθεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αφορά στοιχεία όπως:

1. Προσβασιμότητα.

2. Οργάνωση και συντονισμός της φροντίδας.

3. Ποιότητα φροντίδας και αλληλεπίδραση με το προσωπικό (επικοινωνία, ευγένεια και εμπιστοσύνη).

4. Υποστήριξη και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

5. Καθαριότητα, υγιεινή και σίτιση.

6. Υποστήριξη και ενημέρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο.

7. Η γνώση ύπαρξης των ΓΠΔΛΥΥ στα νοσοκομεία και η αποτελεσματικότητα εξυπηρέτησης.

8. Γενική / συνολική αξιολόγηση της παρεχόμενης φροντίδας.

ΤΙΜΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ
Ο υφυπουργός υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανάφερε ότι από τα αποτελέσματα που θα συλλέγονται για το κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, το υπουργείο Υγείας θα αποκομίζει τις πρώτες εντυπώσεις για το αν ο διοικητής είναι αποδοτικός ως προς τη διαχείριση της μονάδας ή όχι.
Στις περιπτώσεις που το νοσοκομείο παρουσιάζει κακή εικόνα στην εξυπηρέτηση των ασθενών και αυτό αποτυπώνεται πολλές φορές χωρίς βελτίωση, τότε προβλέπονται και τιμωρίες για τους διοικητές.
Οι νέοι διοικητές θα βλέπουν την πόρτα εξόδου από τη Μονάδα Υγείας που διοικούν στην περίπτωση που δεν βελτιώνονται οι υπηρεσίες, τις οποίες οι πολίτες θα έχουν βαθμολογήσει με τον μικρότερο βαθμό, από το ένα ως το πέντε.
Παράλληλα, στις ποινές για τους διοικητές προβλέπεται και μείωση των κονδυλίων χρηματοδότησης ενός νοσοκομείου, αφού θα θεωρείται μη αποδοτικό μετά τη σχετική βαθμολόγηση από τους ίδιους τους ασθενείς.
Ειδικότερα, σε κλινικές και νοσηλευτικές μονάδες που θα λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία από τους ασθενείς για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας συνεχόμενες φορές, το υπουργείο Υγείας θα παρεμβαίνει «τιμωρητικά» και θα τους περικόπτει τη χρηματοδότηση.