Από τον Ντελακρουά στη «VINCI»
Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην ΠΔΕ και στη Γέφυρα Ρίου-Ατιρρίου

Τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των ελληνογαλλικών σχέσεων, με επίκεντρο τον πολιτισμό, την καινοτομία και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Ελλάδας, ανέδειξε η επίσκεψη του νέου πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Νικολά Κασσιανίδη, στην περιοχή μας.
Ο Γάλλος διπλωμάτης επισκέφθηκε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εκεί όπου συζητήθηκαν με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τους συνεργάτες του οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας και η ενίσχυση των δεσμών που συνδέουν τις δύο πλευρές. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ιστορική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας, με σημείο αναφοράς το Μεσολόγγι και τον φιλελληνισμό, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση.
Η Εξοδος του Μεσολογγίου και ο εμβληματικός πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά αποτέλεσαν αφετηρία για συζήτηση σχετικά με την ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε και η συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, ως δίαυλος ανάπτυξης νέων πρωτοβουλιών και κοινών δράσεων.
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την ΠΔΕ, ο πρέσβης έδειξε ενδιαφέρον για τις δυνατότητες της περιοχής στον τομέα της καινοτομίας, ανοίγοντας πεδίο συζήτησης για την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργειών με γαλλικούς φορείς.
Σημαντικός σταθμός της επίσκεψης ήταν, όμως, και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ένα έργο με ισχυρό γαλλικό αποτύπωμα, καθώς σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον όμιλο «VINCI» σε συνεργασία με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.
Ο Νικολά Κασσιανίδης ξεναγήθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας στον πυλώνα Μ4 και ενημερώθηκε για την ιστορία και τις τεχνικές προκλήσεις της κατασκευής, καθώς και για τη συντήρηση και τη λειτουργία της γέφυρας, που εξασφαλίζει καθημερινά τη σύνδεση της Αχαΐας με την Αιτωλοακαρνανία και ευρύτερα της Πελοποννήσου με τη Δυτική Ελλάδα.
Η επίσκεψη συνδύασε, έτσι, δύο διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές όψεις των ελληνογαλλικών δεσμών: την ιστορική παρακαταθήκη του φιλελληνισμού και τη σύγχρονη συνεργασία σε έργα υποδομών, πολιτισμού και καινοτομίας. Το ζητούμενο πλέον είναι οι κοινές αναφορές και οι θετικές επαφές να αποκτήσουν συνέχεια, μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια και θα δημιουργήσουν νέες δυνατότητες για τη Δυτική Ελλάδα.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News