Αποχή και χαλαρή ψήφος οι μεγαλύτεροι αντίπαλοί μας

Του Ιάσονα Φωτήλα, Υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας ΝΔ.

Με την εντυπωσιακή νίκη της, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία επιβραβεύτηκε από τους πολίτες, τόσο για το έργο της όσο και για τον ορθό πολιτικό λόγο της.

Η εμφατική νίκη της ΝΔ συνιστά και τη συντριπτική απόρριψη της τοξικότητας, της χυδαιότητας και της ύβρεως, από τις οποίες διακρίνεται η πολιτική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι πολίτες απέρριψαν την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να υποκλέψει την ψήφο τους με έωλες υποσχέσεις, όπως αυτή για την άμεση κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Διέψευσαν τις προφητείες του ότι θα «ρίξουν ψήφο τιμωρίας για αυτά που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης».

Μπροστά μας έχουμε μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Και όλα ξεκινούν από την αρχή. Εξ ου και το μήνυμα μας, το οποίο περνάει κάθετα από πάνω προς τα κάτω: η κομματική βάση μας, οι ψηφοφόροι μας, δεν πρέπει να εφησυχάζουν, δεν πρέπει να επαναπαυτούν, θεωρώντας δεδομένη μια νέα, ευρεία, επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το θριαμβευτικό, νικηφόρο, αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν προεξοφλεί την επιβεβαίωση του στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, πολύ περισσότερο, όμως, δεν εγγυάται την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Για να σχηματιστεί αυτοδύναμη Κυβέρνηση, απαιτείται όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό ψήφων στη νέα κάλπη. Κι αυτό διότι η επίτευξη αυτοδυναμίας δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα, αλλά και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Οσο περισσότερα κόμματα περάσουν το κατώφλι του 3% τόσο δυσκολότερη γίνεται η αυτοδυναμία. Πάνω από 39% η αυτοδυναμία με μια επτακομματική Βουλή. Αυτήν τη στιγμή, τρία κόμματα, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜΕΡΑ 25, βρίσκονται πολύ κοντά στην είσοδο τους στη Βουλή. Επομένως, εάν υποθέσουμε βάσιμα ότι δύο από αυτά ίσως τα καταφέρουν, στο ενδεχόμενο η Βουλή να αποτελείται από επτά κόμματα, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αποσπάσει πάνω από 39% για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη αυτοδυναμία. Ασφαλώς, το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το αντίστοιχο που απέσπασε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, όμως τούτο δεν σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Κάθε άλλο.

Η χαλαρή ψήφος και η αποχή από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων που μάς επέλεξαν, στην κάλπη της 21ης Μαΐου, είναι οι μεγαλύτεροι αντίπαλοί μας. Κι αυτούς δεν πρέπει να τους αγνοούμε, πολλώ δε μάλλον να τους υποτιμούμε.

Η επίγνωση ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς την 25η Ιουνίου η κάλπη θα είναι… «άδεια», όπως και η εγρήγορση ώστε να μην χαθεί καμία ψήφος, είναι μονόδρομος προκειμένου να φτάσουμε στον αντικειμενικό στόχο μας, το ήμισυ του οποίου, ήδη, επιτεύχθηκε.

Μόνο εφόσον επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, θα έχουμε λάβει μία πολύ ισχυρή εντολή για να υλοποιήσουμε με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρόγραμμά μας, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Με καλύτερους μισθούς. Με περαιτέρω πτώση της ανεργίας. Με επίσης περαιτέρω στοχευμένη μείωση της φορολογίας. Με περισσότερες επενδύσεις. Με μεγαλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με ενισχυμένες την Υγεία και την Παιδεία. Με οδηγούς το κοινωνικό κράτος και τη Δικαιοσύνη.

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ