Απόγονοι Μετ’ Ονομα – Φωτήλας: Το βαρύ επώνυμο, δόξα και ευθύνη

image 614880
Αν το ’21 και ο απόηχός του φτάνουν μέχρι τις ημέρες μας, ισχύει το ίδιο και για τον ίσκιο των ηρώων του. Δεν ταξιδεύουν μέχρι το παρόν μόνο μέσα από την ιστοριογραφία και την παράδοση ή τον θρύλο, αλλά και βιολογικά. Οι περισσότεροι άφησαν απογόνους, και αρκετά από τα επώνυμά τους διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα. Ισχύει το ίδιο για τον πρόκριτο επαναστάτη Ασημάκη Φωτήλα, προ-προ- προ (κ.λπ.) πάππου του Ασημάκη Φωτήλα, γιου του βουλευτή Αχαϊας της ΝΔ Ιάσονα.
Η σημερινή συνέντευξη εγκαινιάζει μια ακόμα σειρά δημοσιευμάτων της «Π» που εμπνέονται από το επετειακό 2021.

Αποταθήκαμε σε κατιόντες πρωταγωνιστών της επανάστασης, Αχαιών και όχι μόνο, διερωτώμενοι με ποιο τρόπο μπορεί να επιδράσει και να προσδιορίσει τη ζωή και τους προσανατολισμούς ενός ανθρώπου η βαριά οικογενειακή παρακαταθήκη.
Ξεκινάμε με τους αδελφούς Αριστοτέλη, ο πρεσβύτερος, και Ιάσονα Φωτήλα. Τις ερωτήσεις απάντησε κυρίως ο δεύτερος, με τον πρώτο να προσυπογράφει, εξ ου και το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο σε κάποια σημεία. Ο Ιάσων Φωτήλας ζει μεταξύ Πάτρας και Αθήνας. Ο Αριστοτέλης είναι ο διεθνής της οικογένειας. Εχουν δύο αδελφές, την Εστα και τη Βάλλια, αλλά ήταν κόρες της μητέρας τους Αλίκης Κακούρη από τον πρώτο της γάμο και δεν συνδέονται εξ αίματος με τον πασίγνωστο πρόγονο.

Τι γνωρίζετε για τον πρόγονό σας;
Για τους προγόνους μας γνωρίζουμε όσα περιλαμβάνονται στη ελληνική βιβλιογραφία από καταγραφές ιστορικών, βιογραφίες ηρώων και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων. Τέλος, επιπλέον στοιχεία γνωρίζουμε από έγγραφα που βρίσκονται είτε στην κατοχή της οικογενείας μας είτε στην κατοχή τρίτων.

Ηταν πυκνές οι αναφορές των συγγενών σας σ’ αυτόν ή δεν επέμεναν και πολύ;
Οι γονείς μας και ιδιαίτερα ο πατέρας μας επέμενε και φρόντισε να διδαχτούμε από νωρίς την ελληνική Ιστορία γενικότερα, στην οποία βέβαια συμπεριλαμβάνεται ο βίος των προγόνων μας σε σχέση με την Ελληνική Επανάσταση και τις μεταεπαναστατικές κυβερνήσεις. Αλλά, μέχρι εκεί. Θα έλεγα ότι περισσότερες ήταν οι αναφορές τρίτων κατά καιρούς στην καταγωγή μας παρά των ιδίων των γονιών μας.

Υπάρχει διαθέσιμο ιστορικό υλικό και κειμήλια;
Οπως είπα ήδη, υπάρχει καταρχάς πλούσια βιβλιογραφία.Επιπλέον, ιστορικό υλικό όπως πίνακες (προσωπογραφίες) της εποχής, έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα (όπλα, φυσεκλίκια, αρματωσιές) βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στη Βουλή των Ελλήνων και στην πινακοθήκη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Είχατε προσωπικό ενδιαφέρον να εμβαθύνετε περισσότερο στην περίπτωση;
Σαφώς έχουμε προσωπικό ενδιαφέρον να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για την οικογενειακή μας ιστορία με δεδομένο ότι οι πρόγονοι μας έδωσαν όχι μόνο την περιουσία τους αλλά και τη ζωή τους ακόμα για τον κοινό σκοπό και συνετέλεσαν στην ανεξαρτησία του Εθνους και στη διαμόρφωση της μεταεπαναστατικής Ελλάδας. Τρανό παράδειγμα ο Ασημάκης Φωτήλας, μέλος της Φιλικής Εταιρίας, μυηθείς το 1819, τύποις αντιπρόεδρος της Πελοποννησιακής Γερουσίας και επί της ουσίας πρόεδρος αυτής. Πρόεδρος του Βουλευτικού στη προσωρινή κυβέρνηση του 1822 και μέλος του Εκτελεστικού στην κυβέρνηση του 1824 όπου διαφώνησε με τις επιλογές Κουντουριώτη και Κωλέττη, παραιτήθηκε εκδιώχτηκε και φυλακίστηκε μαζί με τον Κολοκοτρώνη και άλλους οπλαρχηγούς για να δικαιωθεί στο τέλος της ζωής του από τον Βασιλιά Οθωνα που του απένειμε το χρυσό φοίνικα και του έδωσε τον τίτλο του Αρχιστρατήγου.
Για την ιστορία, να σας δώσω και μια πληροφορία που προκύπτει μέσα από ενδελεχή έρευνα της βιβλιογραφίας. Ο Ασημάκης Φωτήλας, ως μέλος του Εκτελεστικού της κυβέρνησης του 1824, πριν παραιτηθεί διαφωνώντας με τις πολιτικές που οδήγησαν στον εμφύλιο, ήταν ο πρώτος που εισηγήθηκε τη δωρεάν υποχρεωτική παιδεία για όλα τα Ελληνόπουλα.
Μεταφέρετε με τη σειρά σας στα παιδιά σας πληροφορίες και αφηγήσεις σε σχέση με το παρελθόν και τη σύνδεση της οικογένειας με την ιστορική αυτή περίοδο;
Στα παιδιά μας κάνουμε αυτό ακριβώς που έκαναν και οι γονείς μας με εμάς. Αφενός φροντίζουμε να διδαχτούν καλά και σε βάθος την ελληνική ιστορία και αφετέρου φροντίζουμε να λάβουν τη σωστή παιδεία, ώστε να αντιληφθούν την ευθύνη του ονόματος που φέρουν και να το τιμήσουν στη διάρκεια της ζωής τους.

Η νεότερη γενιά έχει ενδιαφέρον για τα γεγονότα ή αυτό ατονεί στο πέρασμα του χρόνου;
Δυστυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία των νέων μας γνωρίζει πολύ λίγα για την ιστορία του Εθνους μας και γι’ αυτό έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης. Και δεν μιλάω για δημιουργία εθνικιστικών φρονημάτων, μιλάω για τη γνώση της ιστορίας του ελληνικού Έθνους.

Σας είναι εύκολη η αποστασιοποίηση, ώστε να μπορείτε να ζυγίσετε αντικειμενικά την προσωπικότητα ή δεν μπορείτε να αποφύγετε μια θετική προκατάληψη;
Νομίζουμε πως μπορούμε ύστερα από τόσα χρόνια να δούμε τη διαδρομή και το έργο των προγόνων μας πλήρως αποστασιοποιημένοι από προσωπικά συναισθήματα και να τους κρίνουμε μόνο για τα πεπραγμένα τους. Σ’ αυτό βέβαια βοηθά και το γεγονός ότι όλα όσα γνωρίζουμε από τις προαναφερθείσες πηγές συνομολογούν ομόφωνα για την ηρωική στάση και συμπεριφορά των προγόνων μας στο ζήτημα της Ελληνικής Επανάστασης και την εν γένει προσφορά τους στο Εθνος.

Μεγαλώνοντας ως φορέας ενός ιστορικού επωνύμου, επηρεάζεται και πώς η ψυχοσύνθεσή του; Ονειρεύεται να «δικαιώσει» προσδοκίες ή προτιμά να αποσυνδεθεί από αυτές
Οντας φορείς ενός ιστορικού επωνύμου, δεν αισθανόμαστε καμία υποχρέωση να συμπεριφερθούμε με ανάλογο ηρωισμό, ούτε να ξεπεράσουμε σε φήμη ή κοινωνική καταξίωση τους προγόνους μας. Αισθανόμαστε όμως, ακόμα πιο έντονη εξαιτίας της οικογενειακής μας ιστορίας, την ηθική υποχρέωση να σεβαστούμε τους αγώνες τις θυσίες και την προσφορά των προγόνων μας, τηρώντας στη ζωή μας τις αρχές και τις αξίες που διδαχτήκαμε από τους γονείς και τους δασκάλους μας.
Ο μεγαλύτερος αδελφός του βουλευτή Αριστοτέλης Φωτήλας εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Εντονη προσωπικότητα και πνεύμα φλογερό, τύπος πληθωρικός και ευφραδής, κατά την οικογενειακή παράδοση, δέσποζε ως ηγετικό στοιχείο στη συνομοταξία των συνομηλίκων του στις τρυφερότερες ηλικίες, αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική, έστω και αν είναι κοινό μυστικό ότι παρακολουθεί στενά την πορεία του αδελφού του, τον οποίο πολύ συχνά συμβουλεύει.
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1964 όπου και τελείωσε το Πειραματικό Λύκειο.
Στη συνέχεια σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αρχικά εργάστηκε στην Ελλάδα σε διάφορες επιχειρήσεις με αντικείμενο την υπαίθρια διαφήμιση.
Από το 1998 ασχολήθηκε με την ανάπτυξη ελληνικών εταιρειών κυρίως στη Νότια Αμερική.
Από το 2000 έχει αναλάβει τη Γενική Διεύθυνση διαφόρων εταιρειών λιανικών πωλήσεων στη Βουλγαρία.
Από το 2014 εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε Ευρώπη, Νότια Αμερική και Αφρική.
Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μάγνη

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

panepistimio patron ktirio prytaneias
ΕΟΔΥ
223167083 160165642881397 8248404891946109159 n
sixaina8