Αποκαλυπτική μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου για διασωληνωμένους ασθενείς Covid εκτός ΜΕΘ

Η μελέτη σχετίζεται με τη θνητότητα των διασωληνωμένων COVID19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας.

Αποκαλυπτική μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου για διασωληνωμένους ασθενείς Covid εκτός ΜΕΘ

Μόλις 25 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ (2%) επέζησαν, ενώ 1.084 (98%) απεβίωσαν, αποκαλύπτει η νέα έρευνα των Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα.
Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα από τη νέα ενημερωμένη μελέτη του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα και του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, και παρουσιάζει το news4health.gr.

Η μελέτη σχετίζεται με τη θνητότητα των διασωληνωμένων COVID19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας. Η νέα μελέτη αφορά το διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2021 ως τον Απρίλιο 2022.

Όπως αποδεικνύεται, η ενδονοσοκομειακή θνητότητα των σοβαρά νοσούντων με COVID ασθενών επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό αριθμό ασθενών και τις περιφερειακές ανισότητες.

Η μελέτη αποτελεί προδημοσίευση και δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από ομότιμους.

Στη μελέτη αναλύονται συνολικά τα στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους οι 10.466 (ποσοστό 74,7%) απεβίωσαν.

Από τους 10.466 διασωλημένους που έχασαν τη ζωή τους από COVID, οι 1084 (98%) απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ και οι 9.382 (73%) εντός ΜΕΘ. Ας σημειωθεί ότι όμως, ότι πολλοί από αυτούς εκτός ΜΕΘ ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Από τη 1 Σεπτεμβρίου και έπειτα αυξήθηκε ο αριθμός των διασηλωμένων που έχασαν τη ζωή σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό πριν τις 31 Αυγούστου του 2021.

Μεγαλώνει ο κίνδυνος θανάτου όσο αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ

Επίσης η νέα μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα επιβεβαιώνει ότι η ενδονοσοκομειακή θνητότητα των σοβαρά νοσούντων με COVID ασθενών επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό αριθμό ασθενών και τις περιφερειακές ανισότητες. Ειδικότερα, η θνητότητα ήταν σημαντικά αυξημένη όταν υπήρχαν από 400 νοσηλευόμενοι ασθενείς.

Αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου για τους ασθενείς εκτός Αττική και Θεσσαλονίκης

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι η ενδονοσοκομειακή θνητότητα των σοβαρά νοσούντων με COVID ασθενών επιδεινώνεται σημαντικά μετά τη 1 Σεπτεμβρίου του 2021 ειδικά μακριά από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

 

Μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύεσαι στην επαρχία (+64%) συγκριτικά με τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά ήταν 36% (όσο κ στην αρχική μελέτη).

«Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για να άμεση ενδυνάμωση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας ίση και υψηλής ποιότητας φροντίδας για όλους» υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης

Τέλος, εξετάστηκε η επίδραση του εμβολιασμού στη θνητότητα των ασθενών αυτών και βρέθηκε μηδενική (μη στατιστικά σημαντική). «Αυτό ΔΕΝ είναι περίεργο: το εμβόλιο είναι *τρομερά αποτελεσματικό* στο να προλαμβάνει τη βαριά νόσο #COVID19 και το θάνατο» σχολίασε με tweet του ο κ. Λύτρας.

Διαβάστε στο news4health.gr αναλυτικά τη μελέτη.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ