Aποκλειστικό: Ιδού η μελέτη και το Προεδρικό διάταγμα για τους ευκάλυπτους του Αγ. Αλεξίου Πάτρας

Τι ακριβώς προέβλεπε η σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού ΗΜ του Δήμου Πατρέων για την διαμόρφωση της πλατείας στην περιοχή του Αγίου Αλεξίου, αλλά και τι επέβαλε το Προεδρικό Διάταγμα

Aποκλειστικό: Ιδού η μελέτη και το Προεδρικό διάταγμα για τους ευκάλυπτους του Αγ. Αλεξίου Πάτρας

Ποια είναι η αλήθεια τελικά για τους τους ευκάλυπτους, που παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων εκριζώθηκαν από τα συνεργεία του Δήμου Πατρέων από την υπό διαμόρφωση πλατεία Αγίου Αλεξίου, προκειμένου να μεταφερθούν στο Βόρειο Πάρκο; Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν σφόδρα, η αντιπολίτευση και κυρίως η «Ώρα Πατρών» εξαπέλυσε ιοβόλα βέλη κατά της Δημοτικής Αρχής, ενώ από την πλευρά του ο Δήμος υπεραμύνθηκε των επιλογών του, σημειώνοντας ότι αντί των 10 ευκαλύπτων που κόπηκαν, θα φυτευτούν 75 νέα δέντρα και επιπλέον θάμνοι, όπως ακριβώς προβλέπεται στην εγκεκριμένη και χρηματοδοτημένη μελέτη, από το Πράσινο Ταμείο, ύψους 770.000 ευρώ.

Όμως τι ακριβώς προέβλεπε η σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού ΗΜ του Δήμου Πατρέων για την διαμόρφωση της πλατείας στην περιοχή του Αγίου Αλεξίου, αλλά και τι επέβαλε το Προεδρικό Διάταγμα ;
Όπως αποκαλύπτει πρώτο το pelop.gr η συγκεκριμένη μελέτη του Δήμου Πατρέων, με αριθμό 45/2017, προέβλεπε τη διατήρηση των ευκαλύπτων και τον εμπλουτισμό του πρασίνου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει – ανάμεσα σε άλλα- η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο εκείνης της περιόδου: «Οι υπάρχοντες ευκάλυπτοι κλαδεύονται κατάλληλα ώστε να αναδειχθεί το σχήμα τους, να μπορούν να προσφέρουν ομοιόμορφα τη σκιά τους και να αποκτήσουν πιο συμπαγή κόμη, ώστε να αποφευχθούν, όσο το δυνατόν, οι θραύσεις των κλάδων από έντονους ανέμους…»
– Όμως και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που αποκαλύπτει πρώτο το pelop.gr, ανάμεσα στα άλλα, επιβάλλει:
-Τη διατήρηση των δένδρων που εμπίπτουν στο επιβαλλόμενο προκήπιο.
− Τη μεταφύτευση των δένδρων, που πρέπει να απομακρυνθούν για την ανέγερση οικοδομής, στο δημιουργούμενο κοινόχρηστο χώρο πλατείας.
− Τη μέριμνα για την κατά το δυνατόν αποφυγή καταστροφής των δένδρων που εμπίπτουν στο οικοδομήσιμο τμήμα του ακινήτου Aποκλειστικό: Ιδού η μελέτη και το Προεδρικό διάταγμα για τους ευκάλυπτους του Αγ. Αλεξίου Πάτρας

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ

Θυμίζουμε, ότι πριν λίγες ημέρες η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr είχαν αποκαλύψει με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το δεύτερο γύρο κοπής ημιαιωνόβιων ευκαλύπτων που πραγματοποιήθηκε στην συνοικία της Αγίας Σοφίας, εκ μέρους του Δήμου Πατρέων και παρά τις ενστάσεις που είχαν προηγηθεί από την αντιπολίτευση και τους κατοίκους της περιοχής. Τα Δημοτικά συνεργεία έκοψαν και εκρίζωσαν τους εναπομείναντες ευκαλύπτους, προκαλώντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης σχετικά με το έργο διαμόρφωσης της πλατείας.

Όπως παρουσίαζε το αποκλειστικό φωτορεπορτάζ της «Π», οι εργαζόμενοι του Δήμου, χρησιμοποιώντας εκσκαφικά μηχανήματα και γερανούς ολοκλήρωσαν την αποστολή τους, μπροστά στους αμήχανους να αντιδράσουν κατοίκους. Κάποιοι από αυτούς μιλώντας στην εφημερίδα μας εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την κοπή των δένδρων, κάνοντας λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα και ακατανόητη απόφαση. Aποκλειστικό: Ιδού η μελέτη και το Προεδρικό διάταγμα για τους ευκάλυπτους του Αγ. Αλεξίου Πάτρας

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση στην «Π» του κ. Νίκου Γκοτσίνου, που διατηρεί επιχείρηση ακριβώς απέναντι από τον υπό διαμόρφωση χώρο: «Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να κοπούν οι ευκάλυπτοι, οι οποίοι θα προσέφεραν σκιά και δροσιά στην πλατεία. Θα έπρεπε να ενσωματωθούν στη μελέτη και να αποτελέσουν μέρος της πλατείας, αφού έτσι κι αλλιώς είναι συνδεδεμένοι και με την ιστορία της περιοχής, ως χαρακτηριστικά τοπόσημα εδώ και μισό αιώνα!» Aποκλειστικό: Ιδού η μελέτη και το Προεδρικό διάταγμα για τους ευκάλυπτους του Αγ. Αλεξίου Πάτρας

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΔΗΜΟΥ – ΩΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

Ως γνωστόν, με απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, στη συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου 2017 είχε επικυρώσει ομόφωνα τη διαμόρφωση πλατείας στη συμβολή των οδών Θράκης, Ιωαννίνων και Αγίας Σοφίας με συνολικό προϋπολογισμό 770.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Τα χρήματα προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο Ανάπτυξης και από πόρους του Δήμου.

Ο επικεφαλής της «Ώρας Πατρών» Γιώργος Ρώρος με επιστολή του στον Αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδομής, είχε επισημάνει ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία ως προς την υλοποίηση του έργου και μάλιστα «σε μία πυκνοκατοικημένη και υποβαθμισμένη περιοχή» πλην όμως διατύπωνε ενστάσεις και ερωτήματα, σχετικά με την κοπή των δέντρων.

Μάλιστα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Ρώρος ρώτησε τον Δήμαρχο Κ. Πελετίδη, εάν η μελέτη που ψήφισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο στις 20/11/17 προέβλεπε κόψιμο ή κλάδεμα και περιποίηση των ευκαλύπτων και αν θα μπορούσε στο σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής μελέτης να υπάρχει παρέμβαση ώστε να ενταχθούν και διασωθούν οι ευκάλυπτοι ή μέρος αυτών. Επίσης ζήτησε να πληροφορηθεί εάν η διαμόρφωση και το κόψιμο των ευκαλύπτων, έχουν αποφασιστεί από την επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι υπάρχει πράγματι σχετική απόφαση της Επιτροπής και δεσμεύτηκε να προσκομίσει σύντομα το σχετικό έγγραφο, σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου.
Από την πλευρά του ο Δήμος, δια του αρμοδίου Αντιδημάρχου Έργων Χρήστου Κορδά, ενημέρωσε τους κατοίκους ότι αντί των 10 ευκαλύπτων που κόπηκαν, θα φυτευτούν 75 νέα δέντρα και επιπλέον θάμνοι, όπως ακριβώς προβλέπεται στην εγκεκριμένη και χρηματοδοτημένη μελέτη, από το Πράσινο Ταμείο, ύψους 770.000 ευρώ.

Υποστήριξε δε, ότι ο χώρος αφέθηκε στην μεγαλύτερη έκτασή του, με πολιτική απόφαση της τότε Δημοτικής Αρχής του ΠΑΣΟΚ, σε επιχειρηματίες που κατασκεύασαν Σούπερ Μάρκετ. Προσέθεσε μάλιστα, ότι ο Δήμος, κατασκευάζει μια νέα πλατεία στον εναπομείναντα χώρο, που επί 25 χρόνια ήταν εγκαταλειμμένος και δεσμεύτηκε ότι το έργο θα συνεχιστεί όπως έχει σχεδιαστεί, προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα των παιδιών που θα αποκτήσουν έναν ακόμα μεγάλο παιδότοπο και των κατοίκων που θα χαίρονται ένα νέο χώρο αναψυχής. Aποκλειστικό: Ιδού η μελέτη και το Προεδρικό διάταγμα για τους ευκάλυπτους του Αγ. Αλεξίου Πάτρας

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ