Αποκλειστικό της “Π”: Δολιοφθορά στο δίκτυο της Αχαγιάς “πνίγει” το φράγμα Πείρου – Σε Αστυνομία και Δικαιοσύνη το συμβάν

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» -βάσει διασταυρωμένων στοιχείων που διαθέτει- το πρόβλημα δεν σταματά σε σπασμένο αγωγό κοντά στον δρόμο Πατρών – Πύργου

Αποκλειστικό της "Π": Δολιοφθορά στο δίκτυο της Αχαγιάς "πνίγει" το φράγμα Πείρου - Σε Αστυνομία και Δικαιοσύνη το συμβάν

Mόνο μία ακόμα από τις πολλές καθημερινά συνήθεις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης της Κάτω Αχαΐας δεν ήταν αυτή που άφησε, επί μέρες, χωρίς νερό την πόλη, αφού το πρόβλημα αποδεικνύεται ότι ήταν σαφώς πολύ πιο περίπλοκο, με παραμέτρους που φτάνουν στα όρια της παραβατικότητας και φορτώνει τους υπευθύνους της ΔΕΥΑ Δυμαίων με πιο πολλές ευθύνες για την διαλεύκανση και αντιμετώπισή του φαινομένου εφεξής, σε μία χρονική περίοδο γενικής ευφορίας από την υδροδότηση της περιοχής με υδάτινους πόρους του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» -βάσει διασταυρωμένων στοιχείων που διαθέτει- το πρόβλημα δεν σταματά σε σπασμένο αγωγό κοντά στον δρόμο Πατρών – Πύργου, αλλά σε κάτι που συνέβη και δυστυχώς ανέδειξε έναν εσκεμμένο πόλεμο κατά του φράγματος και της διασύνδεσής του με τις περιοχές Ωλενίας και Δύμης της Δυτικής Αχαΐας.

Για να μην φτάνει το νερό του Πείρου θολό στους αποδέκτες του, είχε αποφασιστεί η παροχή να ΄ναι πολύ μικρότερης ποσότητας από αυτήν που δύναται για την κάλυψη της πόλης από το φράγμα κι εκεί ξεκινά ο… άγνωστος δάκτυλος!

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, παρατηρήθηκε πως είχαν πειραχτεί οι δύο κεντρικές βάνες νερού της Αχαγιάς, από κάποιους που αποδείχθηκε να γνωρίζουν καλά τα κατατόπια και κυρίως ότι ανοίγοντάς αυτές τέρμα, θα «έσπαγαν» όλο το υδρευτικό σύστημα. Κι αυτό κατάφεραν. Η δολιοφθορά έγινε σε μία βάνα που βρίσκεται στην έξοδο της Κάτω Αχαΐας προς Νιφορέικα και η δεύτερη στην τοποθεσία Μανετέικα.

Ο γρίφος για την ταυτότητα των δραστών καθίσταται ακόμα πιο προβληματική αφού για να πειραχτούν θα έπρεπε να ‘χουν κλειδιά και να κατέβουν σε βάθος 4 μέτρων, κάτι που μόνο κάποιος ο οποίος ξέρει μπορεί να το κάνει.

Το πολύ σοβαρό «χτύπημα» φαίνεται να έχει καταγράψει επιτοπίως η αστυνομία, στην οποία πληροφορίες θέλουν η ΔΕΥΑΔ υπέβαλλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Το «δράμα» δεν τελείωσε όμως εκεί, αφού τα συνεργεία της ΔΕΥΑΔ δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης, για να αποδειχθεί τελικά ότι το σπάσιμο έφτανε ακόμα και στο δίκτυο αποχέτευσης, κοντά στο εμπορικό κέντρο.

Επιστρατεύθηκαν μέχρι και έμπειροι οι ιδιώτες (ακόμα και συνταξιούχοι υδραυλικοί) για… ν’ ακούσουν από τον θόρυβο την παροχέτευση μεγάλων ποσοτήτων νερού του φράγματος στην αποχέτευση – 700 μ. πιο μακριά από τη βλάβη – που ήταν σαν να περνούσε ποτάμι (!), την ίδια ώρα που διαπιστωνόταν πως στάθμη του Βιολογικού Καθαρισμού είχε – εξ αυτού -ανεβεί σε όμβρια ύδατα στο 47%!

Δίκτυο Αστερίου: 13 χρόνια αχρησιμοποίητο

Η τελευταία βλάβη οδήγησε όμως και σ’ ένα επιπλέον ανησυχητικό συμπέρασμα, που δεν έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα του τοπικού δικτύου ύδρευσης, αλλά του δικτύου που κατασκευάστηκε για το φράγμα από το 2008 και το οποίο έμεινε αχρησιμοποίητο για 13 χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι το νερό, που σε μεγάλες ποσότητες διαπερνάται από αυτό, να φτάνει στην Αχαγιά και μέχρι τον τερματισμό του δικτύου του φράγματος στα Νιφορέικα, θολό και εν πολλοίς αναμεμειγμένο με ότι υπήρχε μέσα στους αδρανείς αγωγούς όλη αυτή την μακρά περίοδο, δημιουργώντας τοιχώματα!

Επ’ αυτού ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Θ. Πουλίδας έχει μεταφέρει στον υπεύθυνο διασύνδεσης με το φράγμα Κ. Κατσαρό το αίτημα να ανοιχτεί τέρμα η πίεση, με την δημοτική υπηρεσία ν’ ανοιγοκλείνει το δίκτυο μέχρι να καθαρίσει από χώματα, χαλίκια κ.ά. Αυτό, από τη ΔΕΥΑΔ, εκτιμάται ότι θ’ απαιτήσει περί τις 1 – 2 εβδομάδες. Γενικότερα δε, η ΔΕΥΑΔ εξετάζει, μετά τη δολιοφθορά μέτρα φύλαξης και εναλλακτικές λύσεις.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ