Απόρρητη Γραμμή: Το «πληρώσαμε τους βόθρους με το παραπάνω» στον πρώην Δήμο Ρίου και η λύση του αείμνηστου Χασμάν για τους Ρομά

Ο Γιώργος Αναστασόπουλος σχολιάζει στην «Απόρρητη Γραμμή» τη θεατή και αθέατη επικαιρότητα. Σχόλια, παραπολιτικά και ειδήσεις μέσα από την έμπειρη ματιά του

Απόρρητη Γραμμή: Το «πληρώσαμε τους βόθρους με το παραπάνω» στον πρώην Δήμο Ρίου και η λύση του αείμνηστου Χασμάν για τους Ρομά

Εξαπλώνεται μετά λόγου και αιτίας το κίνημα «Δεν πληρώνω – δεν πληρώνω» στη βόρεια Πάτρα κατά της ΔΕΥΑΠ, διότι οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Ρίου ισχυρίζονται ότι καλούνται να πληρώσουν για… δεύτερη φορά ένα σημαντικό μέρος του κόστους που αφορά τη διασύνδεσή τους με το αποχετευτικό δίκτυο της Πάτρας.

Θίξαμε το θέμα ακροθιγώς στο φύλλο του σαββατοκύριακου, με αφορμή επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία επεδόθη στη δημοτική αρχή την Παρασκευή. Οι ενιστάμενοι κάτοικοι ζητούν να μη συμπεριλαμβάνονται στο κόστος της διασύνδεσης οι ενδείξεις «διακλάδωση αποχέτευσης» και «φρεάτιο αποχέτευσης», ένα ποσό που ανέρχεται αθροιστικά στο 45% του κόστους της διασύνδεσης.

Αιτούνται, με άλλα λόγια, οι κάτοικοι, όταν π.χ. η ΔΕΥΑΠ ζητά 1.000 ευρώ, να καταβάλουν μόνο τα τέλη σύνδεσης αποχέτευσης και όχι τη διακλάδωση και το φρεάτιο.
Ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Ζαφειρόπουλος που πρωτοστατεί μαζί με τον πρώην πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Αλέκο Μπάρλο, τον στρατηγό εν αποστρατεία Σπύρο Ράικο και δικηγόρους που διαμένουν στον πρώην Δήμο στην άρση της αδικίας, αιτιολογεί ως εξής τη μη καταβολή όλου του ποσού:

«Το αποχετευτικό δίχτυο στον πρώην Δήμο ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και δεν επιβαρύνθηκε η ΔΕΥΑΠ με την κατασκευή του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν προχώρησε κιόλας στην έγκαιρη εκτέλεση του έργου, αφού καθυστέρησε η παράδοσή του 13 ολόκληρα χρόνια».

Διαβάστε επίσης: Απόρρητη Γραμμή: Οι κάτοικοι του Δήμου Ρίου αρνούνται να πληρώσουν

Από 4 έως 10.000 ευρώ

Επιπροσθέτως, ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρεται σε μια αδικία την οποία χαρακτηρίζει κατάφορη ηθικά:

«Ερχεται σήμερα η ΔΕΥΑΠ και ζητάει… χιλιάρικα, παρότι εμείς οι φορολογούμενοι έχουμε πληρώσει όχι μόνο σημαντικό κόστος του έργου, αλλά και μεγάλα ποσά αυτά τα 13 χρόνια που είναι ενσωματωμένος ο πρώην Δήμος του Ρίου στον Δήμο της Πάτρας. Κάθε δημότης της περιοχής έχει καταβάλει από 4 έως 10.000 ευρώ περίπου για να εκκενώσει τον βόθρο του. Ενώ ταυτόχρονα πήραν κανονικά τα τέλη ύδρευσης. Πρόκειται δηλαδή για μια ανισότητα έναντι όλων των άλλων συνδημοτών που απολάμβαναν το αγαθό της αποχέτευσης, το οποίο όχι μόνο στερούμασταν εμείς, αλλά καλούμαστε κιόλας σήμερα να το χρυσοπληρώσουμε».

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΠ Αλέκος Μπάρλος κάνει από την πλευρά του μία ακόμη καίρια επισήμανση:

«Ενα έργο που πληρώθηκε από το Ταμείο Συνοχής, θέλει η ΔΕΥΑΠ να το ξαναπληρώσει ο πολίτης. Η ενέργεια, όμως αυτή, της μετακύλησης δηλαδή ολόκληρου του κόστος της δαπάνης του αποχετευτικού δικτύου, σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 1069/80, στους κατοίκους του πρώην Δήμου Ρίου, σαν αυτό να χρηματοδοτήθηκε ολόκληρο από τη ΔΕΥΑΠ, είναι απαράδεκτη, παράνομη, αντιλαϊκή και καταχρηστική».

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας, όπως προαναφέραμε, επέδωσε τη διαμαρτυρία της στη δημοτική αρχή και αναμένει σε εύλογο διάστημα απάντηση, δείχνοντας μάλιστα καλή πίστη, δεν την κοινοποίησε στο Ταμείο Συνοχής. Ωστόσο, αν η απάντηση είναι αρνητική, θα προχωρήσει στην κοινοποίηση, αλλά και σε ένδικα μέσα.

Αξιολογήσεις και αστειότητες για τους Ρομά

Είναι να κουμπώνεις το πουκάμισο μέχρι τον λαιμό, όταν διαβάζεις ότι επίκεται αξιολόγηση του έργου της Ομάδας Πρόληψης Διαμεσολάβησης, όσον αφορά την έξαρση της παραβατικότητας στους καταυλισμούς των Ρομά που υπάρχουν στον Ριγανόκαμπο, τον Χάραδρο και τα Σαγέικα.

Ας αφήσουμε τις βαρύγδουπες αναφορές, γιατί όποια αξιολόγηση κι αν γίνει, δεν αλλάζει η διαπίστωση ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Ωραίος είναι ο τίτλος που φέρει η υπηρεσία των ενστόλων (Ομάδα Πρόληψης Διαμεσολάβησης), αλλά δεν διαφέρει και πολύ από ένα αδειανό… πουκάμισο. Ας μην κρυβόμαστε, λοιπόν, πίσω από το δάχτυλό μας, γιατί είναι χτυπητές οι ελλείψεις σε προσωπικό της τοπικής ΕΛΑΣ και γίνονται ακόμα πιο ευδιάκριτες, αφού δεκάδες ένστολοι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας παραμένουν ακόμη αποσπασμένοι σε τουριστικές περιοχές της χώρας. Ενώ τουρίστες που να επισκέπτονται τον Ριγανόκαμπο και να χρειάζεται επαρκής αστυνόμευση δεν υπάρχουν.

Η λύση του Άμπετ Χασμάν 

Στο μεταξύ, φίλος της στήλης, μου θύμισε μια απόφαση που είχε λάβει ο αείμνηστος αντιδήμαρχος Αμπετ Χασμάν επί δημαρχίας Ανδρέα Φούρα. Είχε νοικιάσει σπίτια με χρήματα του Δήμου και διαβιούσαν σε αυτά δεκάδες οικογένειες Ρομά που πριν διέμεναν στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου.

Τότε δεν χτυπούσε κόκκινο η παραβατικότητα και δεν ενοχλούντο οι λαϊκοί γείτονές τους. Η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη διότι, συν τοι άλλοις, το μέτρο εφαρμόστηκε για Ρομά που ήταν δημότες Πατρέων. Ολοι οι άλλοι που διέμεναν στον Ριγανόκαμπο είχαν εξωθηθεί σε φυγή.

Σήμερα, δυστυχώς, ουσιαστικές πρωτοβουλίες που να οδηγούν σε αποφόρτιση της παραβατικότητας δεν λαμβάνονται. Μόνο «καταγραφές» και «αξιολογήσεις» γίνονται για λόγους «θεωρητικής επικοινωνίας» (Δεν ξέρω αν στέκεται ο όρος, αλλά λίγη σημασία έχει…).

Διαβάστε επίσης: 

Απόρρητη Γραμμή: Η συκοφαντική δίωξη, ο Βορίδης και ο Τσελέντης

ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ: Τα εγκώμια του «ΒΗΜΑτος» στον Κουνάβη, ο καλαβρυτινός υποψήφιος Δήμαρχος Σικάγο και ο Γιώργος Μπίσμπικης

ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ: Ο ιερέας με το «300άρι», οι μεζονέτες του Σαμαρά και ο πράκτορας της ΕΥΠ

 

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο