Απόστολος Ανδρέας: Η Πάτρα σήμερα γιορτάζει τον Πολιούχο της!

Η παρουσία 8 φιλοξενούμενων Μητροπολιτών κι ενός Επισκόπου θα τραβήξει τα βλέμματα των πιστών στην κορύφωση των λατρευτικών εκδηλώσεων και εορτασμών σήμερα στον νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα της Πάτρας.

Ειδήσεις Πάτρα

Η Πάτρα γιορτάζει τον Αγιο προστάτη της και θα το κάνει με λαμπρότητα και επισημότητα, όπως ταιριάζει, άλλωστε, στην ιστορικότητα της Ιεράς Μητροπόλεως. Δεν είναι τυχαίο, ότι σήμερα θα βρίσκονται στην πόλη μας για την κορύφωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου 8 συνολικά Μητροπολίτες και ένας Επίσκοπος!

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεο, τον Μητροπολίτη Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Ορους Θεόκλητο, τον Μητροπολίτη Σερρρών και Νιγρίτης Θεολόγο, τον Μητροπολίτης Κινσάσας Θεοδόσιο, τον Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμο, τον νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνό, τον νέο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιο, τον νέο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρο και τον Επίσκοπο Τεγέας Θεόκλητο! Τα βλέμματα φυσικά θα είναι στραμμένα στους Μητροπολίτες που ανέλαβαν μόλις πρόσφατα τα καθήκοντά τους, καθώς θα βρεθούν για πρώτη φορά στα μέρη μας με το καινούργιο τους αξίωμα. Φυσικά ο οικοδεσπότης Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, αλλά και ο Βοηθός Επισκόπου-Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος έχουν μεριμνήσει ούτως ώστε και οι φετινοί εορτασμοί να έχουν τη διάσταση που αρμόζει στην Πάτρα και την ιστορική Ιερή Μητρόπολή της.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο (εορτάζων) αχαιός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ σύσσωμη θα δώσει το «παρών» η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Παράλληλα, θεωρείται δεδομένη και η παρουσία των αχαιών βουλευτών όλων των κομμάτων, πλην του Γεωργίου Παπανδρέου λόγω Covid-19. Τέλος, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα εκπροσωπήσει ο (Αχαιός στην καταγωγή) Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

«ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ»

«Η Πάτρα έχει ταυτιστεί με τον ιερότατον Απόστολον. Δεν είναι δυνατόν να είπη τις το όνομα της πόλεως και να μη ανατρέξει στον Αγιον Ανδρέαν». Με αυτά τα λόγια μίλησε στους πιστούς ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, απευθύνοντάς τους κάλεσμα κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης εορτής των αχαιών Αγίων, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κορύφωση των λατρευτικών εκδηλώσεων για την εορτή του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα. «Χρέος μας είναι όχι μόνον η τιμή προς τον Αγιο και οι λαμπροί εορτασμοί, αλλά και η μίμηση της ζωής του και η τήρηση ακεραίας της διδασκαλίας του, η οποία είναι από τον Θεό αποκεκαλυμμένη και είναι η μόνη σώζουσα οδός, διά της Μυστηριακής ζωής της Αγίας μας Εκκλησίας», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και πρόσθεσε τα εξής: «Αποτέλεσμα θαυμαστό της διδασκαλίας και της θυσίας του Αποστόλου Ανδρέου είναι η μεταστροφή των ανθρώπων από την ειδωλολατρεία στην αληθινή πίστη, η ανακαίνιση της ζωής τους και της πορείας τους εν Αγίω Πνεύματι, ο φωτισμός με το ανέσπερο φως της Αληθείας, των πόλεων και χωρών από τας οποίας διήλθε και ιδιαιτέρως, εν προκειμένω, των Πατρών, που από τότε η πόλις έλαβε τον επίζηλον τίτλον Αποστολική».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας και της ιερής εικόνας του Αγίου Ανδρέου θα ξεκινήσει στις 11π.μ., αμέσως μετά το τέλος της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας. Αναλυτικά:
6-9π.μ.: Ορθρος-Θεία Λειτουργία στον παλαιό ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα.

7.30-10.45π.μ.: Ορθρος-Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα.

10.45π.μ.: Εναρξη Δοξολογίας.

11π.μ.: Εκκίνηση ιερής λιτάνευσης.

17:30: Εσπερινός-ιερά παράκληση στον Αγιο Ανδρέα.

Οι υπεύθυνοι της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και ναού του Αγίου Ανδρέα αναμένουν σήμερα στις ακολουθίες χιλιάδες πιστών, όχι μόνον από την Πάτρα, αλλά και από τις γύρω περιοχές.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments