ΑΠΘ: Πατέντα συσκευής ταχείας διάγνωσης της σηψαιμίας

Η νεοφυής (start-up) επιχείρηση Βialoom, του μεταδιδακτορικού ερευνητή της διεπιστημονικής ομάδας Winphos του ΑΠΘ Δημήτρη Τσιώκου, αναπτύσσει μία καινοτόμο συσκευή για την ταχύτερη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία της σηψαιμίας

sipsaimia test

Μια καινοτόμο συσκευή για την ταχύτερη διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία της σηψαιμίας και άλλων οξέων λοιμώξεων σχεδίασε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών και μάλιστα απέσπασε και βραβείο.

Η συσκευή που στηρίζεται στη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος, το οποίο αξιοποιεί το φως για να ανιχνεύει τη σύσταση μιας ουσίας, βραβεύτηκε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), στην 4η Απονομή Βραβείων σε Έλληνες Εφευρέτες, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Ειδικότερα, το ένα από τα δύο βραβεία της κατηγορίας «εφεύρεση στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για λογαριασμό Πανεπιστημίου ή Ερευνητικού Κέντρου» και το μοναδικό που αφορά ελληνικό Πανεπιστήμιο απονεμήθηκε στο Αριστοτέλειο για την εφεύρεση με τίτλο «Μέθοδος Κατασκευής Ολοκληρωμένου Πλασμο-Φωτονικού Βιοαισθητήρα και Συσκευή για το Σκοπό αυτό» και συγκεκριμένα στους Δημήτρη Τσιώκο, Νίκο Πλέρο, Γιώργο Ντάμπο, Δήμητρα Κετζάκη και Anna Lena Giesecke.

Ο σχεδιασμός του πλασμο-φωτονικού βιοαισθητήρα ξεκίνησε ως μία ιδέα σε ένα χαρτί και σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής, Νίκο Πλέρο, αυτό «αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη χρηματοδότησή της μέσω ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου».

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατοχυρώθηκε οδήγησε τον μεταδιδακτορικό ερευνητή της διεπιστημονικής ομάδας Winphos, δρ. Δημήτρη Τσιώκο, στην ίδρυση της νεοφυούς επιχείρησης Βialoom με αποστολή να λύσει το πρόβλημα της ταχείας αλλά αξιόπιστης διάγνωσης οξέων λοιμώξεων στο σημείο φροντίδας.

Η νεοφυής (start-up) επιχείρηση Βialoom αναπτύσσει μία καινοτόμο συσκευή για την ταχύτερη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία της σηψαιμίας, η οποία έχει ήδη προσελκύσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον επενδυτών και επιδιώκει την είσοδο στην αγορά των ιατρικών και παραϊατρικών συσκευών.

Την ομάδα συνεχάρησαν για τη διάκρισή της οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ με τη διαβεβαίωση πως «διαρκής μέριμνά μας είναι η προβολή του έργου και των επιτευγμάτων των μελών της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας, καθώς και η διεύρυνση των δυνατοτήτων για την αξιοποίησή τους προς όφελος της κοινωνίας».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

δουζδαμπανηςφωτο
Pfizer
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙ 2