Αργεί η ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα

image 613086

Από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με το ECDC το 24,4% του πληθυσμού της χώρας μας έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση.

Μόνο η Κροατία, η Ρουμανία, η Λετονία και η Βουλγαρία έχουν χειρότερη επίδοση από την Ελλάδα, την ώρα που το Βέλγιο – μια χώρα με την οποία έχουμε συγκριθεί πολλές φορές – βρίσκεται στο 34% και η Σλοβακία – που έχει επίσης ίδιο πληθυσμό με εμάς – είναι λίγο καλύτερα, στο 25,7%.

Από την άλλη, η Ουγγαρία του Όρμπαν – με πληθυσμό γύρω στα 9,5 εκατομμύρια – έχει εμβολιάσει με μια δόση τον μισό της πληθυσμό. Η Ουγγαρία είναι η μόνη ίσως χώρα της Ε.Ε. που έκανε συμφωνίες εκτός του μπλοκ και εισήγαγε εμβόλια από Κίνα και Ρωσία. Τώρα, απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα αυτής της πολιτικής της.

Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα για την Ελλάδα στον πλήρη εμβολιασμό – και με τις δύο δόσεις του εμβολίου δηλαδή. Εκεί, βρίσκεται στο 10,6%, σε καλύτερη κατάσταση από αρκετές μεγάλες χώρες.

Χαμηλά βρίσκεται η χώρα μας και στις δόσεις που έχουν χορηγηθεί ανά 100 άτομα στην Ευρώπη.

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα ανά ηλικία

Υψηλά ποσοστά έχουν οι ηλικίες άνω των 80 ετών: το 52,3% έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, ενώ στο 62,8% έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία. Το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό λήψης δύο δόσεων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι 54,5%.

Το τρίτο υψηλότερο ποσοστό κάλυψης στην Ελλάδα καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 70 έως 79 ετών, στην οποία έχει λάβει μία δόση το 63,4% και δύο δόσεις το 25,4%.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων. Όπως σημείωσε, «στις βόρειες χώρες της Ευρώπης ο εμβολιασμός στους ηλικιωμένους ξεπερνά το 75% και στην Ελλάδα σκάρτα φτάνουμε το 60%».

Τα δεδομένα γίνονται ακόμα χειρότερα όσο κατεβαίνουμε ηλικιακή ομάδα. Στους 60-69 παρατηρείται χάσμα μεταξύ όσων έχουν κάνει μια δόση του εμβολίου και όσων έχουν κάνει δύο: 45,3% στην πρώτη περίπτωση και μόλις 3% στη δεύτερη.

Καθώς οι πλατφόρμες για τις ηλικίες 25 – 59 ετών άνοιξαν σχετικά πρόσφατα, είναι φυσικό να παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά.

Χαμηλή είναι η κάλυψη στην ομάδα 50 – 59 ετών, στην οποία έχει εμβολιαστεί πλήρως το 4,9%, ενώ μία δόση έχει λάβει το 11%.

Το μικρότερο ποσοστό αφορά την ηλικιακή ομάδα 25 έως 49 ετών, στην οποία μόλις το 3,8% έχουν εμβολιαστεί πλήρως και το 5,9% με την πρώτη δόση.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ 2
KAUSONAS
ΕΚΑΒ 1021x580 1