Αρτοποιοί Αχαΐας στην «Π»:  Ρεύμα και πρώτες ύλες μας «καίνε» – Φόβοι λουκέτων λόγω της ακρίβειας

Σε έναν χρόνο έχουν υπάρξει δύο κύματα ανατιμήσεων – τον Νοέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 συνολικού ύψους 15%-16%.

Αρτοποιοί Αχαΐας στην «Π»:  Ρεύμα και πρώτες ύλες μας «καίνε» - Φόβοι λουκέτων λόγω της ακρίβειας

Τα απόνερα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας στις πρώτες ύλες, άρχισαν να χτυπούν τον κλάδο των παραδοσιακών αρτοποιείων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία  Αρτοποιών Ελλάδος, τον τελευταίο χρόνο πάνω από 200 τα αρτοποιεία σε όλη την χώρα έχουν βάλει λουκέτο για οικονομικούς λόγους, λόγω συνταξιοδότησης ή λόγω μη διάδοχης κατάστασης.

Επιπλέον, γύρω στο 15% (2.250 επιχειρήσεις) συσσωρεύει ζημιές και χρέη και αρκετοί είναι οι επαγγελματίες που σκέφτονται, ως διέξοδο, να αναστείλουν τη λειτουργία τους ή να βάλουν οριστικό λουκέτο, αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση της πολιτείας.

Τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρτοποιοί της χώρας, αφορούν κυρίως, το υπέρογκο κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, του πετρελαίου, των πέλετ και του φυσικού αερίου, αλλά και το κόστος των πρώτων υλών.

Οπως δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιάλειας και Β΄αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αριστείδης Τηλιγάδης, «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ενέργεια. Δεν μπορούμε να πουλάμε κάτι που δεν ξέρουμε πόσο θα στοιχίζει. Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε κλείσιμο. Να σας αναφέρω μόνο ότι από 2.750 ευρώ που πήρα λογαριασμό τον προηγούμενο μήνα, αυτό το μήνα έλαβα λογαριασμό 5.372 ευρώ. Αυτό το ποσό αφορά μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος, που προέρχεται από ένα μικρό συνοικιακό αρτοποιείο» τόνισε ο κ. Τηλιγάδης.

Ο πατρινός αρτοποιός Κώστας Τηλιγάδης – μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, δήλωσε στην «Π» ότι οι αποχωρήσεις από το επάγγελμα στην πόλη, οφείλονται προς το παρόν σε συνταξιοδοτήσεις και αλλαγή ιδιοκτησίας. Ωστόσο προέβλεψε ότι με τα τεράστια λειτουργικά έξοδα που έχουν τα αρτοποιεία σήμερα, δεν θα αργήσουμε πολύ να δούμε και λουκέτα.

«Είναι εμφανές ότι ο παραγωγικός τομέας της χώρας, αντί να στηριχθεί, χτυπιέται γιατί πρέπει να βγει από τη μέση, προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων. Οι φούρνοι της γειτονιάς δεν μπορούν να σηκώσουν άλλες ανατιμήσεις. Μας βάζουν πλέον το μαχαίρι στον λαιμό και επιχειρούν να πάρουν μαγαζιά γενεών. Είναι στρατηγικός στόχος τους η εξόντωσή μας. Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα πρέπει πρώτα να περάσουν πάνω από το πτώμα μας» είπε ο Κώστας Τηλιγάδης.

ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΚΟΣΤΗ

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, έχουν ως αποτέλεσμα, να οδηγούνται πολλά αρτοποιεία σε μείωση προσωπικού αλλά και σε πολλές περιπτώσεις στο οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης. Ως παράδειγμα, αναφέρθηκε ότι ενώ πέρυσι το καλοκαίρι, ένα μέσο αρτοποιείο πλήρωνε 2.000 ευρώ τον μήνα για ηλεκτρική ενέργεια, φέτος τον Οκτώβριο πληρώνει μέχρι και 6.000 ευρώ.

Υπήρξε επιπλέον επιδότηση ρεύματος για τα αρτοποιεία καθώς είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, αλλά, όπως ειπώθηκε, μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται σωστά οι αποφάσεις, από όλους τους παρόχους.

Και φυσικά, μιλάμε μόνο για το ρεύμα. Αν βάλουμε και τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο ή στο πέλετ που χρησιμοποιούν πολλοί φούρνοι για θερμική ενέργεια, η κατάσταση ξεφεύγει.

Βέβαια, στο κάδρο μπαίνουν και οι ανατιμήσεις στην προμήθεια πρώτων υλών με τα άλευρα και το ηλιέλαιο να βρίσκονται στα ύψη ενώ έχουν αυξηθεί μεταφορικά και ασφάλιστρα.

Στην ερώτηση εάν η κατάσταση οδηγεί σε νέες αυξήσεις, οι αρτοποιοί αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα είναι αναπόφευκτο να δούμε ένα νέο κύμα ανατιμήσεων στο ψωμί και στα είδη αρτοποιίας.

Οι αρτοποιοί ζητούν να υπάρξει άμεση παρέμβαση πολιτείας για να καλυφθεί το κόστος με αύξηση της κρατικής επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια, μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα και ΦΠΑ στο 6%.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ