Η κλιματική αλλαγή είναι δημιούργημα όλων μας

Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από τότε που ήμουν μαθήτρια οι δάσκαλοί μας, μάς μιλούσαν για την κλιματική αλλαγή, για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και όλα αυτά τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν.

Ως ενήλικας πλέον συνεχίζω να ακούω παντού γύρω μου γι’ αυτή την ανάγκη της λήψης μέτρων. Σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται σύνοδοι των αρχηγών κρατών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και όλοι εκφράοζυν την ανησυχία τους γι’ αυτό που ζούμε και γι’ αυτό που έρχεται. Φτάσαμε πλέον η κλιματική αλλαγή, όπως επισημαίνουν τα μέλη της επιστημονικής μας κοινότητας, να αποτελεί κανονικότητα.

Τι συμβαίνει; Τι δεν κάναμε καλά όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί το μήνυμα δεν πέρασε σε όλους μας; Τι μας εμπόδισε να αλλάξουμε νοοτροπία και να υιοθετήσουμε μικρές, απλές καθημερινές συνήθειες που θα βοηθούσαν το περιβάλλον να ανασάνει; Από το να βάλουμε στην αυλή μας ένα δέντρο αντί να στρώσουμε τσιμέντο.

Να είμαστε πιο επιμελείς στην ανακύκλωση. Να αναγκάζουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να πράττουν αυτά που πρέπει ώστε να ζούμε σε ένα υγιές περιβάλλον.

Για να πετύχουμε κάποιο ορατό αποτέλεσμα πρέπει να κάνουμε μία επανάσταση σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε της ζωή μας και τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Να αγαπήσουμε πραγματικά τη ζωή και να φροντίζουμε για την προστασία της.

Πλέον οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μακριά μας και κάτι θεωρητικό. Είναι κάτι που βιώνουμε. Ζούμε πλημμύρες, πυρκαγιές, ακραίες θερμοκρασίες, ανεμοστρόβιλους. Βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού και όλα αυτά τα ζήσαμε μέσα σε λίγες ημέρες. Σε μία εποχή που η κανονικότητα υπαγόρευε να απολαμβάνουμε ένα ζεστό και ήπιο καλοκαιράκι. Αυτό φαίνεται ότι ανήκει πλέον στο παρελθόν. Χάθηκε μέσα στη δίνη των πολλών υποσχέσεων και εξαγγελιών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αυτό υπάρχει και η προσωπική ευθύνη του καθενός μας. Αρχίζουμε να προβληματιζόμαστε για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας μόνο όταν η απειλή αγγίζει την περιουσία μας. Από την άλλη η πολιτεία έχει να συμπληρώσει ακόμα πολλά κομμάτια του παζλ που αφορούν στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στη θεραπεία των πληγών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή είναι δημιούργημα όλων μας. Αν δεν το συνειδητοποιήσουμε δεν θα πάψουμε ποτέ να μετράμε πληγές.

 

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Η.Θεοδωροπουλος
Η.Θεοδωροπουλος
4 ημέρες πριν

Το CO2 έχει εντυπωθεί πλέον στη συλλογική συνείδηση ως ένα “κακό” αέριο. Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα.

Κατ αρχήν όλοι οι οργανισμοί είναι φτιαγμένοι απο Διοξειδιο του άνθρακα , εφόσον έχουμε να κάνουμε με ένα απο τα θεμελιώδη στοιχεία της ζωής. Όλοι οι άνθρωποι σε κάθε εκπνοή τους αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα. Το CΟ2 υπάρχει και εκπέμπεται απο δεκάδες λειτουργίες και μηχανισμούς της φύσης

Τα ηφαίστεια παράγουν περισσότερο CO2 κάθε χρόνο απο όλα τα εργοστάσια μαζί . Ακόμα περισσότερο προέρχεται απο τα ζώα , τη βλάστηση και τα βακτήρια που παράγουν περίπου 150 γιγατόνους CO2 ετησίως.

Η μεγαλύτερη πηγή όμως μακράν είναι οι ωκεανοί καθώς αποτελούν τη μεγαλύτερη δεξαμενή αποθήκευσης CO2 . Η ανθρωπογενής παραγωγή CO2 είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι σε σχέση με το CO2 που παράγεται απο τους μηχανισμούς του πλανήτη. 

Ποια είναι τα αέρια του θερμοκηπίου και ποιά η θέση του CO2 σε αυτά ;

 

Το CO2 κατέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό κάτω του 5% στο συνολικό ποσοστό των αέριων του θερμοκηπίου που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Το ποσοστό μάλιστα του C02 σε σχέση με τη συνολική ποσότητα αερίων στην ατμόσφαιρα είναι 0.054%

 

Έτσι λοιπόν έχουμε τους ωκεανούς όπου η διαδικασία της εξάτμισης του νερού μας δίνει το ισχυρότερο αέριο του θερμοκηπίου , τους υδρατμούς, το ποσοστό τους κυμαίνεται ,οποιαδήποτε εποχή του χρόνου , απο 36% μέχρι 72% των συνολικών αερίων του θερμοκηπίου , αν συμπεριληφθούν και τα σύννεφα αγγίζει το 90%.

 

Το CO2 είναι το κατά μακράν τρίτο αέριο. Αν αφαιρούταν η ανθρώπινη παραγωγή διοξειδίου θα είχαμε λιγότερο 3% του συνολικού CO2, άρα συνολικά ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για λιγότερο απο 1% του πιθανού δυναμικού όλων των αεριών θερμοκηπίου. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ