«Αθάνατοι θνητοί – Ωδή στον Βαγγέλη Παπαθανασίου» από τους Giorgia Fumanti και Αλέξανδρο Χάχαλη ΒΙΝΤΕΟ

Οι δύο καλλιτέχνες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουν τη μνήμη του αείμνηστου συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου

Παπαθανασίου

Δύο καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, η διαπρεπής υψίφωνος Giorgia Fumanti και ο καταξιωμένος συνθέτης Αλέξανδρος Χάχαλης, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουν δεόντως την μνήμη του αειμνήστου συνθέτου Βαγγέλη Παπαθανασίου και μας ταξιδεύουν με τις μοναδικές μελωδίες τους σε μία συναρπαστική διαδρομή στους γαλαξίες που τους ένωσαν στην μουσική τους πορεία!

Τον Αύγουστο 2022 έκαναν ένα ονειρικό ταξίδι, ένα τρέιλερ από τρεις υπέροχες συναυλίες στην Μονεμβασία, στο Άργος και στο Λουτράκι με συνθέσεις του Βαγγέλη και του Αλέξανδρου.

Η πρεμιέρα του βίντεο έγινε την 17η Μαΐου 2024, 2η επέτειο χωρίς τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό.

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Giorgia Fumanti πάντα εμπνεόταν από τη μουσική του Βαγγέλη και γι’ αυτό ηχογράφησε το άλμπουμ της Like a Dream πριν από λίγα χρόνια, το οποίο περιέχει 13 από τα σπουδαιότερα τραγούδια που έχει συνθέσει ο Βαγγέλης. Αυτά τα υπέροχα τραγούδια ερμηνεύονται από την καταπληκτική φωνή της Ιταλίδας τραγουδίστριας των κλασικών crossover Giorgia Fumanti.

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε με την Αγγλική Χορωδία Δωματίου που χρησιμοποιούσε συχνά ο Βαγγέλης, και ηχογραφήθηκε στο περίφημο Abbey Road Studios στο Λονδίνο.

Ο Αλέξανδρος Χαχάλης όταν στη Νέα Υόρκη σπούδαζε σύνθεση μουσικής, εμπνεύστηκε τόσο πολύ από την προσέγγιση του Βαγγέλη στη σύνθεση μέσω ηλεκτρονικών οργάνων που δημιούργησε ένα στούντιο γεμάτο συνθεσάιζερ και συνέθεσε το πρώτο του άλμπουμ «Antithesis».

Το 1983 ο Αλέξανδρος επισκέφτηκε για πρώτη φορά τον Βαγγέλη στο στούντιο του στο Λονδίνο, το Nemo, και του έπαιξε μερικές από τις συνθέσεις του, συγκεντρώνοντας θερμά σχόλια από τον μέντορά του.

Το 1985 οι ίδιες συνθέσεις, «Hypothesis», «Morbid Exaggeration» & «Antithesis» (το ομότιτλο κομμάτι), μετεδίδοντο πλάι στα έργα του Βαγγέλη, στο πρόγραμμα New Sounds του WNYC σε 42 Η.Π.Α., στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Ραδιόφωνο WQXR των Times της Νέας Υόρκης σε τακτική βάση και για πολλά χρόνια.

Ο Αλέξανδρος έχει εμφανιστεί σε δύο περιπτώσεις στη θέση τού Βαγγέλη Παπαθανασίου ο οποίος για προσωπικούς λόγους απεφάσισε να μην συμμετάσχει:  α) Στο Ευγενίδειο Πλανητάριο Αθηνών (2010) και β) στο Grande Auditorio de Tenerife, Santa Cruz, Κανάρια Νησιά, κατά τη διάρκεια του φημισμένου Φεστιβάλ Starmus (2014), προς τιμήν των θρυλικών αστροναυτών Neil Armstrong και Alexei Leonov ζωντανά στην Εθνική Τηλεόραση της Ισπανίας. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες αστροναύτες, επιστήμονες και καλλιτέχνες ήταν οι: Charles Duke, Walter Cunningham, Stephen Hawking, Garik Israelian, Richard Dawkins, Brian May, Rick Wakeman και πολλές άλλες εξαιρετικές στον τομέα τους προσωπικότητες.