ΑΒΕΞ: Απώλεια 12 εκατ. ευρώ ετησίως φοβάται η αγορά της Πάτρας

Τριβές στον Εμπορικό Σύλλογο Πάτρας για το σχεδιαζόμενο εμπορικό πάρκο στην πρώην ΑΒΕΞ και την αντίδραση που θα πρέπει να υπάρξει.

ΑΒΕΞ

Θέμα συζήτησης στον εμπορικό κόσμο της Πάτρας έχει γίνει το σχεδιαζόμενο εμπορικό πάρκο στην πρώην ΑΒΕΞ που αναπτύσσεται από την Ten Brinke και τον Ομιλο Fourlis, με τις εκτιμήσεις των μελετητών να κάνουν λόγο για 600.000 επισκέπτες τον χρόνο, όπως αποκάλυψε προχθές η «Π».

Ηδη η παράταξη της αντιπολίτευσης έχει προτείνει δύο φορές τη συζήτηση του θέματος στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, με το προεδρείο όμως να μην κάνει το αίτημα δεκτό μέχρι σήμερα και τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν αιχμές μεταξύ τους.

Ο επικεφαλής της «Εμπορικής Ανανέωσης» Γιάννης Ρούπας, αναφέρει στην «Π», ότι το σχεδιαζόμενο Εμπορικό Πάρκο αναδεικνύεται σε μείζον θέμα για τον κόσμο της αγοράς των Πατρών, καθώς η υψηλή επισκεψιμότητα σημαίνει έλλειψη χρημάτων από τα ταμεία των τοπικών καταστημάτων.

ΑΒΕΞ

Γιάννης Ρούπας

Όπως δήλωσε, «στη μελέτη που παρουσίασε η «Π», η επισκεψιμότητα θα αγγίξει τα 600.000 άτομα ετησίως. Αν υποθέσουμε ότι ο κάθε καταναλωτής θα δαπανά εντός του εμπορικού κέντρου το ελάχιστο 20 ευρώ, τότε μιλάμε για απώλεια 12.000.000 ευρώ ετησίως από την τοπική αγορά, που θα πηγαίνουν κυρίως σε ξένες πολυεθνικές». Πρόσθεσε ότι, «με δεδομένο ότι ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες και δεν είναι δυνατό να αποτραπεί η κατασκευή του εμπορικού πάρκου, η πρότασή του προς την διοίκηση του ΕΕΣΠ, ήταν να έρθει σε επαφή με την διαχειρίστρια εταιρεία και να διαπραγματευθεί την είσοδο πατρινών επιχειρήσεων στο mall. Εφόσον το εξασφάλιζε και αφού θα είχε μια εμπεριστατωμένη εικόνα, θα ενημέρωνε το σύνολο των μελών, έτσι ώστε να συμμετείχαν ως μισθωτές σε αυτό, όσοι το επιθυμούσαν».

Και κατέληξε ο κ. Ρούπας.«Με την συμμετοχή των πατρινών καταστημάτων, ένα μέρος του τζίρου θα παρέμενε στην τοπική αγορά και η ζημία θα περιοριζόταν». Πάντως, η πρότασή του, φαίνεται πως έχει απορριφθεί ασυζητητί.

ΑΒΕΞ

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Ο πρόεδρος του ΕΕΣΠ Κώστας Ζαφειρόπουλος δήλωσε στην «Π» ότι το θέμα που προτείνει ο κ. Ρούπας για συζήτηση, δεν υφίσταται καν ακόμα, καθώς η επένδυση βρίσκεται ακόμα «στα χαρτιά». Κυρίως όμως η άρνηση έγκειται σε άλλο λόγο: «Ο κ. Ρούπας μας ζητάει να πάμε και να διεκδικήσουμε θέσεις για πατρινές επιχειρήσεις σε αυτό το εμπορικό κέντρο. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τον κτηματομεσίτη κανενός.

Το μόνο που μπορούμε να πράξουμε και θα κάνουμε όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, είναι να ελέγξουμε αν θα γίνει κάποια παρέκκλιση των πολεοδομικών και άλλων όρων που προβλέπονται για την περιοχή» είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΑΤΡΑΣ:«ΟΧΙ» ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, τάχθηκε κατά της τροπολογίας που επιτρέπει προαιρετική λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου. Σε ανακοίνωση, τονίζει ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης αιφνιδιάζει τους μικρούς επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους, προκαλώντας αχρείαστη αναστάτωση στην αγορά.

Σημειώνεται πως, δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν ήδη καταργηθεί ως άχρηστες και αναποτελεσματικές, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που πλέον είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΑ
Αχαΐα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΤΡΩΝ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΗΛΑΔΑΚΗΣ