Αυγενάκης: Επιπλέον 26 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων

Ο υπουργός παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος.

αυγενάκης

«Ο ΕΛΓΑ αξιοποιεί τα δεδομένα των δηλώσεων ζημίας μέσω των πληροφοριακών του συστημάτων, και πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθούν επιπλέον 26 εκατ. ευρώ, στους παραγωγούς οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή μέχρι τώρα για τις ζημίες στις καλλιέργειές τους.

Συνολικά η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή, με 260 εκατ. ευρώ και αν απαιτηθούν κι άλλα, είναι έτοιμη να τα διαθέσει». Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, από το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα.

Ο υπουργός παρουσίασε παράλληλα το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και τη δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων, όπως επίσης και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του προγράμματος για τη στήριξη των παρακάρλιων περιοχών.

Επίσης αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα αποζημιώσεις, λέγοντας ότι «μέσω του ΕΛΓΑ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέβαλε στον ταχύτερο δυνατό χρόνο (18 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για δηλώσεις για τη ζωική παραγωγή και 25 μετά τη λήξη της προθεσμίας για τη φυτική παραγωγή) συνολικά 124 εκατ. ευρώ».

Μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης είπε ότι οι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών και κάθε παραγωγός που δεν ήταν υποχρεωμένος από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να ασφαλίσει την παραγωγή του, θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του γεωργικού αποθεματικού του 2023, μετά την ολοκλήρωση των προκαταβολών στους ασφαλισμένους στον Οργανισμό.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός τόνισε, ότι ο ΕΛΓΑ με την χρήση των διαθεσίμων του 2024, θα καταβάλλει προκαταβολή στους παραγωγούς των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες ζημιώθηκαν από τον παγετό της άνοιξης 2023, ύστερα από διάταξη που θα φέρει στη Βουλή.

Οι παραγωγοί των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον παγετό της άνοιξης 2023, θα λάβουν προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι την 22α Δεκεμβρίου 2023. Επίσης, ο κ. Αυγενάκης είπε ότι μετά από εντολή του, ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τον ομότιμο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστο Αυγουλά, θα αξιολογήσει το κόστος των δενδροκαλλιεργειών και άλλων πολυετών καλλιεργειών, για να αποζημιωθούν οι αγρότες για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου.

«Η διαδικασία αυτή πρόκειται να εξελιχθεί το συντομότερο δυνατόν και μέχρι την άνοιξη του 2024, τόσο για να συνταχθούν τα αναγκαία πορίσματα, όσο και για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής στην οποία θα καταθέσει την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένουμε μελέτη που θα αφορά την κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, γενικά, αδυνατούν να καλλιεργήσουν, λόγω της καταστροφής, τη γη τους», σημείωσε.

Όπως είπε, ανατίθεται -σύμφωνα και με τους κανονισμούς της ΕΕ- σε ανεξάρτητο μελετητή η σύνταξη σχεδίου (που θα μας παραδοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου), για τον καθορισμό των τιμών και την τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού οφέλους του προγράμματος. Επίσης σημείωσε, πως αμέσως μετά θα κατατεθεί αίτηση τροποποίησης του ΠΑΑ για την ενεργοποίηση του μεταβατικού μέτρου.

«Είναι κατανοητό ότι για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, για την ενίσχυση των παρακάρλιων περιοχών και γενικά όσων αδυνατούν να καλλιεργήσουν, που αποτελεί ειδικό πρόγραμμα, απαιτείται η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός και συμπλήρωσε:

«Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι.

Παράλληλα, σύμφωνα με το newsbeast, ο ΕΛΓΑ και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, εργάζονται εντατικά για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσω των οποίων -και σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς- οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το ΠΑΑ να αναπληρώσουν δωρεάν το ζωικό τους κεφάλαιο, σε εφαρμογή του μέτρου 5.2, ούτως ώστε να ενισχυθούν σημαντικά, για την επανεκκίνηση της κτηνοτροφικής παραγωγής».

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης διαβεβαίωσε τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, ότι «για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η αναγέννηση αυτού του πανέμορφου και παραγωγικού τόπου, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε».

 

Διαβάστε επίσης:

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Προθεσμία για την Παρασκευή πήρε ο δολοφόνος της 43χρονης

Δύο τα «χτυπήματα» σε ΑΤΜ στην Αιγιάλεια, ζήτησε «συγγνώμη» ο τράπερ

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό

Αχαΐα: Περιπλανιόταν επί ώρες, τον «πρόδωσε» η καρδιά του – Η επικοινωνία με συγγενικό πρόσωπο και η παρερμηνεία του «στίγματος»

Πάτρα: Απειλή για το ΠΓΝΠ η υπουργική απόφαση – Ζητήθηκαν 26 Πανεπιστημιακοί γιατροί, δόθηκαν 14