Μπάντα Δήμου Πατρέων: Διαμαρτυρίες και αντιπολιτευτική κριτική για τα «φάλτσα» 

Νίκος Παπαδημάτος, Γιώργος Ρώρος και Πέτρος Ψωμάς παίρνουν θέση απέναντι στη δημοτική Αρχή για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα της Μπάντας.

Μπάντα Δήμου Πατρέων: Διαμαρτυρίες και αντιπολιτευτική κριτική για τα «φάλτσα» 

Η επιστολή του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων δεκάδων μουσικών της Μπάντας του Δήμου Πατρέων και της ανάγκης έκτακτης χρηματοδότησης του Πολιτιστικού Οργανισμού προκάλεσε ένα νέο γύρο αντιδράσεων, τόσο από την πλευρά των μουσικών της Μπάντας, όσο και από τους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων.

Των Απόστολου Αναστασόπουλου, Παναγιώτη Ρηγόπουλου

Στην επιστολή του, ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων η δημοτική αρχή προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα που παρέλαβε. Κινήθηκε και κινείται με γνώμονα την εξασφάλιση μόνιμης δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους μουσικούς που συμμετέχουν στη Δημοτική Μουσική και τη διασφάλιση της πληρωμής τους. Ενώ παράλληλα, ζήτησε συνάντηση με τη Λίνα Μενδώνη για να της εκθέσει το σύνολο της δράσης του Πολιτιστικού Οργανισμού, απ’ όπου απορρέει η ανάγκη ικανοποίησης των αιτημάτων.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» αναζήτησε την πολιτική οπτική και θέση για το θέμα από δημοτικές παρατάξεις. Νίκος Παπαδημάτος, Γιώργος Ρώρος και Πέτρος Ψωμάς μίλησαν για το ζήτημα της μπάντας.

Μπάντα Δήμου Πατρέων: Διαμαρτυρίες και αντιπολιτευτική κριτική για τα «φάλτσα» 

>Ο Νίκος Παπαδημάτος τόνισε: «Το πρόβλημα ανεξάρτητα από τη στελέχωση, κουβαλιέται χρόνια. Παρά τις δεσμεύσεις ακόμα και όταν διεκδικούσε τη δημαρχία ο Κ. Πελετίδης, όχι μόνο δεν το έλυσε το θέμα ο Δήμαρχος αλλά το επέτεινε περισσότερο. Αλλες πόλεις έχουν δύο και τρεις δημοτικές μπάντες. Δεν είναι δυνατόν με μια μπάντα που ήταν πανελλήνιας εμβέλειας σε εμπειρία και προσφορά, τα μέλη της να είναι έρμαια και δέσμιοι του Δήμου της Πάτρας. Η μόνιμη διεκδίκηση χρημάτων για να πληρώνει από την κεντρική εξουσία και το υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο Δήμος θα πρέπει από τα κονδύλια του να πληρώνει την μπάντα και να διασφαλίζει την παρουσία σε εκδηλώσεις. Δεν μπορεί στους καθόλα συμπαθείς καλλιτέχνες της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων να εξασφαλίζει χρήματα και να βρίσκει παχυλότατες αμοιβές για ορισμένους και για την μπάντα του Δήμου να μην υπάρχουν χρήματα. Θα πρέπει να ξέρει ο κ. Πελετίδης και η δημοτική Αρχή, ότι η μπάντα του Δήμου έχει πολύχρονη ιστορία και κάποτε αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της πόλης μας».

Μπάντα Δήμου Πατρέων: Διαμαρτυρίες και αντιπολιτευτική κριτική για τα «φάλτσα» 

 

>Ο Γιώργος Ρώρος από την πλευρά του επισημαίνει: «Πως είναι δυνατόν πάντα να φταίνε οι άλλοι και να μας λείπουν χρήματα, ενώ άλλοι δήμοι λειτουργούν κανονικά τις μπάντες τους. Επί 8 χρόνια ο Κ. Πελετίδης διοικεί το Δήμο, θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί υποδομές. Εμείς έχουμε υποδείξει τρόπους και λύσεις για τη λειτουργία της μπάντας του Δήμου. Η πόλη μας, η Πάτρα, εξακολουθεί να αδυνατεί να εξασφαλίσει το εργασιακό μέλλον των 37 μουσικών της Δημοτική Μπάντας. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή ακολουθεί την τακτική του Πόντιου Πιλάτου με επιστολές προς την κ. Μενδώνη, κάτι που δεν είναι πάντα σοφό και προ πάντων αποτελεσματικό, δεν λύνει το πρόβλημα. Πρόσφατα είδαμε τη φιλαρμονική των Λεχαινών με 50 μουσικούς, είδαμε στο Μεσολόγγι μπάντες από όλη τη χώρα, είδαμε στη Ναύπακτο τις εκδηλώσεις του Επιταφίου. Πώς είναι δυνατόν αυτές οι μικρότερες πόλεις να συντηρούν και να παίζουν πρωταγωνιστικό, δημιουργικό ρόλο ενώ εμείς αποτυγχάνουμε; Να σταματήσει τον εμπαιγμό, την ιδιότυπη ομηρία των μουσικών και να δοθεί εδώ και τώρα οριστική λύση».

Μπάντα Δήμου Πατρέων: Διαμαρτυρίες και αντιπολιτευτική κριτική για τα «φάλτσα» 

>Ο Πέτρος Ψωμάς αναφέρει για το θέμα: «Βρέθηκα στο Μεσολόγγι για τις γιορτές της Εξόδου όπου πήγαν και παρέλασαν μπάντες από πολλές πόλεις της Ελλάδας. Εντυπωσιακές και μουσικά και εμφανισιακά και σαν οργάνωση. Αξίες εκπροσωπήσεις πόλεων που ανέδειξαν την ντροπή για την Πάτρα που δεν εκπροσωπήθηκε. Οποίος κι αν ευθύνεται, δεν γίνεται να μην ανήκει μέρος της ευθύνης στη δημοτική αρχή. Χρειάζεται συνεργασία για τη δημιουργηθεί μια μπάντα και μια μπαντίνα του επιπέδου που αρμόζει στην πόλη. Η μπάντα της Πάτρας ήταν συνυφασμένη με πολιτιστική και κοινωνική κουλτούρα της πόλης. Η έλλειψή της είναι εμφανής τις μέρες που θα έπρεπε να παιανίζει σε γιορτές και εκδηλώσεις».

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ

Ενταση και διαξιφισμοί χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας των μουσικών της Δημοτικής Μουσικής με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη στο Δημαρχείο.

Οι μουσικοί βρέθηκαν από νωρίς στην οδό Μαιζώνος, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν, με στόχο την επαναλειτουργία της Μπάντας και την προκήρυξη σταθερών θέσεων εργασίας για τα μέλη της.

Οι επαγγελματίες μουσικοί του συνόλου, το οποίο εδώ και χρόνια παραμένει υποστελεχωμένο και απαξιωμένο, διαμαρτύρονται για την αντιμετώπιση που έχουν από τη δημοτική αρχή και την εγκαλούν για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεών της.

Από την πλευρά του ο κ. Πελετίδης, μόλις πριν από λίγες ημέρες απέστειλε επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μέσω της οποίας θίγει το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων των δεκάδων μουσικών της Μπάντας του Δήμου Πατρέων και της ανάγκης έκτακτης χρηματοδότησης του Πολιτιστικού Οργανισμού για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της.

Στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπία των μουσικών με τον δήμαρχο στο γραφείο του, τα πνεύματα κάποια στιγμή οξύνθηκαν, όταν η συζήτηση εστιάστηκε στο ύψος των νέων συμφωνητικών που θα κληθούν να υπογράψουν για την συνεργασία τους με την Μπάντα.

Ο κ. Πελετίδης επικαλέστηκε οικονομική ένδεια του Δήμου, ενώ οι μουσικοί τού αντέτειναν αποφάσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ που έχουν ληφθεί από τον Πολιτιστικό Οργανισμό για αναθέσεις, Φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Δεν γίνεται κ. δήμαρχε να δαπανάτε για το Φεστιβάλ Γλυπτικής, διάρκειας ενός μήνα, 107.000 ευρώ και για εμάς να μην έχετε ποτέ χρήματα και να ρίχνετε μονίμως τις ευθύνες στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια. Νιώθουμε ότι μας κοροϊδεύετε συνεχώς».

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν τη συνάντησή τους, με τον κ. Πελετίδη να δεσμεύεται ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατό περιθώριο και με τους μουσικούς να επιφυλάσσονται για τη στάση που θα κρατήσουν, αφού πρώτα μελετήσουν την πρόταση της δημοτικής αρχής για τα νέα συμφωνητικά συνεργασίας.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ