#BookClub: 6 βιβλία του Booktok που αξίζουν

Το Booktok αποτελεί σήμερα ένα από τα ισχυρότερα «όπλα» της βιομηχανίας του βιβλίου.

daisy-jones-booktok Οι πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής μεταφοράς του Daisy Jones & The Six και η συγγραφέας, Taylor Jenkins Reid

Μιας που με τον ανάδρομο Ερμή μπορούμε να ρίξουμε για λίγο τους ρυθμούς και να μην είμαστε διαρκώς σε πανικό, είναι μία καλή ευκαιρία να μείνουμε και λίγο στο κουκούλι μας, διαβάζοντας και απολαμβάνοντας αγαπημένα βιβλία. Και ορισμένα από αυτά έχουν ιδιαίτερη «πέραση» στο Booktok.

Τι είναι το Booktok;

Είναι αυτό που μπορεί να φαντάζεσαι: ο συνδυασμός των λέξεων book που σημαίνει βιβλίο και TikTok που είναι φυσικά, η γνωστή και μη εξαιρετέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι μία πραγματικά τεράστια κοινότητα ανθρώπων που αγαπούν τα βιβλία, παρουσιάζοντας τα αγαπημένα τους, εκείνα που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον, όσα τους προκάλεσαν τα εντονότερα συναισθήματα και εκείνα που άφησαν πίσω τους ανεξίτηλο το σημάδι τους.

Στην πραγματικότητα, το Booktok έχει φέρει κοντά στην ανάγνωση ένα σαφώς νεαρότερο ηλικιακό target group, έχει διαλύσει αρκετές απαρχαιωμένες αντιλήψεις για το προφίλ του αναγνώστη και φυσικά, αποτελεί μία κινητή συνθήκη διαφήμισης και μαζικής επιρροής στις πωλήσεις των βιβλίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

via GIPHY

Πολλά είναι τα βιβλία τα οποία στην πραγματικότητα, φτάνουν στην εμπορική τους επιτυχία ακριβώς επειδή για κάποιον λόγο η Booktok κοινότητα τα λάτρεψε και τα προμόταρε non-stop, από στόμα σε στόμα και τελείως οργανικά. Και ευτυχώς, ακόμα και οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι το κατάλαβαν αρκετά νωρίς αυτό, κάνοντας με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς τις μεταφράσεις σε viral βιβλία.

Εν ολίγοις, το Booktok αποτελεί σήμερα ένα από τα ισχυρότερα «όπλα» της βιομηχανίας του βιβλίου. Μεγαλύτερη επίδραση, περισσότερη διαφήμιση, υψηλότερες πωλήσεις.

Ποια είναι τα καλύτερα βιβλία του Booktok;

Η αλήθεια είναι, πως πραγματικά πολλά βιβλία έχουν αποκτήσει hype στο Booktok, όπως για παράδειγμα το «The Love Hypothesis», αλλιώς «Το Θεώρημα της Αγάπης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Προσωπικά για μένα, αυτό ήταν ίσως το πρώτο βιβλίο που το Booktok με επηρέασε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να το αγοράσω άμεσα και πριν καν μεταφραστεί, όμως προφανώς, υπάρχουν και επιλογές που μπορεί να είναι viral, χωρίς να αξίζουν απαραίτητα τον χρόνο σου. Για μένα αυτό ήταν το «The Love Hypothesis», σόρι νοτ σόρι!

Δες μία σύντομη λίστα των βιβλίων που κυριαρχούν στο Booktok:

 • Τελειώνει με Εμάς, Colleen Hoover
 • Το Θεώρημα της Αγάπης, Ali Hazelwood
 • Το Τραγούδι του Αχιλλέα, Madeline Miller
 • Άνθρωποι που αγαπούν τα βιβλία, Emily Henry (μαζί με το Beach Read)
 • Κανονικοί Άνθρωποι, Sally Rooney
 • Η Σιωπηλή Ασθενής, Alex Michaelides
 • Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη, Matt Heig
 • Όλη η σειρά ACOTAR της Sarah J.Maas
 • Η σειρά των Twisted βιβλίων της Ana Huang
 • The Secret History, Donna Tartt
 • Οι Εφτά Σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο, Taylor Jenkins Reid
 • Heartstopper, Alice Oseman
 • The Spanish Love Deception, Elena Armas
 • Η σειρά Shatter Me της Tahereh Mafi
 • The Cruel Prince, Holly Black
 • Six of Crows, Leigh Bardugo
 • I’m Glad My Mom Died, Jennette McCurdy
normal-people

Στιγμιότυπο από την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου της Sally Rooney, Normal People

Και θα μπορούσα πραγματικά να σου δώσω άλλες τόσες και ατελείωτες επιλογές, όμως τουλάχιστον πήρες μία πολύ βασική ιδέα.

Ποια βιβλία του Booktok αξίζουν;

Ακόμα και μέσα στο Booktok, έχει σημασία σε ποια πλευρά βρίσκεσαι, γιατί αντίστοιχα βλέπεις και το ανάλογο περιεχόμενο. Για παράδειγμα, εμένα διαρκώς έρχονται μπροστά μου στην πλειοψηφία βίντεο με romance και dark romance επιλογές, όμως από όσα έχω διαβάσει, θα σου δώσω εκείνα που πραγματικά αξίζουν τόσο τον χρόνο όσο και την επένδυσή σου.

Book Lovers / Beach Read

Προσκυνώ το έδαφος που πατά η Emily Henry και το Book Lovers συγκεκριμένα, θα το βρεις μεταφρασμένο ως «Άνθρωποι που αγαπούν τα βιβλία» από τις εκδόσεις Διόπτρα.

emily-book-lovers-booktok

Η συγγραφέας, Emily Henry και ένα από τα εξώφυλλα του Book Lovers

Twisted Love / Games / Hate / Lies

Όλη η σειρά της Ana Huang είναι viral για κάποιον λόγο, γιατί είναι απίστευτα εθιστικά και τα τέσσερα βιβλία, με προσωπικό αγαπημένο μου το Twisted Hate. Η Ana έχει ξεκινήσει ήδη καινούρια σειρά που θα περιλαμβάνει 7 βιβλία με αντίστοιχο περιεχόμενο, ενώ η Twisted σειρά έχει αρχίσει να μεταφράζεται από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Επίλεξέ την εάν είσαι οκ με ερωτικές σκηνές μέσα στα βιβλία που διαβάζεις.

Normal People

Ακόμα και τηλεφωνικό κατάλογο να έγραφε η Sally Rooney, θα έμενα και πάλι με το στόμα ανοιχτό. Το ταλέντο της και ο τρόπος με τον οποίο μοιράζεται τις ιστορίες της, είναι τουλάχιστον iconic. Κυκλοφορεί μεταφρασμένο από τις εκδόσεις Πατάκη ως «Κανονικοί Άνθρωποι».

The Seven Husbands of Evelyn Hugo / Daisy Jones & The Six

Είμαι φαν, είμαι ξεκάθαρα φαν της Taylor Jenkins Reid και μέχρι σήμερα δεν έχω βρει ούτε ένα της βιβλίο να με απογοητεύσει. Όμως «Οι Εφτά Σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο» (που θα μεταφερθεί και στο Netfilx), είναι αξεπέραστο βιβλίο και το βρίσκεις από τις εκδόσεις Αίολος. Όπως επίσης και το masterpiece που λέγεται «Daisy Jones & The Six».

evelyn-hugo

Το εξώφυλλο από το βιβλίο Οι Εφτά Σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο

It Ends With Us / Ugly Love / Reminders of Him / All Your Perfects / Verity

Αυτά είναι ουσιαστικά τα βιβλία της Colleen Hoover που προσωπικά έχω απολαύσει, γιατί θεωρώ πως ό,τι δείχνει η Colleen ή θα σε ξετρελαίνει ή θα είναι εξαιρετικά μέτριο. Έχω κάποια θεματάκια μαζί της και πολλοί την κατηγορούν ότι στην πραγματικότητα δεν αξίζει το hype της, όμως στην ουσία η γραφή της είναι ό,τι πιο mainstream και ευκολοδιάβαστο έχει υπάρξει ποτέ. Προσοχή στο «Τελειώνει με Εμάς» λόγω του περιεχομένου του. Ψάξε τις διαθέσιμες μεταφράσεις των βιβλίων στις εκδόσεις Διόπτρα.

Things We Never Got Over / Things We Hide From The Light

Ήμουν επιφυλακτική με τη Lucy Score, όμως πριν από λίγες ημέρες τελείωσα το δεύτερο βιβλίο της Knockemout σειράς και πραγματικά… δεν περνάνε οι μήνες γρήγορα, για να φτάσει στα χέρια μου το τρίτο και τελευταίο βιβλίο. Μεταφρασμένο από τις εκδόσεις Ψυχογιός θα βρεις προσωρινά το «Όσα Ποτέ Δεν Ξεπεράσαμε» και σε λίγες ημέρες, έρχεται και το δεύτερο.

Επίσης, στα πολύ αγαπημένα μου ανήκουν τα: Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη (εκδ.Ψυχογιός), Η Σιωπηλή Ασθενής (εκδ.Διόπτρα), καθώς και η σειρά Dreamland Billionaires της Lauren Asher που έχει αρχίσει να μεταφράζεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ξεκίνα από αυτά και θα σου ετοιμάσω σύντομα και part 2!

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ