Μπούρας: Η υψηλή αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Πατρών – Η θέση του στον πανελλαδικό χάρτη και η χρηματοδότηση

Το ΑΕΙ Πατρών έλαβε υψηλή θέση, πανελλαδικά , για την αριστεία στην έρευνα, τις επιδόσεις του επιστημονικού του προσωπικού, τη διασύνδεση με την κοινωνία και την αγορά εργασίας και χρηματοδοτείται με 9,5 εκατ €

Μπούρας: Η υψηλή αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Πατρών - Η θέση του στον πανελλαδικό χάρτη και η χρηματοδότηση

Στην τρίτη θέση της αξιολόγησης από το Ανώτατο Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αξιολόγηση με την οποία κατακτά την τρίτη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας.

«Κερδίσαμε την τρίτη μεγαλύτερη χρηματοδότηση χάρη στην προσπάθεια που έκανε σύσσωμη η ακαδημαϊκή μας κοινότητα. Κι αυτό αφορά τους διδάσκοντες, τους φοιτητές μας, τον διοικητικό μας μηχανισμό και όλους τους θεσμούς του πανεπιστημίου που εργάζονται για την επίτευξη των στόχων που έχουμε βάλει» μας είπε στην «Πελοπόννησο» ο πρύτανης, Χρήστος Μπούρας.

Πώς μεταφράζεται η χρηματοδότηση αυτή; «Το πανεπιστήμιό μας θα πάρει 9,5 εκατομμύρια ευρώ για την τρέχουσα χρονιά. Το ποσό αυτό είναι καρπός του παραγόμενου έργου στο πανεπιστήμιό μας» εξηγεί ο κ. Μπούρας.

Μπούρας: Η υψηλή αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Πατρών - Η θέση του στον πανελλαδικό χάρτη και η χρηματοδότηση

Χρήστος Μπούρας

Οπως έγραφε χθες η εφημερίδα «Πελοπόννησος», η τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ αυξήθηκε κατά 29% από το 2019, από 90,78 σε 117,12 εκ. ευρώ. «Προκειμένου να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες τους και να ανταποκριθούν στις νέες τους αρμοδιότητες. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δίνεται αυξημένη τακτική επιχορήγηση, επιπλέον της έκτακτης χρηματοδότησης που επίσης βαίνει αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η απόφαση κατανομής που υπεγράφη από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, κατόπιν εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘAΑΕ), λαμβάνεται βάσει:

α. αντικειμενικών κριτηρίων ως προς το 80% της επιχορήγησης και

β. αξιολόγησης με ποιοτικά κριτήρια και δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων για το υπόλοιπο 20% της επιχορήγησης.

Μπούρας: Η υψηλή αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Πατρών - Η θέση του στον πανελλαδικό χάρτη και η χρηματοδότηση

Η προτεινόμενη κατανομή χρηματοδότησης στα ΑΕΙ για το 2023 με βάση τα κριτήρια που αξιολογήθηκαν από το Ανώτατο Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης

Υπενθυμίζεται ότι πριν το 2020 και την ψήφιση σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η κατανομή της τακτικής χρηματοδότησης γινόταν κατά την αυθαίρετη κρίση του εκάστοτε υπουργού Παιδείας.

Το σύνολο των κριτηρίων και των δεικτών ποιότητας και επιτευγμάτων που συμπληρώθηκαν από τα ΑΕΙ, εντάσσονται σε πέντε ενότητες ως εξής:

Α. Συνεχής βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του ΑΕΙ (ενότητα υποχρεωτική για όλους),

Β. Αριστεία στην έρευνα και επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού (επελέγη από 15 στα 23 ΑΕΙ),

Γ. Διασύνδεση με την κοινωνία την αγορά εργασίας και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης (επελέγη από 12 στα 23 ΑΕΙ),

Δ. Διεθνοποίηση (επελέγη από 12 στα 23 ΑΕΙ),

Ε. Ποιότητα πανεπιστημιακού περιβάλλοντος (επελέγη από 7 στα 23 ΑΕΙ).

Το Πανεπιστήμιο Πατρών επέλεξε για την αξιολόγησή του, εκτός από το Α’ που είναι υποχρεωτικό, το Β΄και το Γ’.

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ