Χαμάς: Το σύστημα Υγείας μπορεί να καταρρεύσει σε λίγες ώρες

Νεκροί και τραυματίες από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

χαμάς,σύστημα υγείας,λωρίδα της γάζας (Photo by AFP)

Δραματικές είναι οι εκκλήσεις της Χαμάς, που προειδοποιεί ότι το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ενδέχεται να καταρρεύσει ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες, αν δεν υπάρξει προμήθεια σε καύσιμα προκειμένου να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων.

«Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την κατάρρευση του συστήματος υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ως αποτέλεσμα της αποτυχίας να έρθουν τα καύσιμα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των γεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας στα νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα και τους εργαζόμενους στις μεταφορές» ανέφερε το υπουργείο, όπως μετέδωσε το Al Jazeera.

Μέχρι στιγμής, μόλις το 1/3 από τα 36 νοσοκομεία και κέντρα πρωτοβαθμιακής υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας λειτουργούν. Όλα αντιμετωπίζουν οξείες ελλείψεις σε φάρμακα, βασικά ιατρικά είδη, καύσιμα και ανθρώπινο δυναμικό.

Νεκροί και τραυματίες από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Κάτοικοι και γιατροί δηλώνουν στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας σειράς ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαπαλίγια, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν έχουν καταφέρει να στείλουν ομάδες σε ορισμένες από τις βομβαρδισμένες περιοχές, λόγω της έντασης των ισραηλινών βομβαρδισμών. Ωστόσο διαθέτουν αναφορές για θανάτους.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, τα ισραηλινά άρματα μάχης μπήκαν πιο μέσα στην Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα, πλήττοντας το κέντρο του προσφυγικού καταυλισμού με βλήματα αρμάτων μάχης. Την ίδια ώρα, από την επίθεση από αέρος, καταστράφηκαν πολλά σπίτια.

Με πληροφορίες από το protothema, τα τανκς προσπαθούσαν να προχωρήσουν προς την καρδιά του καταυλισμού, του μεγαλύτερου από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας, μετέδωσε το Reuters. Τα ισραηλινά στρατεύματα, αναφέρουν οι πληροφορίες, ανάγκασαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους που φιλοξενούνται σε καταφύγια να φύγουν.

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, οι ισραηλινές δυνάμεις κάνουν αεροπορικές επιδρομές σε ασθενοφόρα που προσπαθούν να προσεγγίσουν τραυματίες, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πλήττουν πολυσύχναστες, κατοικημένες περιοχές εντός του προσφυγικού καταυλισμού.

Την ίδια ώρα ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε στο Associated Press ότι το Κάιρο έχει προβεί σε διαμαρτυρίες προς το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει θέσει σε υψηλό κίνδυνο τη συνθήκη ειρήνης του 1979 με το Ισραήλ, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της περιφερειακής σταθερότητας.

 

Διαβάστε επίσης:

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται οι σαρωτές πινακίδων σε διόδια, λιμάνια και εθνικές οδούς

Μητσοτάκης: Προκλητική, παράνομη και ανεπίτρεπτη η στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας

Αχαΐα: Σύλληψη αλλοδαπού για βιασμό 62χρονης στα Νιφορέικα

Έρχονται αυξήσεις σε 400 φάρμακα, ποια αφορούν, πόσο θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς

Βόρεια Μακεδονία: Άκυρη η ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop