Χατζηδάκης για Τέμπη και ΟΣΕ: «Δεν τα καταφέραμε και ως πολιτικό σύστημα και ως ΝΔ.. Χρειάζεται εξυγίανση»

Μιλώντας στο δυστύχημα στα Τέμπη, που έχει βυθίσει στο πένθος την Ελλάδα ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε «όποιες αφηγήσεις και να υπάρξουν, η τραγωδία είναι εκεί και επισκιάζει τα πάντα».

Χατζηδάκη

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Τρίτη (21/3), για το δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και τον ΟΣΕ. «Η τραγωδία είναι εκεί και επισκιάζει τα πάντα» επεσήμανε μιλώντας για τη σύγκρουση των τρένων.

«Ο ΟΣΕ ήταν και παραμένει μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να τον εξυγιάνεις ως δημόσιο οργανισμό και μέχρι στιγμής δεν τα καταφέραμε και ως πολιτικό σύστημα και ως ΝΔ», ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100.3, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

«Είναι μία σκυταλοδρομία, στην οποία, εάν όλοι οι δρομείς δεν τρέξουν δεν υπάρχει στο τέλος αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Κωστής Χαζηδάκης ανέφερε ότι εκτός από την τηλεδιοίκηση, «υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμάται: η διοικητική και εργασιακή κουλτούρα στον ΟΣΕ. Εκεί είναι οι ευθύνες και εκεί χρειάζεται παρέμβαση».

«Αυτό που έχει ανάγκη ο ΟΣΕ στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο τα σύγχρονα συστήματα, αλλά και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων, όπως το αυστηρό management και ο αυστηρός σχεδιασμός όλου του συστήματος ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει (ο ΟΣΕ) το παράδειγμα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΟΛΠ ακόμη και του ΜΕΤΡΌ της Αθήνας, παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να υπάρχουν» σημείωσε.

Μιλώντας στο δυστύχημα στα Τέμπη, που έχει βυθίσει στο πένθος την Ελλάδα ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε «όποιες αφηγήσεις και να υπάρξουν, η τραγωδία είναι εκεί και επισκιάζει τα πάντα».

«Η κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της. Δεν κομπάζουμε για αυτό. Ήταν αυτονόητο. Από την άλλη πλευρά όμως δεν βλέπουμε αντίστοιχο πνεύμα» συμπλήρωσε. «Πάντως αν ψάξει κανείς για το αλάθητο, το έχει ο πάπας και ο ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε.

«Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έκανε το αυτονόητο»
Εστιάζοντας στη στάση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή αλλά και την απόφασή του να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια, ο υπουργός ανέφερε ότι αναμφίβολα θα πρέπει να αναγνωριστεί η απόφαση του κ. Καραμανλή να παραιτηθεί.

«Το αυτονόητο έκανε αλλά δεν είναι σύνηθες στην Ελλάδα. Τοποθετήθηκε εχθές ο κ. Καραμανλής, θα ακολουθήσουν συζητήσεις και στο τέλος θα ληφθούν και από τον πρωθυπουργό και από τον πρώην υπουργό οι αποφάσεις που θα είναι οι σωστές» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενος στην κριτική που έχει δεχθεί μέχρι τώρα ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Κωστής Χαζηδάκης τόνισε ότι «όσο λάθος είναι η αδιαφορία και η πολιτική παχυδερμία, άλλο τόσο λάθος είναι και η ανθρωποφαγία. Κάποια στιγμή πρέπει να βρούμε το σωστό μέτρο».

Για τα εργασιακά, και στο ερώτημα γιατί να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επί του κατώτατου μισθού και να αποφασίζει ο υπουργός επ’ αυτού, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε «ο δικό μας σύστημα που είναι, ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται από το κράτος, είναι το σύστημα που διευρύνθηκε από την πρόσφατη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους κατώτατους μισθούς στην Ευρώπη».

«Το δικό μας σύστημα είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί μνημονίων, στη συνέχεια η ΕΕ το πρότεινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τελικά υιοθετήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτός όμως από αυτό, κανείς δεν εμποδίζει ούτε τους εργοδότες ούτε τους εργαζόμενους – όχι μόνο στο πλαίσιο των κλαδικών συμβάσεων, αυτό είναι αυτονόητο – να έρθουν εάν συμφωνούν και να δώσουν κάτι παραπάνω» σημείωσε κλείνοντας.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop