Χατζηδάκης: «Με συγκεκριμένα βήματα, χωρίς πολλές φωνές, ενισχύουμε τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας»
Αναφορές σε εξωτερική πολιτική, άμυνα, ενεργειακές συμφωνίες και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη συζήτηση στη Νίσυρο
Στις πρωτοβουλίες που, όπως είπε, ενισχύουν το διεθνές προφίλ της χώρας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον δημοσιογράφο Αθανάσιο Έλλις, στο πλαίσιο των «Διαλόγων της Νισύρου 2025».
Με φόντο και τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang στη Ρόδο, ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε στη σημασία της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στη στρατηγική ενεργειακή συνεργασία με τη Chevron για έρευνες νοτίως της Κρήτης.
«Υποτίθεται ότι εκεί ισχύει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο», σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η συμφωνία με τη Chevron είναι «μια απτή απάντηση» στην τουρκική προκλητικότητα.
Αναφορικά με τη Λιβύη, χαρακτήρισε την κατάσταση «προβληματική και χαοτική», αλλά σημείωσε πως «παρά το μνημόνιο με την Τουρκία, πετύχαμε συμφωνία με τη Chevron, ενώ οι Λίβυοι έχουν παραμείνει στη μέση γραμμή όσον αφορά τις θαλάσσιες έρευνες».
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι «ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός είναι σημαντικό βήμα», ενώ σχετικά με τη Μονή Σινά, ξεκαθάρισε ότι «δεν αλλάζει τίποτα στον χαρακτήρα της, υπάρχει απόλυτος σεβασμός από την αιγυπτιακή πλευρά».
Αναφορά στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στάθηκε και στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας λόγο για «αυτοκριτική» και εξηγώντας πως η κυβέρνηση αποφάσισε την απορρόφηση του οργανισμού από την ΑΑΔΕ, ενώ ανακοίνωσε και τη συμμετοχή της Οικονομικής Αστυνομίας στην εξέταση των υποθέσεων.
«Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε.
Μήνυμα στην Άγκυρα για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι στόχος της Ελλάδας παραμένει η πολιτική ειρηνικής συνύπαρξης, «πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», προσθέτοντας ωστόσο: «Το τανγκό θέλει δύο. Παραμένουμε σταθεροί στη λογική των ήρεμων νερών».
Κλείνοντας, υπογράμμισε πως «η καλύτερη θωράκιση της άμυνας της χώρας είναι η πρόοδος της οικονομίας».
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Δεκαπενταύγουστος 2026: Πόσο αυξάνεται το μεροκάματο το Σάββατο
Η Meta παραδέχεται παραβίαση από AI μοντέλο της
Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Οβρυά ΦΩΤΟ
Τουρισμός για Ολους 2026: Τα SOS για να κερδίσετε το voucher διακοπών
Το Minecraft έρχεται στο Nintendo Switch 2 όπως δεν το έχετε ξαναδεί
Η εορτή της Μεταμόρφωσης στον Ψαθόπυργο ΦΩΤΟ
Δεν ανοίγει η μπάρα στα διόδια με το e-pass ενώ έχει χρήματα «μέσα»;
Η Google ΑΙ ο Hassabis και η δήλωση για την θεραπεία του καρκίνου που εξηγεί τις αλλαγές στην κορυφή
