Χορευτικός Όμιλος Αιγίου: Εκδηλώσεις, δράσεις αλλά και ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Δείτε τις δράσεις που θα ακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα.

Όμιλος

Από τον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου, ανακοινώνονται τα εξής:

Ο Πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου κ. Γ. Νικολόπουλος και οι χορευτές Ε. Δημουλάς & Σ. Αναγνωστοπούλου (μέλη της νεολαίας του Cioff) βρέθηκαν στη Σαλαμίνα στις 2 & 3/12/23 όπου πήραν μέρος στο Πολιτιστικό Διήμερο που οργάνωσε το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF, μέλος του οποίου είναι και ο ΧΟΑ, υπό την Αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αφιερωμένο στην 20η Επέτειο της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Το πρόγραμμα του διημέρου περιλάμβανε Ημερίδα με τίτλο «Ο ρόλος και η συμβολή των πολιτιστικών Φορέων στη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρακτικές, σκέψεις και προβληματισμοί», η οποία αναπτύχθηκε σε δύο μέρη. Στο 1ο  παρουσιάστηκε ο ρόλος φορέων και οργανισμών στην εφαρμογή της Σύμβασης και στο 2ο παρουσιάστηκαν στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εγγεγραμμένα στο Εθνικό Ευρετήριο από κοινότητες και φορείς που είναι Μέλη του CIOFF Ελλάδος.

Προσκεκλημένοι εισηγητές στο 1ο μέρος, ήταν Εκπρόσωποι Φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που σχετίζονται με την Σύμβασης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μέλη της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, η κ. Μ. Φακιολά από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, η κ. Ζ. Μάργαρη από το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η κ. Α. Δασκαλάκη από το Λύκειον των Ελληνίδων, η κ. Θ. Μαρούτση από τον Οργανισμό Heritage M. O. και ο κ. J. P. Mariot από τον διεθνή CIOFF.

Στο 2ο μέρος, παρουσιάστηκαν τα εξής στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το «Έθιμο Κοσί» από τους Ν. Επιβάτες Θεσσαλονίκης το οποίο παρουσίασε η κ. Ζ. Ζαχαριάδου Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νέοι Επιβάτες», οι «Μπαντίδοι και Γαϊτανάκι» από την Άρτα τα οποία παρουσίασε ο κ. Ν. Λιόντος από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτης «ο Σκουφάς», το έθιμο «Σάγια» από τη Νέα Καρβάλη Καβάλας, με εισηγητή τον κ. Κ. Ιωσηφίδη Προέδρου του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών «Η Ναζιανζός» και της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης και τέλος το έθιμο «Καμήλες και Ντιβιτζίδες» από τη Φιλιππούπολη Λάρισας από τον κ. Σ. Δελαρούδη, Προέδρου της Μορφωτικής Εξωραϊστικής Λέσχης Φιλιππούπολης Λάρισας. Τον συντονισμό της Ημερίδας είχε η κ. Σ. Δούκα, καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ και Αντιπρόεδρος του CIOFF Ελλάδος. Εν συνεχεία, το Διήμερο περιλάμβανε Γενικές Συνελεύσεις των Μελών του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος CIOFF στην οποία συμμετείχαν περίπου 50 άτομα, εκπρόσωποι σωματείων και μέλη του CIOFF από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

– Ημερίδα  της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας

Η αντιπρόεδρος του ΧΟΑ κ. Α. Δουδούμη εκπροσώπησε τον όμιλό μας, που αποτελεί μέλος της ΟΣΑ, στην άκρως επίκαιρη ημερίδα της Ο.Σ.Α. με αφορμή τη διεθνή ημέρα εθελοντισμού, με θέμα «εθελοντισμός ως μέσο αυτοβελτίωσης» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4/12 στο πολιτιστικό κέντρο «Αλ. Μέγαρης». Πληροφορίες στην ΟΣΑ (https://omsilaig.gr).

– Στολισμός Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μηνός ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην αίθουσα του ομίλου από  τις κυρίες του Δ.Σ. του Ομίλου.

– Προσεχείς Δράσεις

Το Δ.Σ. και οι χοροδιδάσκαλοι του Ομίλου μας έχουν ετοιμάσει για τα μέλη και τους φίλους του Ομίλου ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για τους επόμενους μήνες, που ξεκινά με κάλαντα από μικρούς χορευτές, συνεχίζεται με θεματικές επισκέψεις και ταξίδια σε δρώμενα, την κοπή της βασιλόπιτας με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τους μικρούς μας χορευτές, το γλέντι των ενηλίκων με ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα και μια θεματική παράσταση.

Όμιλος

 

Όμιλος

 

Όμιλος

 

Όμιλος