Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέταρτη ημέρα πτώσης, εβδομαδιαία βουτιά 4% για τις τράπεζες
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες στις 2.449,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 4% σε εβδομαδιαία βάση
Με ήπιες απώλειες ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να διατηρούν οριακά το προβάδισμα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε την Παρασκευή 26 Ιουνίου κατά 2,33 μονάδες ή 0,1% και έκλεισε στις 2.449,29 μονάδες. Η αγορά κινήθηκε σε εύρος περίπου 15 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 2.438,97 μονάδες και υψηλό τις 2.454,01 μονάδες.
Η διόρθωση χαρακτηρίζεται εύλογη από τους αναλυτές, λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση των 2.500 μονάδων, που αποτέλεσε υψηλό 17 ετών και επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από τον Νοέμβριο του 2009.
Πλέον, ο Γενικός Δείκτης κινείται κάτω από το πρώτο σημείο αντίστασης των 2.450 μονάδων, παραμένοντας ωστόσο σε κοντινή απόσταση από τις πρόσφατες κορυφές.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,08%. Αντίθετα, από τις αρχές Ιουνίου ενισχύεται κατά 3,23%, με δύο συνεδριάσεις να απομένουν για την ολοκλήρωση του μήνα. Η απόδοση από την αρχή του έτους διαμορφώνεται στο 15,49%.
Πίεση στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την Παρασκευή κατά 0,53% και έκλεισε στις 2.734,21 μονάδες.
Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,21% στις 6.203,62 μονάδες, ενώ ο Mid Cap της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινήθηκε ανοδικά κατά 0,98% στις 3.207,61 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, οι τράπεζες κατέγραψαν πτώση 4%, ο Large Cap υποχώρησε κατά 1,38%, ενώ ο Mid Cap σημείωσε οριακές απώλειες 0,06%.
Στις τραπεζικές μετοχές, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 1,66% στα 3,9 ευρώ, η Πειραιώς έχασε 1,38% στα 8,876 ευρώ και η Εθνική έκλεισε με πτώση 0,33% στα 15 ευρώ.
Αντίθετα, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 0,47% στα 4,089 ευρώ. Η CrediaBank κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,19% στο 1,166 ευρώ, η Optima bank υποχώρησε 0,5% στα 9,98 ευρώ, ενώ η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε άνοδο 0,52% στα 9,75 ευρώ.
Τζίρος 257,6 εκατ. ευρώ
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 257,63 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.
Τον μεγαλύτερο τζίρο κατέγραψε η Εθνική με 31,5 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν η Eurobank με 30,2 εκατ. ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ με 24 εκατ. ευρώ.
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανήλθε στα 181,47 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 61 έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, 46 κινήθηκαν ανοδικά και 11 παρέμειναν αμετάβλητες.
Στο επίκεντρο η Aktor
Στο μέτωπο των εισηγμένων, η Aktor παραμένει στο επίκεντρο, καθώς προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ.
Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει στις 21 Ιουλίου, μετά τη σχετική έγκριση από τη γενική συνέλευση. Παράλληλα, σχεδιάζεται η έκδοση ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.
Οι βασικοί μέτοχοι έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην αύξηση με 300 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που συνεπάγεται dilution, χωρίς όμως αλλαγή στον έλεγχο της εταιρείας.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό πλάνο ύψους 3 δισ. ευρώ της Aktor στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας, του LNG και των παραχωρήσεων.
Περίπου 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις κατασκευές, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα στηρίξει ευκαιρίες στον τομέα του LNG/FSRU, την καθετοποίηση της ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών στη Βουλγαρία και την ανάπτυξη παραχωρήσεων, κυρίως στη Ρουμανία.
Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, η διοίκηση στοχεύει στη διεύρυνση της μακροπρόθεσμης επενδυτικής βάσης μέσω roadshows σε Λονδίνο και ΗΠΑ, με την αύξηση κεφαλαίου και την έκδοση του ομολόγου να αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του καλοκαιριού.
Ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά της Attica Πολυκαταστήματα
Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε και η δημόσια προσφορά για την είσοδο της Attica Πολυκαταστήματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα βιβλία να κλείνουν στις 16:00 ώρα Ελλάδος.
Η τιμολόγηση αναμένεται τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης του συνόλου των 60,16 εκατ. μετοχών της εταιρείας στη Euronext Athens έχει προγραμματιστεί για τις 2 Ιουλίου.
Τα μερίσματα Motor Oil και Fourlis
Η Motor Oil διαπραγματευόταν σήμερα χωρίς το δικαίωμα είσπραξης στο τελικό μέρισμα ύψους 1,427 ευρώ ανά μετοχή, με απόδοση 3,6%.
Το καθαρό ποσό διαμορφώνεται στα 1,356 ευρώ ανά μετοχή. Μετά το προσωρινό μέρισμα ύψους 0,35 ευρώ ανά μετοχή, που καταβλήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2026, η συνολική μικτή διανομή ανέρχεται σε 1,777 ευρώ ανά μετοχή.
Η καταβολή του τελικού μερίσματος θα ξεκινήσει την Παρασκευή 3 Ιουλίου.
Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ακολουθεί η Fourlis, η οποία θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης στο μέρισμα ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή. Το καθαρό ποσό ανέρχεται σε 0,1425 ευρώ ανά μετοχή, με μερισματική απόδοση 3,3%. Η καταβολή θα ξεκινήσει επίσης την Παρασκευή 3 Ιουλίου.
Η αύξηση κεφαλαίου της Interwood-Ξυλεμπορία
Από σήμερα, η Interwood-Ξυλεμπορία διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων.
Η αναλογία είναι 0,24572540689517 νέα μετοχή για κάθε 1 παλαιά, με τιμή διάθεσης 0,25 ευρώ ανά μετοχή.
Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης έχει οριστεί από την 1η έως και τις 14 Ιουλίου, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών από την 1η έως και τις 9 Ιουλίου.
Τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής, μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση, ορίστηκαν στο +30% επί της τιμής κλεισίματος της τελευταίας συνεδρίασης στις 25 Ιουνίου, δηλαδή από 0,269 ευρώ έως 0,42 ευρώ, και στο -30% επί της προσαρμοσμένης τιμής που προκύπτει λόγω της αύξησης, δηλαδή από 0,265 ευρώ έως 0,416 ευρώ.
Διεθνές κλίμα με πίεση στην τεχνολογία
Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα παραμένει επιφυλακτικό, με τις τεχνολογικές μετοχές να δέχονται νέες πιέσεις.
Οι επενδυτές ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος των υποδομών τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η Apple υποχώρησε κατά 6% μετά τις ανατιμήσεις σε iPads και MacBooks. Η Microsoft έχασε πάνω από 3%, μετά την αύξηση τιμών στα Xbox λόγω ακριβότερων εξαρτημάτων.
Στη Wall Street, οι βασικοί δείκτες εμφανίζουν μεικτή εικόνα, απορροφώντας τους αρχικούς κραδασμούς. Ο Dow Jones και ο S&P 500 ενισχύονται κατά 0,1%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,2%.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι ασιατικές αγορές, με τον Kospi στη Νότια Κορέα να καταγράφει πτώση 5,8% και τον Nikkei στην Ιαπωνία να χάνει πάνω από 4%.
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πτωτικά κινούνται και τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρεασμένα από το παγκόσμιο sell off στον τεχνολογικό κλάδο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,8%, ο γερμανικός DAX χάνει 1,3%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,4% και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,7%.
Ο τεχνολογικός κλάδος του Stoxx 600 ηγείται των απωλειών, με πτώση άνω του 1%.
Η μετοχή της Zalando σημειώνει απώλειες άνω του 7%, μετά την ανακοίνωση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής BaFin ότι ξεκινά έρευνα για πιθανές λογιστικές παραβάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Online αγορές εκτός ΕΕ: Πότε θα πληρώνεις 3 ευρώ και πότε περισσότερα
- Στενά του Ορμούζ: Λιγότερα πλοία μετά την επίθεση, αλλά τα τάνκερ συνεχίζουν
- Πιερρακάκης από τη Βουδαπέστη: Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την Ουγγαρία στην πορεία προς την υιοθέτηση του ευρώ
- Volkswagen: Στο τραπέζι έως 100.000 περικοπές θέσεων εργασίας στη Γερμανία
- Φορολοταρία ΑΑΔΕ: Δείτε αν κερδίσατε στην 57η κλήρωση
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
