Αντεπίθεση αγοραστών στο Χρηματιστήριο: Ποιοι τίτλοι έκαναν τη διαφορά
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.665,93 μονάδες με άνοδο 0,9%, διατηρώντας οριακά θετικό το πρόσημο της εβδομάδας, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 400 εκατ. ευρώ
Οι αγοραστές επέστρεψαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, μετά από τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις που είχαν φέρει τον Γενικό Δείκτη κοντά στην περιοχή των 2.600 μονάδων.
Η ανοδική αντίδραση ενισχύθηκε στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, αν και λίγο πριν από τις δημοπρασίες μέρος των κερδών περιορίστηκε, αφήνοντας έως το τέλος ανοιχτή τη μάχη για το εβδομαδιαίο πρόσημο.
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,9% ή 23,7 μονάδες και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.665,93 μονάδες. Το χαμηλό ημέρας διαμορφώθηκε στις 2.643,91 μονάδες και το υψηλό στις 2.678,64 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών πλησίασε τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ σε εβδομαδιαία βάση το Χρηματιστήριο κατέγραψε οριακή άνοδο 0,17%, αποφεύγοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα.
Ο Σεπτέμβριος παραμένει μέχρι στιγμής αρνητικός κατά 0,42%, με τρεις συνεδριάσεις να απομένουν για την ολοκλήρωσή του, ενώ από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει απόδοση +25,71%.
Τράπεζες και blue chips έδωσαν ώθηση
Θετική ήταν η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, με τον σχετικό δείκτη να κερδίζει 1,43% και να κλείνει στις 3.203,41 μονάδες.
Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,92% στις 6.836,44 μονάδες, ενώ ο Mid Cap σημείωσε άνοδο 0,29% στις 3.073,72 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε οριακά κατά 0,07%, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,04%.
Η συνολική αξία συναλλαγών ανήλθε στα 395,57 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 66,17 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα. Η Eurobank συγκέντρωσε τζίρο 61 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 51,1 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 41 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 194,99 δισ. ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 56 έκλεισαν ανοδικά, 45 πτωτικά και 23 παρέμειναν αμετάβλητες.
Εθνική πρώτη στις τράπεζες
Στον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική Τράπεζα ξεχώρισε με άνοδο 2,56% στα 17,435 ευρώ.
Η Eurobank ακολούθησε με κέρδη 1,75% στα 4,702 ευρώ και η Πειραιώς με άνοδο 0,78% στα 10,28 ευρώ.
Αντίθετα, η Alpha Bank υποχώρησε οριακά κατά 0,13% στα 4,591 ευρώ.
Η Τράπεζα Κύπρου ενισχύθηκε κατά 1,13% στα 10,74 ευρώ, ενώ η Optima bank σημείωσε άνοδο 2,33% στα 14,52 ευρώ, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό. Η CrediaBank έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,04%, στα 0,952 ευρώ.
Άλμα για ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΑΑ
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ο ΟΤΕ πρωταγωνίστησε με άνοδο 4,85%, επιστρέφοντας πάνω από το όριο των 20 ευρώ και κλείνοντας στα 20,10 ευρώ.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημείωσε κέρδη 3,5% στα 43,78 ευρώ, ενώ ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενισχύθηκε κατά 2,28% στα 12,12 ευρώ, επιστρέφοντας πάνω από τα επίπεδα των 12 ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν επίσης η Aktor με 1,94%, η Viohalco με 1,8%, η Motor Oil με 1,14% και η Cenergy με 1,12%, ενώ η Titan έκλεισε με κέρδη 0,95%.
Στον αντίποδα, η Allwyn υποχώρησε κατά 1,66%, η HELLENiQ ENERGY κατά 1,49%, η Coca-Cola HBC κατά 1,35% και η ElvalHalcor κατά 0,95%.
Euronext Athens πάνω από τα 10 ευρώ για πρώτη φορά μετά το 2008
Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφηκε στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου η Euronext Athens σημείωσε ράλι 8,35% και έκλεισε στα 10,64 ευρώ.
Η μετοχή ξεπέρασε το φράγμα των 10 ευρώ για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2008, ενώ ενδοσυνεδριακά πλησίασε ακόμη και τα 11 ευρώ.
Ισχυρή ήταν και η εικόνα της Dimand, η οποία κέρδισε 3,65% και έκλεισε στα 14,20 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2023.
Η Quest ενισχύθηκε κατά 1,42% στα 7,86 ευρώ και η Autohellas κατά 1,12% στα 10,86 ευρώ. Αντίθετα, η ΑΒΑΞ υποχώρησε κατά 2,2% στα 3,115 ευρώ.
Πετρέλαιο και ομόλογα στο επίκεντρο
Στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά την πορεία του πετρελαίου και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.
Η υποχώρηση των τιμών σε Brent και WTI πρόσφερε κάποια ανακούφιση μετά τις έντονες πιέσεις των προηγούμενων ημερών, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφηκαν και στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών τίτλων μετά το sell off της εβδομάδας.
Παρά την αποκλιμάκωση, το επενδυτικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.
Παράλληλα, οι αγορές παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα τα σενάρια για πιθανή προσέγγιση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, με φόντο την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ.
Στήριγμα από τα εταιρικά αποτελέσματα
Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων εξακολουθούν να λειτουργούν ως βασικό σημείο αναφοράς για τους επενδυτές.
Η αγορά εμφανίζει μεγαλύτερη επιλεκτικότητα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε εταιρείες που παρουσιάζουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και θετικές προοπτικές.
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ανακοίνωσαν αποτελέσματα η Βιοκαρπέτ και η Interlife, ενώ ακολουθούν ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ, η Alpha Real Estate Services, η Frigoglass, η Flexopack και η Εβροφάρμα.
Η ροή των ανακοινώσεων αναμένεται να ενταθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ολοκληρώνεται η προθεσμία δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου.
Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου αναμένονται μεταξύ άλλων Trastor, Πλαστικά Κρήτης, Loulis Food Ingredients, Μαθιός Πυρίμαχα, Logismos, ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική, Χαϊδεμένος και Έλαστρον.
Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου ακολουθούν ΟΛΠ, Intracom Holdings, Real Consulting, Mevaco, CNL Capital, Elinoil, Intertech, Μινέρβα, Centric, Revoil, Εκτέρ και Orilina Properties.
Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται το μεγαλύτερο κύμα ανακοινώσεων, με εταιρείες όπως Fais Group, Τεχνική Ολυμπιακή, Ιατρικό Αθηνών, Λάμψα, Space Hellas, Medicon, Ικτίνος, Unibios, Αττικές Εκδόσεις και σειρά άλλων εισηγμένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Φυσικό αέριο: Οι αποθήκες μόλις στο 70%, αλλά η Κομισιόν δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο – Τι γίνεται με τις τιμές
- Καταθέσεις: Αύξηση 2,965 δισ. ευρώ τον Αύγουστο – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ
- ΕΛΣΤΑΤ: Πάνω από 1.820 ευρώ τον μήνα η μέση δαπάνη των νοικοκυριών το 2025
- Γιώργος Αυτιάς στον Peloponnisos FM 103,9: «Μάχη μεγάλη για να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα – Πάμε για να πέσουν οι τιμές»
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Ιστορική ανακάλυψη: Οι επιστήμονες «άκουσαν» για πρώτη φορά έναν εξωπλανήτη
Μάρω Λύτρα: Δεν με αξίωσε ο Θεός να κάνω παιδιά
ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ: Νέα περίοδος αιτήσεων για κενές θέσεις μαθητείας έως 29 Σεπτεμβρίου
Η Meta θέλει να εμπιστευτούμε το Muse AI και του έδωσε το πιο χαριτωμένο πρόσωπο που μπορούσε
Μεσολόγγι: Μια ξεχωριστή παράσταση με αφορμή τα 200 χρόνια από την Έξοδο
