Χριστόδουλος Αθανασάτος – Ο Πατρινός δημοσιογράφος μας μεταφέρει στην “covid free” Nέα Υόρκη!

Η νέα κανονικότητα που περιγράφει ο δημοσιογράφος επήλθε σταδιακά ενώ όπως επισημαίνει είναι η αρχή και φως στο σκοτάδι του τούνελ που μπήκε όλος ο πλανήτης πριν από έναν περίπου χρόνο!

αμερικι χριστδουλος

Ο Πατρινός δημοσιογράφος Χριστόδουλος Αθανασάτος μιλάει στο pelop.gr για την κατάργηση / χαλάρωση των υποχρεωτικών περιορισμών που έιχαν επιβληθεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης εξαιτίας της πανδημίας του Covid -19. Η νέα κανονικότητα που περιγράφει ο δημοσιογράφος επήλθε σταδιακά ενώ όπως επισημαίνει είναι η αρχή και φως στο σκοτάδι του τούνελ που μπήκε όλος ο πλανήτης πρίν από έναν περίπου χρόνο!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.Πριν από 14 μήνες, ήταν το επίκεντρο της πανδημίας. Τα καθημερινά κρούσματα και ο δείκτης θετικότητας κινούνταν στα υψηλότερα επίπεδα του πλανήτη. Ο αριθμός των νεκρών σε ημερήσια βάση έφτασε ακόμη και τους 800. Τα νοσοκομεία ασφυκτιούσαν, το ίδιο και τα νεκροτομεία. Το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο του κόσμου, το Τζέιβιτς Σέντερ (Javits Center) μετατράπηκε σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο. Την ίδια στιγμή, ένα εμβληματικό, πλωτό νοσοκομείο, με έναν τεράστιο ερυθρό σταυρό, αγκυροβολούσε για να βοηθήσει την κατάσταση, η οποία ήταν εφιαλτική.

Η προηγούμενη παράγραφος ήταν η κατάσταση που επικρατούσε στη Νέα Υόρκη από τα τέλη Μαρτίου μέχρι περίπου τις αρχές Ιουνίου του 2020. Η συνέχεια ήταν πιο ομαλή, αλλά σε καμία περίπτωση φυσιολογική: Από τα μέσα Ιουνίου κι έπειτα, η κοινωνία και η οικονομία λειτουργούσε σε ένα ποσοστό 40%. Τα εμπορικά καταστήματα άνοιξαν με πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Η εστίαση, μέχρι τον Φεβρουάριο, άνοιξε στο εσωτερικό μόνο για δυο μήνες (Οκτώβριος – Δεκέμβριος), ενώ, παρά το τσουχτερό κρύο, τα μαγαζιά περιορίστηκαν αυστηρά σε εξωτερικά τραπέζια. Η μάσκα ήταν, ουσιαστικά, υποχρεωτική παντού. Η εντολή “μείνετε σπίτι” δεν ήταν πλέον αυστηρή, αλλά η κατάσταση στην πόλη – η οποία στα πολυσύχναστα σημεία παρέμενε άδεια – δεν άφηνε και πολλές επιλογές. Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, το ερώτημα ήταν σαφές: Υπάρχει πιθανότητα η Νέα Υόρκη να λειτουργήσει πάλι φυσιολογικά; Σημείο – κλειδί θα αποτελούσε, όπως ξεκαθάριζαν πολιτικοί και επιστήμονες, ο όσο το δυνατόν πιο άμεσος και ευρύς εμβολιασμός του πληθυσμού.

Η απελευθέρωση της πλατφόρμας των εμβολίων – μετά την έγκριση του μονοδοσικού της Johnson & Johnson αλλά και της αύξησης της παραγωγικότητας των ήδη εγκεκριμένων Moderna και Pfizer – άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο. Μετά από σταδιακή άρση περιορισμών και και χαλάρωση υγειονομικών πρωτοκόλλων, που εντάθηκε τον Απρίλιο, η πρώτη ημερομηνία – σταθμός ήταν η 19η Μαϊου. Ήταν η ημερομηνία κατά την οποία άρθηκε, επί της ουσίας, πάνω από το 50% των βασικών περιορισμών της Πολιτείας. Το μετρό επέστρεψε στην 24ωρη λειτουργία, ο αριθμός των επιτρεπόμενων ατόμων στις συναθροίσεις αυξήθηκε και δραστηριότητες που ήταν κλειστές για ενάμιση χρόνο, επανήλθαν. Στις 17 και 31 Μαϊου, απελευθερώθηκε το ωράριο σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους της εστίασης, αντίστοιχα. Απέμενε ένα ακόμη βήμα: Η επίτευξη του 70% των – έστω μερικώς – εμβολιασμένων ενηλίκων, προκειμένου όλοι οι περιορισμοί της Πολιτείας να αρθούν.

Όπερ και εγένετο. Στις 15 Ιουνίου, ο Κυβερνήτης Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ένας φορέας κακών ειδήσεων (σ.σ. Τσιόδρας, Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης μαζί) την περίοδο της πανδημίας ιδίως τις κακές μέρες της πανδημίας, ανακοίνωσε, σε πανηγυρικό κλίμα και εν μέσω χειροκροτημάτων, πως όλα τα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας άρονται οριστικά. Ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού είχε επιτευχθεί. Ο δείκτης θετικότητας έπεσε κάτω από το 0.4%. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων στους 630. Το “πράσινο φως” για να επιστρέψει η Νέα Υόρκη, είχε δοθεί.Αυτό που ζήσαμε ήταν τρομακτικό. Ήταν μια περίοδος που μας άλλαξε ατομικά και ως κοινωνία.

Μια τραυματική περίοδος, την οποία κανένας δεν θα ξεχάσει – και δεν πρέπει να ξεχάσει. Είχαμε τον υψηλότερο δείκτη θετικότητας στις ΗΠΑ – σήμερα έχουμε τον χαμηλότερο. Αυτό είναι γεγονός, είναι δεδομένο. Τα δεδομένα δεν έχουν πολιτική ιδεολογία. Τα δεδομένα αυτά, λοιπόν, λένε ότι φτάσαμε στο 70% των εμβολιασμένων ενήλικων.

Η Νέα Υόρκη έκανε κάτι ξεχωριστό. Από χειρότεροι, πήγαμε στους πρώτους”, τόνισε εμφανώς ικανοποιημένος ο Κουόμο. Αναφορικά με την χρήση μάσκας, διευκρινίστηκε πως η Πολιτεία Νέας Υόρκης ευθυγραμμίζεται με τις αντίστοιχες οδηγίες του CDC. Έτσι, η μάσκα θα εξακολουθήσει να είναι υποχρεωτική σε χώρους όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τους οίκους ευγηρίας και τα σωφρονιστικά καταστήματα. Όμως, αυτό λίγη σημασία έχει.

Όχι, κανένας στη Νέα Υόρκη δεν φοβάται ότι “θα ξανακλείσουμε τον Σεπτέμβριο”. Όχι επειδή το είπε ο Κουόμο. Αλλά τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα: Από τον Ιούνιο, η πόλη της Νέας Υόρκης ξεκίνησε πρόγραμμα επαναπροσέλκυσης τουρισμού ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο τουρισμός αυτός δεν αφορά το καλοκαίρι, αλλά κυρίως την χειμερινή περίοδο, η οποία αναμένεται πως θα μοιάζει περισσότερο με αυτήν του 2019 και καθόλου με αυτήν του 2020 – 2021. Επιπλέον, από τον Μάιο προπωλούνται εισιτήρια για τις παραστάσεις του Μπροντγουεϊ, αρχής γενομένης από τις 14 Σεπτεμβρίου. Σε πλήρη χωρητικότητα, χωρίς υποχρεωτικά υγειονομικά πρωτόκολλα. “Θα ακυρωθούν”, είπατε; “Μάλλον δύσκολο”, απαντάμε: Όταν ένας παραγωγός γνωρίζει ότι για να… ανάψει μια λάμπα στα συγκεκριμένα θέατρα μπορεί να κοστίζει κάποιες χιλιάδες δολάρια, δεν ρισκάρει τα χρήματά του αν δεν έχει πάρει εγγυήσεις πως η πόλη μπήκε σε “τροχιά εξόδου” από την πανδημία.

Παράλληλα, οι υγειονομικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν πως α) η πιθανότητα διασποράς του ιού από τους εμβολιασμένους είναι σπάνια – εξ ου και η χαλάρωση της οδηγίας για την χρήση μάσκας και β) τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις. Όταν όλα αυτά συμβαίνουν στην περιοχή που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη από την COVID-19 και ακολούθησε μια αυστηρή πολιτική διαρκείας – χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά με περιορισμούς που δεν χαλάρωσαν καθόλου από τον Ιούνιο μέχρι τον Φεβρουάριο – προφανώς και δείχνει τον δρόμο για τον υπόλοιπο κόσμο.

Η πανδημία δεν θα λήξει άμεσα, διότι υπάρχουν άλλες χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο. Παρόλα αυτά, αρχής γενομένης από τη Νέα Υόρκη και συντόμως ολόκληρη την χώρα, ο δυτικός κόσμος φαίνεται πως βγαίνει σιγά – σιγά από το τούνελ.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

kataskinosi paidi
ΗΠΑ
ΕΟΔΥ
Χωρίς τίτλο