Χρήστος Μπούρας: «Μια πορεία με διάρκεια στις επιτυχίες» – Το όραμα του Πρύτανη για το Πανεπιστήμιο Πατρών και το μέλλον

Η μεγάλη συνέντευξη του πρύτανη του Πανεπιστημίου λίγο πριν τις κάλπες. Η φιλοσοφία, με την οποία πορεύθηκε, και το πνεύμα στο μέλλον.

Χρήστος Μπούρας: «Μια πορεία με διάρκεια στις επιτυχίες» - Το όραμα του Πρύτανη για το Πανεπιστήμιο Πατρών και το μέλλον

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί τη μεγάλη δύναμη για τον τόπο μας. Με αυτήν τη φιλοσοφία πορεύθηκε ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας τα τελευταία χρόνια και με το ίδιο ακριβώς πνεύμα θα πορευθεί και στο μέλλον, μετά από μια ενδεχόμενη επανεκλογή του την προσεχή Δευτέρα.

Ο ίδιος μίλησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» για το σχέδιο και το όραμά του για τα επόμενα χρόνια, συνεχίζοντας να θέτει ψηλά τον πήχη, καθώς όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

– Ποιος είναι ο απολογισμός που θα κάνατε στη μέχρι σήμερα πρυτανική σας θητεία;

Το έργο της πρυτανικής αρχής είναι απόλυτα συνεπές με τους στόχους που τέθηκαν στην αρχή της θητείας. Περιλαμβάνει τις δράσεις που υλοποιήθηκαν για την επίτευξή τους, τα επιτεύγματα, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν.

Η πρυτανική θητεία μου στόχευσε στην προώθηση της ακαδημαϊκής αριστείας, στην ενίσχυση της έρευνας, στη βελτίωση των υποδομών, στην ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, στην ποιότητα υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας, στην εξωστρέφεια, στην αύξηση των εσόδων, στην αποτελεσματική διοικητική λειτουργία και στην ανάπτυξη μιας δυναμικής και υποστηρικτικής κοινότητας στο πανεπιστήμιο. Ουσιαστικά αναφέρομαι σε προκλήσεις ουσίας και ευθύνης που αντιμετωπίστηκαν με στρατηγικού χαρακτήρα λύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, με μεγάλες πλειοψηφίες στη Σύγκλητο σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη του Πανεπιστημίου, ξεκινήσαμε πρόγραμμα ανακαίνισης και κατασκευής φοιτητικών εστιών και αδειοδοτήσαμε το Φοιτητικό Εστιατόριο, στηρίξαμε τη κοινωνική μέριμνα (αγορά ΙΧ για ΑΜΕΑ), αυξήσαμε τα έσοδα του Πανεπιστημίου, ήλθαν θέσεις ΔΕΠ, ΕΕΠ, νομικού συμβούλου και δικηγόρων, ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε τα κτίρια των Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής και του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, θεσμοθετήσαμε αρχική χρηματοδοτική ενίσχυση για νεοδιοριζόμενα μέλη ΔΕΠ, το πρόγραμμα ΜΕΔΙΚΟΣ, βραβεία καλύτερης δημοσίευσης και ερευνητική εργασίας, πιστοποιήσαμε κατά ISO υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, υλοποιήσαμε εσωτερικό κανονισμό και οργανισμό, διοργανώσαμε το φεστιβάλ καλωσορίσματος των πρωτοετών-Welcome UP και προχωρήσαμε στις κρίσεις του προσωπικού.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και του διεθνούς αποτυπώματος του Πανεπιστημίου μας, διοργανώσαμε κοινά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα με κινεζικά πανεπιστήμια, συστηματοποιήσαμε τη δουλειά και βελτιώσαμε τη θέση μας στις Διεθνείς Κατατάξεις, συμμετέχουμε στο προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων κι έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία παραρτήματος του Πανεπιστημίου μας στην Αλεξάνδρεια υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Χρήστος Μπούρας: «Μια πορεία με διάρκεια στις επιτυχίες» - Το όραμα του Πρύτανη για το Πανεπιστήμιο Πατρών και το μέλλον

Με όραμα και σχέδιο για το μέλλον ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας

– Καταγράψτε μας επιγραμματικά ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι σταθμοί στο Πανεπιστήμιο Πατρών τα τελευταία χρόνια.

Η δημιουργία ξενόγλωσσου μεταπτυχιακού του τμήματος Φιλοσοφίας και προπτυχιακού του τμήματος Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής στην Κίνα, η στήριξη της Κοινωνικής Μέριμνας, οι παρεμβάσεις στις Φοιτητικές Εστίες, η στήριξη των νεοδιοριζόμενων μελών ΔΕΠ και η αντιμετώπιση της καθημερινότητας και της γραφειοκρατίας.

Κάθε βήμα εξέλιξης και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας αποτελεί το εφαλτήριο για νέες επιλογές προόδου. Μια πορεία με διάρκεια στις επιτυχίες. Νέες υποδομές, δυναμικές ακαδημαϊκές συνεργασίες, διακρίσεις και διεθνείς αναγνωρίσεις, αύξηση πόρων και χρηματοδοτήσεων, αντιμετώπιση νέων κοινωνικών ανισοτήτων με υποστήριξη της διαφορετικότητας, αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών, ποιότητα εκπαίδευσης κατά τα διεθνή πρότυπα και υποστήριξη της έρευνας. Αυτοί είναι μερικοί από τους σταθμούς της νέας μας πορείας.

– Ας δούμε το μέλλον. Ποιοι είναι οι μεγάλοι στόχοι που έχετε θέσει για την επόμενη τετραετία;

Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Τριτοβάθμια ελληνική και διεθνή Εκπαίδευση. Αυτό του πρέπει και για αυτό θα αγωνιστούμε, σχεδιάζοντας περαιτέρω με κάθε λεπτομέρεια τον οδικό χάρτη του.
Αλεξάνδρεια, Κίνα, Αρχαία Ολυμπία και Διεθνείς Συνεργασίες με Πανεπιστήμια της Αμερικής και της Μ. Βρετανίας. Κατασκευή του Φοιτητικού Εστιατορίου, ανακαινίσεις των Φοιτητικών Εστιών, ανανέωση ερευνητικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού, διεκδίκηση θέσεων προσωπικού κάθε κατηγορίας, το κτιριολογικό και οι συντηρήσεις κτηρίων, διεθνοποίηση κι εξωστρέφεια.

Μια δυναμική, ευέλικτη και ανταγωνιστική ακαδημαϊκή κοινότητα, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας γνώσης και του «μικρού χωριού» της εξελισσόμενης παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας.

– Ποια σχέδιά σας έχουν μείνει σε εκκρεμότητα, για διάφορους λόγους, σε αυτήν τη θητεία και έχετε θέσει ως προτεραιότητα την εκπλήρωσή τους, εφόσον επανεκλεγείτε;

Ανάμεσα στο καλό και στο καλύτερο, υπάρχει μια αέναη διαμάχη. Στη δημιουργική σκέψη της επιλογής ευθύνης, κυριαρχεί και νικά το καλύτερο.

Μια βαθιά πεποίθηση που συμβάλλει στην αποφασιστικότητα, αν δεν είσαι φοβισμένος, βολεμένος και συνειδητά συντηρητικός. Αν και την παμπάλαια ιταλική παροιμία («εχθρός του καλύτερου είναι το τέλειο») που σύστησε στον κόσμο πρώτος ο Βολταίρος για άλλους λόγους, για μένα είναι αρχή ζωής.

Δεν αρκούμαι συνεπώς στις μέχρι σήμερα επιτυχίες. Είναι καλύτερα να στοχεύεις ψηλά και να μην τα καταφέρεις να βρεις ακριβώς τον στόχο, παρά να στοχεύεις χαμηλά και να τον πετυχαίνεις.

Η ανανέωση του ερευνητικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού, η προσέλκυση θέσεων προσωπικού όλων των κατηγοριών, το φοιτητικό εστιατόριο, η καθημερινότητα και η γραφειοκρατία είναι κάποιοι από τους στόχους μου.

– Σε περίπτωση επανεκλογής, έχετε έτοιμη την ομάδα των συνεργατών σας; Ετοιμάζετε ρόλους και αρμοδιότητες;

Την ακαδημαϊκή κοινότητα την απασχολεί η ύπαρξη σαφούς και αξιόπιστου σχεδίου υλοποίησης ενεργειών και δράσεων που θα απαντά στις προσδοκίες της. Σε αυτό είμαι και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε.

Η σύνθεση της νέας πρυτανικής αρχής θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης και συγκλίσεων με το Συμβούλιο Διοίκησης. Οι επιλογές θα χαρακτηρίζονται από αξιοκρατία, αποτελεσματικότητα και συναινέσεις.

– Τι άλλο μπορεί να προσφέρει το Πανεπιστήμιο Πατρών στην πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή πέρα από αυτά που ήδη προσφέρει;

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι μια μικροκοινωνία, που τα τελευταία χρόνια πρωτοπορεί και σε γεγονότα κοινωνικοοικονομικής σημασίας και αξίας. Μια κοινότητα 30 χιλ. μελών που αλληλοεπιδρά ουσιαστικά με την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτ. Ελλάδας. Με στρατηγική επιλογή μας τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα συνεχίσουμε δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στον τόπο. Θα προσελκύσουμε επενδύσεις για τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις και θα συμβάλουμε στην ευημερία και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

– Τι μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Πατρών σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς εταίρους;

Ως θεσμικός εταίρος, με τη δημιουργία συμπράξεων κι ενεργό συμμετοχή σε συλλογικά δίκτυα και σχήματα, μπορεί να ενισχύσει την ανταλλαγή γνώσεων, να αυξήσει τις ευκαιρίες για καινοτομία και ανάπτυξη, ενώ παράλληλα να συμβάλλει στην κοινωνική πρόοδο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η συνεργασία όλων των φορέων είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη της περιοχής. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε θέματα που αφορούν το τρένο, το θαλάσσιο μέτωπο, το κυκλοφοριακό, την αξιοποίηση του Παραρτήματος, τις επενδύσεις, την υλοποίηση της Νέας προγραμματικής Περιόδου και την ανάπτυξη του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας.

Χρήστος Μπούρας: «Μια πορεία με διάρκεια στις επιτυχίες» - Το όραμα του Πρύτανη για το Πανεπιστήμιο Πατρών και το μέλλον

Ενα σύγχρονο κι εξωστρεφές Πανεπιστήμιο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας είναι η επιδίωξη του Χρήστου Μπούρα

– Είπατε ότι δεν φοβάστε το ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Γιατί δεν το φοβάστε; Φοβάστε τον κακό εαυτό του Πανεπιστημίου μας; Κι αν υπάρχει ένας τέτοιος, ποιος ακριβώς είναι αυτός;

Το Πανεπιστήμιο Πατρών μέσα από μια ιστορία 60 ετών έχει διαγράψει μια πορεία επιτυχιών κι έχει καθιερωθεί στον παγκόσμιο χάρτη. Είναι ένα από τα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Αυτό δεν θα το καταφέρει κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Από την άλλη μεριά η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει έμπρακτα το δημόσιο πανεπιστήμιο με ανθρώπινους πόρους, υλικοτεχνική υποδομή και χρηματοδότηση. Αλλά ας επαναλάβω για πολλοστή φορά τη θέση μου. Είμαι υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου. Αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία και γι’ αυτό πασχίζω καθημερινά.

– Τελικά είναι τόσο μεγάλη η σημασία του «Welcome Up»; Κι αν ναι, ποια είναι τα σχέδιά σας για να ενισχυθεί το event ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον;

Είναι ένας πρωτότυπος και ξεχωριστός τρόπος που οι φορείς της περιοχής υποδέχονται τους πρωτοετείς φοιτητές-τριες. Μπορεί με τη στήριξη όλων να γίνει «το απόλυτο γεγονός» του φθινοπώρου. Θέλουμε, εκτός από καλωσόρισμα, να ξαναφέρει πάλι τους παλιούς φοιτητές στην περιοχή σε ένα φεστιβάλ που θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός ανταμώματος. Ηδη ο απόηχος αυτού κινείται πέραν των ορίων της Πάτρας και της Δυτ. Ελλάδας. Σε αυτό επενδύουμε για να το εξελίξουμε ως θεσμό πανελλαδικής εμβέλειας.

– Σημαντική και στοχευμένη είναι και η δραστηριότητα της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η εκμετάλλευση του ελαιώνα, π.χ., είναι ένα χτυπητό παράδειγμα που επιφέρει οφέλη. 

Από την αρχή της θητείας μου αναγνώρισα την επιτακτική ανάγκη για εξεύρεση συμπληρωματικών πόρων στο Πανεπιστήμιο. Μεταξύ άλλων ενεργειών προέβην και στο αυτονόητο. Να αξιοποιήσω με διαφάνεια την περιουσία του ιδρύματος προς όφελος της κοινότητας.

Η εταιρεία, πλέον, επικεντρώνεται στην αναγνώριση, την αξιοποίηση και τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Πανεπιστημίου, με σκοπό την ενίσχυση των πόρων του για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής του αποστολής.
Φροντίσαμε η Εταιρεία να εισπράττει κανονικά τα έσοδά της, επανεκκινήσαμε τις Εκδόσεις και αξιοποιήσαμε όλη την περιουσία του Πανεπιστημίου. Η Εταιρεία συνεισφέρει σημαντικά ποσά στη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

– Πώς ήταν η συνεργασία σας με την τοπική αυτοδιοίκηση; Μπορούν να γίνουν περισσότερα πράγματα; Κι αν ναι, σε ποιους τομείς;

Με τα όργανα δημοκρατικού προγραμματισμού της κοινωνίας, έχουμε τις ίδιες αγωνίες. Η συμπληρωματικότητα ενεργειών, η συλλογική και συντονισμένη δράση και οι κοινές πρωτοβουλίες μπορούν να οδηγήσουν στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων της εποχής. Χρειάζεται αναμφίβολα να ενισχυθεί περισσότερο η συνεργασία. Είναι απαραίτητο να υπάρχει ειδική δράση χρηματοδότησης στη Νέα Προγραμματική Περίοδο ειδικά για το Πανεπιστήμιο, στο ΠΣΕΚ να υπάρχει θεσμική εκπροσώπησή του και να αξιοποιηθούν οι άνθρωποι και η τεχνογνωσία του.

– Η δυνατότητα που δίνετε για ξενόγλωσσα διδακτορικά κ.λπ. σε συνεργασία με άλλα εκπαιδευτικά-ερευνητικά κέντρα μπορούν να μετατρέψουν την Πάτρα σε μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης; Μπορεί αυτό να κάνει το Πανεπιστήμιό μας αναπτυξιακό μοχλό μέσω και των ερευνών και του ανθρωπίνου κεφαλαίου του;

Δραστηριοποιούμεθα με όραμα προοπτικής. Δεν αφήνουμε τις προκλήσεις αναπάντητες. Οδηγούμε τις εξελίξεις και διαμορφώνουμε συνθήκες που απαιτούνται για πανεπιστήμιο με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Λειτουργούμε ήδη ένα ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό και ένα ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα και σύντομα θα ξεκινήσουν και άλλα. Στοχεύουμε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να προσελκύσει ξένους φοιτητές πολύ σύντομα. Αυτό το γεγονός θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την ευημερία της.

– Με ποιους τρόπους το Πανεπιστήμιό μας θα λάβει ακόμη μεγαλύτερο διεθνή χαρακτήρα; Μπορούμε να πετύχουμε την περαιτέρω διεθνοποίηση του Ιδρύματος;

Μια πλήρης ατζέντα για την παγκόσμια εικόνα του ιδρύματός μας είναι σε διαδικασία επικαιροποίησης που θα εμπεριέχει και τη βούληση του νεοεκλεγέντος Συμβουλίου Διοίκησης. Επιγραμματικά:

– Ανάπτυξη και προσφορά περισσότερων προγραμμάτων σπουδών στην ή άλλες διεθνείς γλώσσες

– Νέες εταιρικές συμφωνίες με ξένα πανεπιστήμια για ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών και κοινά ερευνητικά προγράμματα

– Διεύρυνση της συμμετοχής σε διεθνή ερευνητικά δίκτυα και υποβολή κοινών ερευνητικών προτάσεων

– Προσέλκυση διεθνούς ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού

– Περαιτέρω ενεργή συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις αλλά και προσέλκυση διεθνών συνεδρίων και εκδηλώσεων στο Πανεπιστήμιο

– Ενίσχυση του ψηφιακού προφίλ και παρουσίας του ιδρύματος.
Διεθνείς συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θα είναι στο επίκεντρο της επόμενης Πρυτανείας. Η δημιουργία παραρτήματος του Πανεπιστήμιου μας στην Αλεξάνδρεια και η 8η ξενόγλωσση Σχολή με δίδακτρα στην Αρχαία Ολυμπία θα είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας.

– Στέκεστε ιδιαίτερα στο κεφάλαιο Κοινωνική Μέριμνα. Περιγράψτε μας τους λόγους και τι έχετε κάνει σε αυτό το κεφάλαιο.

Κανένας φοιτητής μας δεν αισθάνεται μόνος του. Ηταν δέσμευση και καθημερινά επιβεβαιώνεται. Αυτό αγγίζει άμεσα την ανθρώπινη ζωή και την κοινωνική συνοχή. Είναι ο βασικός πυλώνας της σκέψης και της δράσης μας. Στο κορυφαίο αυτό ζήτημα της ευημερίας και ομαλής συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία των φοιτητών μας, δεν επιδέχονται εκπτώσεις. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προωθεί την κοινωνική ένταξη και τη συμμετοχή όλων των φοιτητών, ανεξαρτήτως προέλευσης ή κοινωνικού υπόβαθρου, είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη ενός υγιούς και δημιουργικού πανεπιστημιακού περιβάλλοντος. Η αμέριστη στήριξη της Πρυτανείας συνοδεύεται με πράξεις. Αγοράσθηκε ΙΧ για ΑΜΕΑ, προσελήφθηκαν οδηγοί, με ιδίους πόρους λειτουργεί η Κοινωνική Μέριμνα και κατατέθηκε πρόταση για την προσβασιμότητα.

– Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας σας;

Κάθε φορά που κάποιος φοιτητής ή φοιτήτρια κινδύνευε κι εκείνες τις φορές που χάθηκαν κάποιοι. Ισως και η περίοδος της πανδημίας. Αυτό το γεγονός που επέφερε πολλαπλά και σύνθετα ζητήματα, από τεχνικές προκλήσεις μέχρι τη διαχείριση της κοινότητας του Πανεπιστημίου και της ψυχολογικής επίδρασης στους φοιτητές και το προσωπικό.

– Και η καλύτερη;

Όταν συμμετείχα σε ορκωμοσίες και έβλεπα τα χαμόγελα των φοιτητών-τριών και των οικογενειών τους. Η στιγμή που κορυφώνεται η χαρά των αποφοίτων για αρχή μιας καινούριας ζωής και καμαρώνουν οι οικογένειες τα παιδιά τους, γεμάτες ελπίδα για την τύχη τους.
 – Θεωρείτε ότι κάνατε κάποιον χειρισμό στη διάρκεια των τελευταίων ετών, τον οποίον θα μπορούσατε να είχατε κάνει λίγο διαφορετικά;

Κάθε φορά που λαμβάνω αποφάσεις που αφορούν ανθρώπους θέλω να μην αδικώ. Θέλω να πιστεύω πως αν αδίκησα, έγινε λίγες φορές και χωρίς σκοπό. Με βαθιά εμπιστοσύνη σε όλη την κοινότητα πορεύτηκα. Θα συνεχίσω χωρίς αμφιταλαντεύσεις να αναγνωρίζω και να σέβομαι την ξεχωριστή προσωπικότητα του καθενός/μιας αξιοποιώντας την απαραβίαστη αρχή της συλλογικότητας.

– Πώς είναι η συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με την κυβέρνηση, το υπουργείο; Ποιες είναι οι διεκδικήσεις σας από την Πολιτεία;

Το Πανεπιστήμιο Πατρών φροντίζει για να υπάρχουν άριστες συνθήκες συνεργασίας, διατηρώντας όμως το αυτοδιοίκητο του. Διεκδικούμε θέσεις ΔΕΠ, διοικητικών και τεχνικών, ΕΔΙΠ ΕΤΕΠ και ΕΕΠ. Αύξηση της χρηματοδότησης, ανανέωση εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού και υλοποίηση του κτιριολογικού προγράμματος. Οι διεκδικήσεις από την Πολιτεία συνεχίζονται και εντείνονται. Αυτό επιβάλλει η ευθύνη του πρύτανη.

– Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε αφενός στους καθηγητές κι αφετέρου στους φοιτητές για τα επόμενα χρόνια;

Ολοι μαζί να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο Πατρών με Εξωστρέφεια, Διαφάνεια, Διαβούλευση, Δημιουργία και Αποτελεσματικότητα. Ας εργαστούμε μαζί με αφοσίωση, πάθος και ακεραιότητα, για να διαμορφώσουμε το μέλλον των προσδοκιών μας. Ας καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον όπου ο καθένας μπορεί να εκφραστεί, να μάθει και να εξελιχθεί. Μέσα από τη συνεργασία, την αμοιβαία στήριξη και τον σεβασμό, μπορούμε να χτίσουμε μια κοινότητα που θα ενσαρκώνει τις αξίες της αριστείας, της καινοτομίας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ακαδημαϊκή εξέλιξη και η προσωπική ανάπτυξη δεν είναι μόνο ατομικά επιτεύγματα, αλλά και συλλογικές επιδιώξεις. Κάθε ένας έχει έναν μοναδικό ρόλο στο να καταστήσει το Πανεπιστήμιό μας ένα μέρος όπου η γνώση θα πολλαπλασιάζεται, οι ιδέες θα συγκρούονται και από αυτή τη σύγκρουση θα γεννιούνται νέες σπίθες που φωτίζουν τον δρόμο προς την πρόοδο και την ευημερία.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ